Povežite se s nama

Međimurje

O prešućivanom genocidu Roma u zgradi bivše varaždinske sinagoge

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Porijeklom Ciganin nomad, finski književnik, upravitelj kazališta i društveni djelatnik Veijo Baltzar u prostorima bivše sinagoge u Varaždinu otvorio je izložbu „Miranda – holokaust Roma“, koju je dosad u Finskoj pogledalo više od milijun ljudi.

Tema stradavanja

Autor izložbe Veijo Baltzar istaknuo je da je zgrada bivše varaždinske sinagoge povezana s onime što želi reći o stradavanju Roma i da za njega ima posebnu ulogu. Osvrnuo se i na samu izložbu, koja je nastala u Finskoj 2011. godine.

– Prošlog je proljeća počela svjetska turneja u sklopu koje su izložbu mogli, osim u Hrvatskoj, vidjeti stanovnici Estonije, Latvije, Slovačke i Mađarske. Reakcije na izložbu su sjajne u svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, jer posjetitelji shvaćaju kvalitetu s kojom je napravljena i osjećaju da postoji potreba za njezinim izlaganjem baš u toj zemlji – rekao je Baltzar.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata stradalo je oko pola milijuna Roma

Otvorenju izložbe prisustvovali su zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica te ravnatelj Galerijskog centra Varaždin i organizator izložbe Ivan Mesek, koji je napomenuo da se o temi holokausta u današnjem društvu skoro pa i ne govori.

– Premalo se govori i o tome da je romski narod pretrpio velike žrtve za vrijeme Drugoga svjetskog rata, stradalo ih je oko pola milijuna. Koliko sam čuo od priča samih svjedoka, događalo se to itekako i u Varaždinu – rekao je Ivan Mesek.
Zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi istaknuo je da ga na poseban način hrabri to što je jedan Rom autor izložbe o holokaustu, za koji javnost još uvijek ne zna dovoljno.

– Tek smo putem Saveza Roma u Hrvatskoj prije otprilike šest godina počeli otvoreno govoriti o stradavanjima Roma za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a i manje je poznato da postoji groblje kraj Jasenovca, gdje je nastradalo blizu 17 tisuća Roma – rekao je Kajtazi i dodao da ga raduje što Sabor, predsjednica Republike Hrvatske i lokalna samouprava sve više prepoznaju takvo stradavanje.
Izložba o holokaustu Roma otvorena je u bivšoj varaždinskoj sinagogi do 8. listopada, od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Božićni koncert Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec održat će se 11. prosinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec i ove godine organizira svoj Božićni koncert.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 11. prosinca, s početkom u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Program će održati Osnovna glazbena škola i Osnovna škola klasičnog baleta.

Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Poziv izlagačima – 2. Božićni sajam Općine Pribislavec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec organizira 2. Božićni sajam, koji će se održati 17. prosinca, na prostoru ispred Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec, s početkom u 14 sati.

Pozivaju zainteresirane izlagače da rezerviraju svoj štand za izlaganje na sajmu te da iskoriste priliku za promociju svojih proizvoda i usluga.

Rok za podnošenje prijava za rezervaciju štanda je 8. prosinca 2023. godine.

Prijave (Zahtjev za korištenje javne površine) se podnose osobno u Jedinstveni upravni odjel Općine Pribislavec, Braće Radića 47, Pribislavec ili putem e-maila: [email protected].

Zahtjev za korištenje javne površine nalazi se na službenoj web stranici Općine Pribislavec:https://pribislavec.hr/dokumenti/zahtjev-za-koristenje-javne-povrsine/

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje