Povežite se s nama

U fokusu

Oboljeli upozoravaju: Tumor koji raste ne čeka kad će se situacija smiriti ili epidemija koronavirusa proći

Objavljeno:

- dana

Od početka pandemije uzrokovane novim koronavirusom u Hrvatskoj je od raka umrlo do 7000 osoba, a prave posljedice u onkologiji se tek očekuju

– Od početka pandemije uzrokovane novim koronavirusom u Hrvatskoj je od raka umrlo do 7000 osoba. Zbog situacije u zdravstvenom sustavu manji se broj pacijenata odlučuje za preventivne preglede, odgađaju se kontrolni pregledi i dodatne pretrage te se smanjuje suradljivost pacijenata, pa osim što su onkološki pacijenti jedna od najranjivijih skupina za zarazu virusom, prave posljedice pandemije u onkologiji se tek očekuju – upozorili su proteklog tjedna iz koordinacije “Hrvatska protiv raka” javnim apelom Vladi RH i saborskim zastupnicima.

Zbog epidemije koronavirusa većina bolnica u našoj zemlji obavlja samo neophodna liječenja i operacije, a među najugroženijima su upravo onkološki pacijenti. Podsjetimo da je trenutno velik problem i opskrba lijekovima, nakon što su veledrogerije blokirale dostavu zbog duga države.

Udruge onkoloških pacijenata u Hrvatskoj okupljaju oko milijun građana koji u ovom trenutku ili boluju od raka, ili svjedoče liječenju i patnjama svojih bližnjih.

– Za krizu uzrokovanu pandemijom ne možemo znati koliko će trajati, no ne smijemo dozvoliti da COVID-19 postane jedina briga i preokupacija zdravstvenog sustava! Dijagnozu raka svake godine dobije gotovo 25.000 građana Hrvatske, a premine njih čak 14.000! Rak je gotovo preuzeo primat u smrtnosti, unatoč znanosti i medicini, koje u posljednjih desetak godina iznalaze nekoć nezamisliva rješenja. Rezultat je da smo danas druga članica EU-a po broju umrlih od onkoloških bolesti – naglasili su iz koordinacije “Hrvatska protiv raka”.

U ovim nesigurnim, teškim vremenima, kada su blizina, zagrljaj i rukovanje, sve ono toplo i ljudsko najstrože zabranjeni, apeliram na sve žene da ne odustaju, da budu uporne. Moramo biti same sebi važne.

Kakva je situacija na sjeveru Hrvatske pitali smo Varaždinca Dražena Vinceka, predsjednika Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL), i Gordanu Loparić, predsjednicu ludbreške Udruge “Žene u borbi protiv raka dojke – Narcisa”. Oboje se slažu da će epidemija negativno utjecati na onkološke pacijente.

– Vidljivo je da je zbog epidemije koronavirusa došlo do zanemarivanja i nemogućnosti ostvarivanja rane prevencije i dijagnostike kod mnogih, pa tako i hematoonkoloških bolesnika. Od početka epidemije u Republici Hrvatskoj od malignih bolesti umrlo je oko 7000 osoba. Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) dio je inicijative za što brže donošenje i implementiranje Nacionalnog plana protiv raka, odnosno Nacionalnog okvira protiv raka. Naše su aktivnosti usmjerene održavanju kvalitete i dostignuća liječenja naših bolesti u dosadašnjim okvirima, poglavito u okolnostima pandemije koronavirusa – rekao nam je Vincek proteklog tjedna.

Dražen Vincek

Kemoterapije

Ipak, napominje da u pristupu pacijentima, otkako je počela epidemija koronavirusa, prema saznanjima HULL-a, nema nikakvih odstupanja od uobičajenog načina i protokola, dakle od prvog pregleda, kontrola i kemoterapije. Ono što pacijenti dodatno moraju obaviti je testiranje na koronavirus.

– Prema saznanjima kojima raspolažemo, hematoonkološki bolesnici i dalje, uz poštovanje epidemioloških mjera i uputa, i dalje bez ikakvih ograničenja mogu dolaziti na kemoterapije. Također, prema onome što trenutno znam, u Općoj bolnici Varaždin, kao i u Županijskoj bolnici Čakovec, nema većih problema i odstupanja u liječenju hematoonkoloških bolesnika – objasnio je predsjednik HULL-a.

Dodaje da je Hrvatska udruga leukemija i limfomi pravovremeno raspolagala pouzdanim saznanjima da veledrogerije neće isporučivati lijekove za hematoonkološke bolesti zbog duga koji nije podmiren od strane države, odnosno bolnica diljem Republike Hrvatske.

– Radi se o lijekovima o kojima ovise životi i zdravlje značajnog broja bolesnika, a tu bih napomenuo lijek ibrutinib za oboljele od čak triju dijagnoza, i to kronične limfocitne leukemije/limfoma malih stanica, Waldenströmove makroglobulinemije i limfoma plaštenih stanica. Dopisom smo se obratili medijima, istupali u televizijskim i radijskim istupima sa željom da se osigura normalna opskrba lijekovima i da apeliramo na sve dionike zdravstvenog sustava da ne želimo biti taoci te situacije. Ukazali smo na to i tako svekolikoj hrvatskoj javnosti skrenuli pozornost na ozbiljnost situacije, s obzirom na to da se radi o lijekovima koji nama znače život. Naknadno je došlo do dogovora između dužnika i vjerovnika o načinu i dinamici otplate dugovanja, a veledrogerije su obećale nastavak opskrbe lijekovima bolnicama. Vjerujemo da ako i dolazi do zastoja u opskrbi, to neće bitno utjecati na naše liječenje, već da će, kad se ostvari dotadašnji kontinuitet, biti sve u okvirima koji su nam potrebni za naše preživljavanje, za nastavak života – završio je Vincek.

