Povežite se s nama

Međimurje

O prešućivanom genocidu Roma u zgradi bivše varaždinske sinagoge

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Porijeklom Ciganin nomad, finski književnik, upravitelj kazališta i društveni djelatnik Veijo Baltzar u prostorima bivše sinagoge u Varaždinu otvorio je izložbu „Miranda – holokaust Roma“, koju je dosad u Finskoj pogledalo više od milijun ljudi.

Tema stradavanja

Autor izložbe Veijo Baltzar istaknuo je da je zgrada bivše varaždinske sinagoge povezana s onime što želi reći o stradavanju Roma i da za njega ima posebnu ulogu. Osvrnuo se i na samu izložbu, koja je nastala u Finskoj 2011. godine.

– Prošlog je proljeća počela svjetska turneja u sklopu koje su izložbu mogli, osim u Hrvatskoj, vidjeti stanovnici Estonije, Latvije, Slovačke i Mađarske. Reakcije na izložbu su sjajne u svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, jer posjetitelji shvaćaju kvalitetu s kojom je napravljena i osjećaju da postoji potreba za njezinim izlaganjem baš u toj zemlji – rekao je Baltzar.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata stradalo je oko pola milijuna Roma

Otvorenju izložbe prisustvovali su zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica te ravnatelj Galerijskog centra Varaždin i organizator izložbe Ivan Mesek, koji je napomenuo da se o temi holokausta u današnjem društvu skoro pa i ne govori.

– Premalo se govori i o tome da je romski narod pretrpio velike žrtve za vrijeme Drugoga svjetskog rata, stradalo ih je oko pola milijuna. Koliko sam čuo od priča samih svjedoka, događalo se to itekako i u Varaždinu – rekao je Ivan Mesek.
Zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi istaknuo je da ga na poseban način hrabri to što je jedan Rom autor izložbe o holokaustu, za koji javnost još uvijek ne zna dovoljno.

– Tek smo putem Saveza Roma u Hrvatskoj prije otprilike šest godina počeli otvoreno govoriti o stradavanjima Roma za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a i manje je poznato da postoji groblje kraj Jasenovca, gdje je nastradalo blizu 17 tisuća Roma – rekao je Kajtazi i dodao da ga raduje što Sabor, predsjednica Republike Hrvatske i lokalna samouprava sve više prepoznaju takvo stradavanje.
Izložba o holokaustu Roma otvorena je u bivšoj varaždinskoj sinagogi do 8. listopada, od 10 do 13 sati i 17 do 20 sati.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Matija Posavec na lokalne izbore izlazi s novoosnovanom strankom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Matija Posavec HNS je napustio u listopadu 2019. godine pa je Međimursku županiju nastavio voditi kao nestranački župan.

Na nadolazeće lokalne izbore koji će se održati u svibnju izaći će s novom strankom koju je osnovao. Stranka će se zvati Nezavisna lista Matije Posavca. Osnivačka sjednica njezine Skupštine već je održana, a postupak registracije pri Ministarstvu uprave je u tijeku, piše Jutarnji list.

– Počeo sam s procesom osnivanja nove stranke. Imat ćemo kandidate na gotovo svim razinama u Međimurskoj županiji, dakle za načelnike, gradonačelnike i župana te liste za predstavnička tijela. Nova stranka na ove će izbore izaći samo na području Međimurske županije, a nakon lokalnih izbora planiram stvarati centristički politički savez na sjeveru Hrvatske. Za početak će to biti regionalna stranka. Ponudit ću platformu i program, a tko će nam se sve pridružiti, vidjet ćemo – izjavio je župan Posavec.

Još uvijek nije razrješio dilemu hoće li se natjecati za treći mandat na Županiji ili prvi put za gradonačelnika Čakovca. Odluku će donijeti u ožujku, dodao je.

Ako se odluči natjecati za župana, borit će se protiv HDZ-ova kandidata Gorana Gotala, tajnika kabineta ministra graditeljstva Darka Horvata, i SDP-ova Marija Medveda, trenutačno čakovečkoga dogradonačelnika.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Međimurju prezadnjega dana veljače 10 novozaraženih, cijepljeno još 1500 ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 8 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 6,25 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 6 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 111. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.591 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Tijekom subote je na području Međimurske županije provedena druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, a cijepilo se 1500 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl Pal i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonje Tošić Grlač, u Čakovcu se cijepilo 680 osoba, a u Prelogu i Murskom Središću po 410 osoba.

U organizaciji cijepljenja sudjeluje 90 osoba, a u logistiku i organizaciju uključeni su djelatnici Crvenog križa, Policijske uprave Međimurske, srednjih škola, liječnici obiteljske medicine, medicinske sestre i tehničari te članovi DVD-a.

S današnjim obavljenim cijepljenjem u Međimurju je cijepljeno oko 7000 osoba, a nuspojave do sada nisu zabilježene. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 18.249 osoba.

Nastavite čitati