Povežite se s nama

U fokusu

Obveze od čak 342 milijuna kuna namjeravaju vratiti za 12 mjeseci

Objavljeno:

- dana

STANOING O planu financijskog restrukturiranja

Hoće li Stanoing u stečaj ili će ga izbjeći zahvaljujući pristanku njegovih vjerovnika na obročnu otplatu potraživanja, bit će poznato 4. srpnja za kada je zakazano ročište radi glasovanja o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja.

Izgradivši gotovo cjelokupni stambeno-poslovni fond kolektivne izgradnje u Varaždinu od 1965. kad se zvao Poduzeće za stambenu privredu, Stanoing je i nakon privatizacije 90-ih nastavio sa stanogradnjom. Zahvaljujući tome, tvrtka u vlasništvu Eduarda Brumena (50,0075 %) i Branka Dretara (49,9925 %) postala je lider u stambeno-komunalnoj djelatnost na sjeverozapadu Hrvatske, odnosno u izgradnji i upravljanju zgradama. O tome govore i prihodi dvadesetak zaposlenika koji su prelazili 100 milijuna kuna i u vrijeme početka krize, odnosno 2008., 2009. i 2010. godine.
Usprkos nepovoljnom okruženju, uspijevale su se podmirivati obveze prema bankama i dobavljačima, ali ne i prema državi, pa je Porezna uprava krajem 2011. blokirala Stanoing zbog nepodmirenog duga. Nakon toga počeli su se aktivirati svi instrumenti osiguranja plaćanja od strane dobavljača i banaka koji pokreću ovrhe, a prije svih Hypo Alpe Adria bank koja potražuje oko osam milijuna eura. Uslijed toga staje izgradnja već djelomično izgrađenih stanova vrijednih 70 milijuna kuna, dok je kapital zamrznut u investicijama dvostruko veći.
Da izlaz iz složene situacije nije pronađen u predstečajnoj nagodbi, Stanoing bi vjerojatno već bio u stečaju. Naime, ukupne obveze utvrđene su u iznosu od 342 milijuna kuna, od čega 163 milijuna kuna iznose obveze s osnova kredita, 90 milijuna su obveze prema dobavljačima, 26 milijuna s osnova primljenih predujmova, a obveze za poreze, doprinose i slična davanja iznose 19 milijuna koliko i obveze s osnova udjela u dobiti.
Kako se to misli riješiti? Za gotovo sve ove obveze Stanoing predlaže obročnu mjesečnu otplatu, i to u roku od svega godinu dana. Dakle, prema izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja, tražbina prema Poreznoj upravi od 19 milijuna kuna podmirila bi se u roku od 12 mjeseci, kao i 90 milijuna obveza prema dobavljačima te 162 milijuna kuna tražbina prema IMEX banci, HAAB-u, RBA, Kreditnoj banci Zagreb, VABA banci, PARTNER banci i Banki Kovanica. Otpisale bi se jedino obveze prema vlasniku, dok bi se obveze za primljene predujmove od 26 milijuna kuna podmirile kroz isporuku stanova.

Odakle novac?

Odakle toliki novac u razmjerno kratkom vremenu? Prihodi za podmirenje obveza uglavnom se namjeravaju ostvariti od prodaje poslovne zgrade u Zagrebačkoj ulici (dilatacija I) za koju se planira dobit 103 milijuna kuna, 11,6 milijuna kuna planira se dobiti od prodaje poslovne zgrade palače Zakmardy, a milijuni kuna planiraju se ostvariti od prodaje dijela građevinskog zemljišta na Banfici, Grabanicama i Jalkovečkoj ulici. Stanoing isto tako očekuje 10 milijuna kuna od prodaje gotovih stanova u Tina Ujevića te dva milijuna od prodaje kupljenih stanova, dok se od kupaca misli naplatiti potraživanja u iznosu od 20 milijuna.
Za dovršetak ugovorenih i novih poslova koji su pred ugovaranjem, odnosno stanova, planiraju se koristiti sredstva banaka i predujmovi kupaca stanova. Na rok od pet godina s godinom dana počeka očekuje se kredit poslovne banke od 75 milijuna kuna koji bi se u većem dijelu iskoristio za završetak izgradnje objekata u Jalkovečkoj i Merlićevoj ulici, a manji dio za tekuće poslovanje. Od prodaje 270 stanova u Jalkovečkoj površine 16 tisuća kvadrata očekuje se prihod od 127 milijuna kuna.

I kredit od 75 milijuna

– Uvjereni smo da nastavkom poslovanja možemo podmiriti sve obveze na predloženi način te tvrtku organizirati da bude pouzdan i prepoznatljiv partner našim kupcima, a nastojat ćemo zaposliti nove radnike u skladu s povećanjem obujma poslova. Deblokadom računa otvara se mogućnost završetka radova na VTC-u u Varaždinu te nastavak izgradnje oko 280 stanova na gradilištima u Jalkovečkoj i Merlićevoj ulici. Uz to, Stanoing raspolaže i s još dodatnih 40.000 kvadrata građevinskog zemljišta u gradu Varaždinu što osigurava kontinuitet u izgradnji za sljedećih deset godina, a samim time su osigurani i prihodi tvrtke. Ostvarenjem refinanciranja postojećih obveza Stanoinga nastavit će se redovito poslovanje. Prihodom od prodaje započetih i novougovorenih projekata može se uredno podmirivati sve tekuće troškove te ostvariti dobit u poslovanju – navodi se u izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja.
Na području sjeverozapadne Hrvatske, kako se naglašava, ne postoji niti jedan značajniji investitor u stambenoj djelatnosti koji bi mogao ugroziti ponudu stanova za prodaju i tržišnu poziciju Stanoinga, što potvrđuje i to da su pojedine banke već pokazale interes za daljnje financiranje projekata nakon deblokade društva.
– Stečaj zaustavlja sve i za tvrtku bi nastala šteta nesagledivih razmjera, od nemogućnosti poštovanja svih ugovorenih obveza, isporuke svih stanova i svih poslovnih prostora te namirenja poslovnih partnera i kooperanata, a samim time bilo bi i upitno namirenje obveza prema radnicima, državi i dijelom bankama. U slučaju stečaja, šteta bi bila veća od 300 milijuna kuna – upozorava se u planu te naglašava da plan predstavlja realni okvir razvoja Stanoinga nakon provedene predstečajne nagodbe koja je realna i višestruko povoljnija za sve vjerovnike u odnosu na stečaj.

Plan: 2014. dobit 4 milijuna, 2018. godine – 28 milijuna

U planu financijskog restrukturiranja nalazi se i plan poslovanja za idućih pet godina.
– U 2013. godini zbog blokade žiro-računa u potpunosti smo morali obustaviti gospodarsku djelatnost izgradnje započetih stanova. Svi naši kooperanti spremni su odraditi ugovorene poslove. Gubitak u poslovanju od 2013. godine pokrit će se otpisom potraživanja većinskog vlasnika. U narednih pet godina planiramo rast ukupnog prihoda od 10 % godišnje s time da se već u 2014. godini planira ostvarenje 200 milijuna kuna prihoda. To je utemeljeno na prodaji građevinskih zemljišta, prodaji gotovih proizvoda te pripremljenim poslovima i ugovorenoj proizvodnji za poznate kupce stanova. Rashode planiramo veoma racionalno tako da su uštede na pojedinim troškovima i do 15 % i to naročito na onim troškovima na koje se može utjecati. Broj zaposlenih povećat ćemo adekvatno potrebama proizvodnje na optimalan broj od 100 zaposlenika do 2018. godine – stoji u planu gdje se već ove godine planira dobit od 4 milijuna kuna, a 2018 čak 28 milijuna.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje