Povežite se s nama

Međimurje

Obilježen Dan darivanja i presađivanja organa

Objavljeno:

- dana

ZAHVALA DONORIMA

Udruga dijaliziranih i transplatiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije prigodnim je dijeljenjem promotivnih materijala, mjerenjem krvnog tlaka i donorskih kartica te podjelom balona mališanima, obilježila Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Članovi Udruge na čelu s predsjednicom Teom Mikec, građane su upoznali s dostignućima transplatacijske medicine. – Udruga broji oko 90 članova, od kojih je 40 transplatirano, a 50 na dijalizi. Donor može postati svaka osoba ispunjavanjem donorske kartice – istaknula je Mikec. – Bitno je javnost upoznati i skrenuti pozornost na plemenitost najdubljeg čina ljudskosti i najviše razine svijesti – darivanje organa. Hvala donorima i njihovim obiteljima koji su plemenitim postupkom spasili brojne živote – rekao je župan Matija Posavec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prirodna nepogoda: suša na sjeveru Hrvatske uzrokovala štetu u ratarstvu i povrtlarstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zbog visokih temperatura i izostanka potrebnih količina padavina tijekom lipnja i srpnja, zbog čega su na ratarskim i povrtlarskim kulturama nastale štete, u srijedu, 22. rujna, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode suše u Međimurskoj županiji.

Prirodna nepogoda proglašena je za više jedinica lokalne samouprave, također i za područje Grada Čakovca.

– Pozivamo poljoprivredne proizvođače s područja Grada Čakovca da prijave štetu – ističu iz Grada Čakovca.

Šteta se prijavljuje na obrascu objavljenom na web stranici grada, a ispunjeni obrazac dostavlja se na adresu [email protected] ili osobnom dostavom u Grad Čakovec, soba 205. Rok za dostavu prijave je ponedjeljak, 4. listopada.

Nastavite čitati

Međimurje

Veselo u PO Maslačak: predstava “Ogledalce” za doček jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stigla je kalendarska jesen, godišnje doba najbogatije plodovima njiva, šuma, voćnjaka i povrtnjaka.

Ljudi i životinje spremaju se za hladnu zimu i pune svoje smočnice i podrume, brloge i duplje. Što se dogodilo tijekom te pripreme šumskim životinjama kada su u šumi pronašle ogledalo, uprizorile se u dramatizaciji slikovnice “Ogledalce” Grigora Viteza odgojiteljice Područnog odjela Maslačak Dječjeg vrtića Cvrčak u Čakovcu.

– Povodom prvog dana jeseni za djecu su pripremile predstavu, djeca su sama izrađivala jesenske ukrase za glave te u suradnji s roditeljima organizirale čašćenje voćem. Glumice odgojiteljice su na kraju predstave zaslužile ogroman pljesak malih ručica. To im je bila najdraža nagrada za njihov trud. Sunčano vrijeme je bilo idealno za nastavak druženja uz ples na vrtićkom igralištu – objašnjavaju iz Vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje