Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije na Trgu Republike u Čakovcu obilježila je Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva, koji se odlukom Hrvatskog sabora obilježava 26. svibnja.

Udruga, kojoj je osnovna zadaća skrb i poboljšanje uvjeta života dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika, između ostalog aktivno radi na promicanju darivanja organa te senzibiliziranju javnosti na tu temu.

Na području Međimurske županije tijekom proteklih 15 godina evidentirano je 79 osoba s transplantiranim organom, a jedan od članova Udruge koji najduže živi s transplantiranim bubregom, punih 30 godina, je 70-godišnji Vladimir Horvatić iz Žiškovca. S ostalim je članovima na izlagačkom štandu Udruge dao potporu i ispričao svoje iskustvo „novoga života“. Udruga broji nešto više od stotinu članova, među kojima su i članovi obitelji oboljelih, a uz osobe kojima je presađen bubreg imaju i nekoliko članova s transplantiranim srcem.

– Iz osobnog iskustva mogu reći da se oboljelom, kada dobije zdravi organ, život promijeni za 100 posto. Život na dijalizi jako je težak i svodi se na ležanje u bolnici po četiri sata svakog drugog dana. Otkad nam je transplantiran zdrav organ, živimo sasvim drugačiji život – naglasila je Marija Lesinger, tajnica Udruge.

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije godišnje održava četiri akcije s ciljem senzibiliziranja javnosti, tijekom kojih građani mogu provjeriti šećer u krvi, izmjeriti krvni tlak, informirati se putem promotivnih materijala te preuzeti donorsku karticu. Uime Međimurske županije obilježavanju Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva pridružila se pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Komentari

Komentara