Gordana Loparić rekla je da su dosad liste čekanja bile velik problem, ali da je s dolaskom epidemije situacija još teža. Poslije prvog lockdowna situacija se pokušala normalizirati i moglo se puno toga obaviti i u Varaždinu, Koprivnici te Zagrebu, objašnjava, međutim, sada je sve “na ledu” i za “uloviti” termin potrebna je sreća.

Operacije

– Koliko imamo saznanja, bolesnice koje su u postupku liječenja mogu zasad koliko-toliko sve normalno obaviti. Bolnice se pokušavaju prilagoditi i organizirati na neko “novo normalno”. Apsolutno situacija nije dobra ni za jednog bolesnika, a kamoli za onkološke, s obzirom na to da znamo što znači imati tumor, tumor koji raste, a on, nažalost, ne stoji i ne čeka kada će se situacija smiriti ili epidemija proći. Ono što nas brine je otkazivanje operacija. Znamo koliko je važno otkriti rak dojke na vrijeme, odnosno u ranoj fazi, preživljavanje je danas na nekih 90 %. Prevencija je vrlo važna, mi to stalno upozoravamo, a ona, nažalost, sada gotovo da stoji. Sigurna sam da dr. Kudelić sa svojim cjelokupnim timom OB Varaždin odrađuje lavovski posao, i treba stvarno razumjeti cjelokupno medicinsko osoblje (i u svim drugim bolnicama) da rade sve što je u njihovoj moći, a ponekad i više od toga. Malo je da im kažemo hvala, jer, eto, došli smo u situaciju kada je čovjek jednostavno nemoćan. Stanje ni prije epidemije nije bilo idealno, ali se moglo ipak u nekom razumnom roku sve obaviti. Pogotovo ako je nešto bilo hitno ili jako sumnjivo, moglo se brzo doći i do nekog kliničkog centra u Zagrebu i dobiti dijagnozu, što je kod onkoloških pacijenata od životne važnosti, i na vrijeme početi s terapijom. Sada, eto, ne bih željela biti pesimistkinja ili širiti negativne vibracije, pa ću samo reći da situacija nije dobra ni jednostavna – napomenula je Loparić te dodala da je dodatan udar na egzistenciju žena to što sada same moraju kupovati dio lijekova.

Gordana Loparić smatra da će epidemija koronavirusa imati velike i negativne posljedice na liječenje i otkrivanje svih vrsta malignih bolesti.

– Sve će to biti veliko opterećenje za zdravstveni sustav, koji nam je i sada već polako u kolapsu. Žene jednostavno odustaju od odlaska već i kod obiteljskog liječnika. U ovim nesigurnim, teškim vremenima, kada su blizina, zagrljaj i rukovanje, sve ono toplo i ljudsko najstrože zabranjeni, apeliram na sve žene da ne odustaju, da budu uporne. Moramo biti same sebi važne! – jasna je predsjednica “Narcisa”.

U fokusu

Iz Grada otkrili kakva sudbina čeka skulpture redovnika koje je naručio Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je odgovore na vijećnička pitanja od prošle sjednice Gradskog vijeća. Među ostalim, napokon je poznata informacija što će biti sa skulpturama redovnika u Parku Ivana Pavla II., koji su dobili nacionalnu prepoznatljivost nakon što je prošle godine zbog njih izbila mini afera.

Što Grad planira sa skulpturama zanimalo je vijećnika Ivana Obadića.

Bosilj: Spomenik redovnicima stajao je 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

– Grad Varaždin će u narednom razdoblju ukloniti skulpture budući da ih sam autor do sada nije uklonio, iako je od strane Grada, odnosno odvjetničkog ureda koji zastupa Grad Varaždin, zahtjev upućen još u listopadu 2021. godine. Nakon što Grad ukloni skulpture sa lokacije u Parku Ivana Pavla II. iste će biti stručno uskladištene do pravnog razrješenja situacije koja je nastala sklapanjem Ugovora o izradi i postavi skulpture ,,Crkveni redovi Varaždina” odnosno isporukom skulptura koje nisu izrađene od ugovorenog materijala zbog čega je autor skulptura obaviješten o pokretanju postupka raskida Ugovora – odgovorili su iz Grada Varaždina.

Podsjetimo, Grad je odlučio ukloniti skulpture nakon što je sudsko vještačenje utvrdilo da nisu izrađeni od dogovorenog materijala. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj tada je rekao da su skulpture stajale 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

Međutim, do sada iz Proračuna Grada Varaždina nisu isplaćena sredstva vezano uz izradu skulptura odnosno vezano uz Ugovor o izradi i postavi skulptura ,,Crkveni redovi Varaždina“.

U Gradu ističu i da se u međuvremenu javio autor Nikola Šanjek s prijedlogom mirnog rješavanja spora.

Spomenimo i da jedna skulptura podsješća na bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, koji ih je i naručio.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

KTC d.d. zapošljava na radnom mjestu Prodavač na odjelu tehnike (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potrebno radno iskustvo od jedne godine. Prijave poslati putem linka do 12.07.2022.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Čakovec . Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

Autokuća Gašparić d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Asistent u odjelu postprodaje (m/ž). Mjesto rada Čakovec.Iskustvo rada u servisu, prednost iskustvu povezanom s vozilima i strojevima. Prijave poslati putem linka do 14.07.2022.

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje