Povežite se s nama

Život i društvo

Od kraja 2024. godine u EU jedinstveni punjač za najčešće korištene elektroničke uređaje

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Od 3. do 6. listopada u Strasbourgu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak.

Pristupanje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske schengenskom prostoru

Zastupnici će u srijedu zatražiti da se šengensko područje, u kojem nema provjera na unutarnjim granicama EU-a, što prije proširi na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Zastupnici će raspravljati i o trenutačnom stanju šengenskog područja i nedavnim prijedlozima za reformu njegovih pravila i upravljanja. Podsjetimo, Vijeće je u prosincu 2021. zaključilo da Hrvatska ispunjava potrebne uvjete za ulazak u Schengen, a krajem lipnja 2022. zatražilo je mišljenje Europskog parlamenta o punoj primjeni schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj. Odbor za građanske slobode trenutačno priprema svoje izvješće o toj temi te će o tom pitanju raspravljati na sastanku 10. listopada.

Gornje granice cijena energenata i mjere za smanjenje potrošnje

Parlament će u srijedu usvojiti rezoluciju u kojoj će ocijeniti Komisijine prijedloge za zaštitu potrošača i poduzeća od povećanja troškova energije. Kako bi se ublažio sve veći pritisak cijena energije na europska kućanstva i poduzeća, Europska komisija predložila je izvanredne mjere za smanjenje potražnje i potošnje električne energije te mjere za preraspodjelu viška prihoda energetskog sektora krajnjim kupcima. Rasprava o tom pitanju održana je na posljednjoj plenarnoj sjednici.

Zdravstvena unija: snažniji odgovor EU-a na izvanredna stanja u području javnog zdravlja

Sjednica će u ponedjeljak započeti raspravom o Europskoj zdravstvenoj uniji. Proširenjem mandata Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti EU nastoji biti bolje pripremljen i sposoban koordinirati svoj odgovor na moguće buduće zdravstvene krize. Parlament će otvoriti temu boljeg planiranja prevencije, pripravnosti i odgovora te uvođenja jasnijih pravila za zajedničku nabavu lijekova i medicinskih proizvoda kako bi se omogućilo učinkovitije rješavanje budućih ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju. U četvrtak poslijepodne raspravljat će se o načinu kojim Europska komisija pristupa održavanju pripravnosti i odgovora EU-a na pandemiju COVID-19 u narednim mjesecima.

Od kraja 2024. godine jedinstveni punjač za najčešće korištene elektroničke uređaje

Europski će parlament u utorak odobriti novi zakon o jedinstvenom punjaču za mobilne telefone, tablete i druge prijenosne elektronike u EU-u. Od kraja 2024. cijeli niz malih i srednjih prijenosnih elektroničkih uređaja, kao što su mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i slušalice, morat će biti opremljeni USB priključkom za punjenje tipa C. Nove obveze omogućit će korištenje istih punjača na različitim uređajima i tako potrošačima uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje. Odbačeni i nekorišteni punjači godišnje čine oko 11 000 tona e-otpada.

Život i društvo

Svi su pozvani na „6. španciranje po Varaždin Bregu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec, pod pokroviteljstvom Općine, Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizira „6. španciranje po Varaždin Bregu“.

Početak programa i okupljanje sudionika je u subotu, 22. lipnja, u 16:30 sati u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji.

Ruta šetnje je 5 kilometara uz tri postaje za osvježenje i druženje.

Kotizacija je 10 eura, a uključuje majicu s otisnutim logom Općine, udruge i nazivom programa, čašu, etui te gulaš i piće uz živu glazbu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Krenuli iz Malog Bukovca, preko Drave i Dunava, da bi na Ovčari položili vijence

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas u 11 sati pod pokroviteljstvom Općine Mali Bukovec sedmorica Malobukovčana krenulo je putem Drave do Dunava i do Vukovara.

Potom će na Ovčari položiti vijence za sve koji su tamo izgubili živote u Domovinskom ratu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje