Povežite se s nama

Život i društvo

Obilazak gradilišta dvorca Opeka: Novu školsku godinu započet ćemo s učenicima na ovoj lokaciji

Foto: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Nakon dvije i pol godine kako je potpisan Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i opremanju dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi infrastrukturni radovi na dvorcu Opeka izvedeni su u 70-postotnom obimu.

Uvjerili su se u to u utorak, 16. siječnja, prilikom obilaska gradilišta dvorca župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa suradnicima, načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec i ravnatelj Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan Dragan Brkić.

Kao što je u uvodu istaknuo župan Stričak Varaždinska županija planira provesti sedam projekata kojima osim što se štiti kulturno dobro, imat će i obrazovnu namjenu te će služiti i kao odlična turistička promocija Varaždinske županije.

– Osim obnove dvorca Opeka, projektira se obnova dvorca Šaulovec, dogradnja i obnova Glazbene škole u Varaždinu, projektira se, odnosno, pred ishođenjem smo lokacijske dozvole za Gomilu, te građevinske dozvole za Gaveznicu. U narednih desetak dana očekuje nas potpisivanje ugovora za projektiranje obnove jahaone u Optujskoj ulici, a namjera nam je kupiti i stari dvorac Bela – objasnio je župan te se nadovezao na radove na dvorcu Opeka.

– Kroz ovakve organizirane obilaske, a ovo je već peti, imamo prilike vidjeti kako napreduju radovi. Kada govorimo o projektu uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, on se sastoji od dva dijela. Prvi dio odnosi se na građevinske radove, odnosno na infrastrukturu, koja iznosi 8.641.102 eura, a drugi dio se odnosio na programske aktivnosti i bio je težak 6.551.692,20 eura. Dosad smo, do 31. prosinca 2023. godine, iz namijenjenih sredstava EU iskoristili 91,7 %, a rok za izvođenje radova je 30. travnja 2024. godine. Zasad je izvedeno 100 % infrastrukture od županijske ceste do objekta dvorca (električna energija, voda, DTK kabel, hidrantska i kanalizacijska mreža te rasvjeta), odrađeno je 95 % radova statičke sanacije objekta (zidarski, betonski, krovopokrivački i tesarski radovi), 80 % unutarnje žbuke, 70 % restauratorskih radova te 60 % vanjske stolarije – nabrojao je župan Stričak.

– Pred nama je još izvođenje radova na uređenju dvorišta, dovršetak montaže trijema, statička sanacija kule, izvedba kasetiranih stropova u kuli i prostorije u sjevernom krilu koja bi trebala biti dnevni boravak, postava keramike, nastavak ugradnje drvene stolarije, izvedba kameno-klesarskih radova, fasade, ugradnja protupožarne bravarije, te izvedba limarskih radova. Sve to dovodi nas do toga da ćemo novu školsku godinu sigurno započeti s učenicima na ovoj lokaciji – zaključio je župan Stričak.

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek objasnio je važnost tzv. soft programa koji je završen krajem prošle godine, a odnosio se na provođenje programskih aktivnosti vezanih uz stvaranje uvjeta za pružanje teorijskih i praktičnih vještina učenicima i odraslim polaznicima u strukovnom obrazovanju.

– U njemu su, osim Srednje škole Arboretum Opeka, sudjelovali i partneri – SŠ Bedekovčina i SŠ Ludbreg, odnsono ukupno je oko 300 učenika i profesora sudjelovalo u svim aktivnostima u soft programu. Njime su naši učenici i profesori stekli nove sposobnosti za sve ono što ih čeka najesen, odnosno oni su spremni za nove programe kako onih redovitih tako i programa vezanih uz cjeloživotno obrazovanje koji su važni da i naša Srednja škola Arboretum Opeka može dati dopinos u cjelokupnom razvoju našeg društva – rekao je pročelnik Huđek.

Ravnatelj škole Dragan Brkić istaknuo je kolika je važnost projekta uspostave Regionalnog centra kompetenosti u poljoprivredi za samu školu, ali i županiju.

– Škola je u ovih nekoliko godina postala prepoznatljiva i oni koji nikad nisu čuli za Arboretum i školu, danas već o tome naveliko razgovaraju. 2020. godine škola je imala 105 učenika i bila je praktički na izdisaju, a danas imamo 176 učenika. Kada pogledamo nekakve parametre koje Regionalnim centrom htjeli postići u pet godina, mi smo to ostvarili za dvije godine. No, tu ne stajemo. Ovaj dvorac koji ima otprilike 3500 četvornih metara prostornog kapaciteta za školu, zajedno s opremom, laboratorijima, učeničkim domom, osigurat će našoj školi još bolju perspektivu – istaknuo je Brkić.

Načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec podsjetio je kako je dvorac izgrađen 1674. godine te će nakon 350 godina, biti ponovno u starome sjaju kako je bio nekad.

– Općina Vinica je povijesno mjesto, možemo reći da su kroz ovaj dvorac prošli kraljevi, kneževi, sva svjetska elita, prijestolonasljednik Ferdinand je dolazio u ovaj dvorac i ovo lovište. Ono što je značajno za Vinicu je da ona postaje opet mjesto susreta, mjesto visoke politike, jer ako povežemo kroz povijest i Austro-Ugarsku monarhiju, možemo spojiti Vinicu Arboretum opeka – Versailles pokraj Pariza – Schönbrunn u Austriji. To je trokut koji se ponovno vraća i možemo reći da su Općina Vinica, Varaždinska županija i Hrvatska preko ovog dvorca jednostavno pogled u svijet – rekao je načelnik Štimec zahvalivši se svima koji su ulagali velike napore, svima koji su započeli ovaj projekt, koji su ga nastavili i koji će ga završiti.

Život i društvo

Praznik rada na Izletištu Drava u Varaždinu uz 6000 porcija graha, tamburaše Špancir, tombolu…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : Ivan Agnezovic

Grad Varaždin i ove godine povodom Praznika rada priprema veliku proslavu na Dravi.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je sve sugrađane da dođu na proslavu te da rađe dođu biciklom ili pješke nego automobilom.
– Nadam se da će nas vrijeme poslužiti jer je to recept za lijepo druženje u prirodi. Izletište je centralno mjesto proslave 1. svibnja. Pripremamo 6000 porcija graha, što je besplatno za građane. Program je sličan onome proteklih godina. Smatramo da s provjereno dobrim receptom ne treba eksperimentirati. Znam da će u dobrom programu uživati gosti koji dođu k nama iz cijele Hrvatske – rekao je Marković.

Program je najavila Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice grada Varaždina: “I ovo je godine na izletištu Drava pripremljen glazbeno scenski program. U 8:30 sati krenut će tradicionalna budnica na sedam lokacija u gradu. Proslava na Dravi počinje u 10 sati.”

Puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin će nakon budnice u gradu, od 10 sati izvesti i budnicu na Dravi. Glazbeno scenski program i igre na otvorenom u organizaciji Zajednice sportskih udruga počinju u 10:15.

Kuburaška udruga Maruševec u 11:55 pucat će iz kubura, a nakon toga slijedi govor gradonačelnika Varaždina. Podjela graha počinje oko 12 sati. Nakon toga sve do 15 sati sve posjetitelje na Izletištu Drava zabavljat će tamburaški sastav Špancir.

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Dubravka Biberdžić najavila je i tradicionalnu humanitarnu tombolu: “I ove godine će na obilježavanju Praznika rada na Dravi biti organizirana dobrotvorna tombola po cijeni 2 eura. Cjelokupan prihod namijenjen je za Zakladu solidarnosti, za ljude koji su u socijalnoj potrebi, a osobito one koji imaju zdravstvenih poteškoća.”

Zahvalila je svim sponzorima koji su se do sad već odazvali i pozvala ostale kojima je poslan poziv da se uključe i daruju tombolske nagrade.
– Vjerujem da će prihod biti na razini prošle godine kada smo prihodovali 2300 eura – rekla je Dubravka Biberdžić.

Svi troškovi proslave pokrit će se iz donacija, a posebna zahvala je upućena najvećem sponzoru SES Spar European Shopping Centers te brendu S Park Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje