Povežite se s nama

Život i društvo

Od 22. ožujka ponovno se otvara ured REA Sjever u Varaždinu

Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Od 22. ožujka 2021. godine ponovno počinje raditi ured REA Sjever u Varaždinu.

– S obzirom na to da je za prvu polovicu ove godine opet najavljen javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, pozivamo građane da iskoriste mogućnost i osobno dođu na konzultacije u ured REA Sjever na adresi Trg bana Josipa Jelačića 17, Varaždin – poručuju iz Grada Varaždina.

Ured će za građane biti otvoren četvrtkom u vremenu od 9 do 12 te od 15 do 17 sati.

Zbog protuepidemioloških mjera dolazak u ured moguć je isključivo uz prethodnu najavu i dogovor termina na telefonski broj 099/5249-816 ili putem e-pošte [email protected].

Život i društvo

Biciklijada Općine Maruševec iz godine u godinu okuplja sve više biciklista

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Igralište Gmajna u Čalincu je točno u podne protekle subote, 15. lipnja, postalo središte okupljanja zaljubljenika u biciklizam i pobornika zdravog načina života.

Tada je naime počelo okupljanje rekreativaca za ovogodišnju biciklijadu Općine Maruševec, koji su pritom mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi uz pomoć volontera Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.

Prostor igrališta Gmajna bio je ispunjen biciklistima svih generacija iz Varaždinske i susjednih županija koji su uz pucnjeve kubure članova Kuburaške udruge Maruševec jedva dočekali početak još jedne biciklističke avanture kojoj su i povoljni vremenski uvjeti išli na ruku.

Pod organizacijskom palicom Udruge za sport i rekreaciju Gmajna i Općine Maruševec, ova biciklijada iz godine u godinu privlači sve veći broj zaljubljenika u pedaliranje pa brojka od oko 300 sudionika biciklijade nije iznenadila organizatore, među kojima je bio i Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja je bila pokrovitelj ove sportske manifestacije huminatarnog karaktera, budući da će se prihod od prikupljenih kotizacija darovati u iste svrhe.

Ove su godine biciklisti pedalirali na ruti u dužini 32 kilometara kroz općine Maruševec, Vinica, Cestica i Petrijanec, pružajući im priliku da istraže navedene krajeve na dva kotača. Biciklisti su se okrijepili na dva odmorišta; u Caffe baru Castle Vinica i kod DVD-a Strmec Podravski.

Kotizacija za sudjelovanje je iznosila 5 eura, a svaki sudionik biciklijade dobio je majicu te osvježenje na početku i ručak na kraju biciklijade. Udruga Gmajna je nakon 7. biciklijade Općine Maruševec organizirala i zajedničko praćenje utakmice Hrvatska – Španjolska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dva nova buseka Čistoće vozit će Varaždinom, a od rujna se očekuju i nove linije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao podrška javnozdravstvenoj akciji „Znaš li svoj broj?“ i „Lov na tihog ubojicu“ u ponedjeljak su, 17. lipnja, puštena u promet dva autobusa gradske tvrtke Čistoća s logotipom i porukama ove velike javnozdravstveno-edukativne kampanje u koju se uključio Grad Varaždin.

Predstavljanju brendiranih autobusa nazočili su gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te direktor gradske tvrtke Čistoća Zoran Svetec uz pokretača akcije „Znaš li svoj broj?“ izv. prof. dr. sc. Ivana Pećina u ime Hrvatskog društva za aterosklerozu te akademika Bojana Jelakovića u ime Hrvatske lige za hipertenziju.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ova inicijativa samo nastavak kampanje u koju se uključio Grad Varaždin još u svibnju kada je u sklopu Humanitarne utrke grada anđela bilo predstavljanje akcije „Znaš li svoj broj“ na Kapucinskom trgu.

– Brendirali smo autobuse kako bi pokušali još više utjecati na svijest naših građana. Kolesterol je jedan od tihih ubojica koji uzrokuje najveću smrtnost u RH i želimo utjecati da građani obavljaju redovite kontrole. Grad Varaždin zajedno s gradskom tvrtkom Čistoća maksimalno radi na obnavljanju voznog parka koji je zastario pa smo tako nabavili i ova dva autobusa koja su u najmu. U petak smo predali pretprijavu ministarstvu za šest novih električnih autobusa i očekujemo poziv koji će biti raspisan do sredine srpnja. Vjerujem da ćemo uspješno proći na tom pozivu i to će biti veliki pomak za naš gradski prijevoz. U rujnu startamo s novim linijama, novim voznim redom i to će zasigurno pozitivno utjecati da naši sugrađani sve više koriste javni prijevoz, odnosno naše gradske buseke. Zainteresiranost putnika je svaki mjesec u uzlaznoj putanji, za 50% više sada od razdoblja prije godinu dana, a dizanjem komfora i kvalitete prijevoza rasti će još više – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Akademik Jelaković izrazio je zadovoljstvo što je upravo Varaždin dio ove akcije te će biti upisan u povijest javnog zdravstva u Hrvatskoj kao prvi grad koji se na ovaj način javno uključuje u podizanje zdravstvene pismenosti.
– Povišen krvni tlak i povišen kolesterol su dvije glavne ubojice u RH i sramotno je da se dosad nije više po tom pitanju poduzimalo, jer te se dvije bolesti mogu spriječiti, prevenirati i ovakvim jednostavnim akcijama smanjiti smrtnost za nekoliko tisuća godišnje. Nema dovoljno zdravstvene pismenosti. Ovi oslikani autobusi će pomoći i privući pozornost naših građana. Bez aktivnih bolesnika i aktivnih građana nema zdrave nacije. Hvala Varaždinu, gradonačelniku i Gradskoj upravi što stoje uz nas – istaknuo je Jelaković.

Izv. prof. dr. sc. Ivan Pećin također je naglasio kako akcije ovog tipa spašavaju ljudske živote: „Sretan sam što se Varaždin odmah, paralelno s Gradom Zagrebom, uključio u akciju lova na tihog ubojicu i u kampanju „Znaš li svoj broj?“ koju vodim. Ovo je prvi primjer u Hrvatskoj, ali odjeknuo je i u EU te ćemo kampanju nastaviti i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji. Vidite poruke na autobusima, QR kodove te zakačke na rukohvatima autobusa koji sadrže sve informacije o ugrozi povišenog kolesterola, tlaka i šećera. Svaka druga osoba u Hrvatskoj umire zbog nereguliranog tlaka, šećera i masnoća stoga je ovo najznačajnija akcija tog tipa u Hrvatskoj i šire. Svatko tko pogleda i razmisli o našim porukama definitivno spašava svoj život ili život svojih bližnjih.“

Gradska tvrtka Čistoća rado se uključila u javnozdravstvenu akciju i dala svoj doprinos.
– Čistoća je krenula s obnovom voznog parka i od ovog vikenda Varaždinom prometuju dva autobusa s 29 sjedećih i 52 stajaća mjesta te jedno mjestom za osobe s invaliditetom. Ovi autobusi su u najmu, a Čistoća će u sljedećih godinu dana nabaviti još šest električnih autobusa. Formiramo i novi vozni red koji će krenuti krajem ljeta. Drago nam je podržati ovu i sve druge javnozdravstvene akcije – rekao je direktor Čistoće Zoran Svetec te zahvalio inicijatorima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje