Povežite se s nama

Život i društvo

Od listopada svi učenici varaždinskih gradskih škola imat će besplatan topli obrok u školama

FOTO: Ilustracija, Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Od listopada ove godine svi učenici varaždinskih osnovnih škola imat će osiguran besplatan topli obrok u školama, poruka je to gradonačelnika Grada Varaždina Nevena Bosilja koji je danas, u ponedjeljak, 13. rujna, održao konferenciju za novinare zajedno sa zamjenikom Miroslavom Markovićem i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijelom Vusić.

Gradonačelnik Neven Bosilj najavio je kako je za kraj rujna planirana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti rebalans proračuna, a na kojem se radi već gotovo mjesec dana.

– Zajedno s Nezavisnom listom Dubravke Novak, koji su dali ideju da se omogući besplatni topli obrok za sve naše osnovnoškolce, napravili smo rebalans proračuna. U rebalansu smo za inicijativu koju je dala Nezavisna lista Dubravke Novak, da se milijun kuna za dječje vaučere prebaci za besplatan topli obrok, dodali još 400.000 kuna zato jer nam je potrebno 1.398.000 kuna kako bi sva djeca u varaždinskim osnovnim školama imala besplatne tople obroke. To smo, dakle, sve već pripremili i materijali će za nadolazeću sjednicu vrlo brzo biti objavljeni. Potpuno mi je nevjerojatno da si netko, tko po pitanju besplatne prehrane osnovnoškolaca nije u zadnje četiri godine mandata napravio ništa, uzima za pravo predlagati takvu ideju. Ta vrsta opetovanog ponašanja i krađa tuđih ideja koje onda predstavlja kao svoje je vrsta političke kleptomanije – kazao je gradonačelnik.

Podsjetimo, danas je u jutarnjim satima gradski vijećnik i bivši gradonačelnik Ivan Čehok održao konferenciju za medije upravo na temu besplatne školske prehrane za sve učenike.

Kako je gradonačelnik Bosilj u podnevnim satima objasnio, Grad Varaždin je povećao ekonomsku cijenu, jer do sada su roditelji plaćali 5 kuna, a nova ekonomska cijena koju će sada Grad u potpunosti pokrivati bit će 6,8 kuna, što znači da će škole dobiti 36 % više sredstava da mogu pripremiti adekvatne obroke djeci.

– Cijela ova priča već je napravljena, pripremljena i završena, a netko sada za to pokušava preuzeti zasluge. Zaključio bih s rečenicom jednog od najvećih izumitelja Nikole Tesle koju je izgovorio nakon što su pokrali njegove ideje: „Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već mi je žao što nisu imali svoje.“ S obzirom na to da bivšem gradonačelniku nedostaje ideja, mogu mu dati još neke ideje. Primjerice, zbog čega ne bismo smanjili zakup Arene? Da, uspjeli smo ga smanjiti i uskoro ćemo imati konferenciju za novinare oko toga. Uštedjeli smo više od 30 milijuna kuna samo na zakupu Arene, ali očekujem da nas on uputi u to, koji je mogao isto to učiniti od kad je sklopio zakup. No, on to nije učinio pa smo platili više od 50 milijuna kuna bespotrebnih sredstava. Ako mu treba još koja ideja, rado ću mu ih dati besplatno – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u nastavku je pojasnio:

– Ovo je samo jedan segment onoga što mi radimo od kada smo preuzeli upravljanje gradom a to je cjelovit pristup djeci, cjelovit pristup školama i vrtićima. U vrtićima smo krenuli s uvođenjem „Healthy meal“ standarda, potpuno novog , certificiranog načina prehrane. To smo napravili i sa osnovnim školama. Postoji projekt „Čarobna osmica“ koji se provodi kontinuirano. Tijekom ljeta su se educirali kuhari, roditelji i učitelji kako bi poboljšali kvalitetu obroka. Od ove školske godine kreće i uređenje školskih kuhinja u kojima će se više kuhati a manje dijeliti neke pekarske proizvode – rekao je Marković pojasnivši da će i cijene biti manje jer će se kupovati namirnice za kuhanje a ne skuplji pekarski proizvodi. Napomenuo je da će se povećavati broj kompleksnih, nutricionistički kvalitetnijih obroka od onih koji su se nudili do sada.

Pročelnica Danijela Vusić objasnila je da se s projektom „Čarobne osmice“ krenulo u dječjim vrtićima kako bi učenici dolaskom u školu već imali zdrave prehrambene navike. Podsjetila je da se Grad Varaždin već petu godinu za redom prijavljuje na projekt SPAS za prehranu oko 780 socijalno ugroženih učenika. Ove godine za tu je namjenu dobiveno oko milijun kuna, a grad Varaždin će uz to sufinancirati dodatnim sredstvima do pune cijene obroka.

Donošenje odluke o besplatnim obrocima za učenike očekuje se na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća krajem rujna.

U rebalansu proračuna će biti osigurano oko 1,4 milijuna kuna, a za cijelu školsku godinu potrebo će biti izdvojiti ukupno 3,34 milijuna kuna, što se već priprema u proračunu za slijedeću kalendarsku godinu.

Život i društvo

Pao odaziv na mamografske preglede u Varaždinskoj županiji – 100 žena iz naše županije ima karcinom, a da to ne zna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavljanje nacrta Odluke o izradi 4. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, kako povećati odaziv žena iz Varaždinske županije na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, održavanje županijskih prometnica, integracija stranih radnika, uređenje prostora koje koristi Dom zdravlja Varaždinske županije, bile su teme radnog sastanka načelnika i gradonačelnika sa županom Anđelkom Stričakom i njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec 30. siječnja.

– S obzirom na niz pokrenutih investicija na području naše županije, nužno je pristupiti četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana Varaždinske županije. Da bismo donijeli što kvalitetnije izmjene i dopune, a u isto vrijeme poštovali svu zakonom propisanu proceduru, molim vas da se kod postupka izrade sa svojim prijedlozima i inicijativama uključite svi – rekao je župan Stričak.

Nositelj izrade izmjena i dopuna Prostornog plana je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, a stručni izrađivač je Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije.

– Glavni razlozi za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana su usklađenje s Planom razvoja Varaždinske županije za razdoblje do 2027. godine, osiguranje prostorno-planskih uvjeta za realizaciju novih i izmijenjenih projekata, zatim programa i mjera državnog i županijskog značaja, kao i usklađenje s osnovanim inicijativama i zahtjevima jedinica lokalne samouprave te javnopravnih tijela, odnosno usklađenje sa zakonima i podzakonskim propisima i ažuriranje pojedinih podataka u Prostornom planu. Nakon što je nacrt Odluke bio na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, prijedlog o pokretanju četvrtih izmjena i dopuna Prostornog plana bit će upućen Županijskoj skupštini na usvajanje – izvijestila je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Tanja Martinec.

Rak dojke

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Varaždinskoj županiji povećava se broj žena oboljelih od raka dojke, no odaziv na preventivne mamografske preglede istovremeno pada. Na to su upozorile predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač zajedno sa specijalisticama radiologije iz Opće bolnice Varaždin, doktoricama medicine Sandrom Banek i Ivanom Cujzek.

– Odaziv na mamografske preglede je u Varaždinskoj županiji s oko 70 % pao na 55 do 60 %. Iako smo po tome u hrvatskom prosjeku, nužno je povećati odaziv žena budući da je incidencija karcinoma dojke u porastu. Jedan o načina je organizirati edukativna predavanja i radionice u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, na kojima bi se ženama ukazalo na važnost odziva na preventivne preglede kako bi se karcinom dojke otkrio u što ranijem stadiju kada ga je moguće izliječiti – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Dr. Sandra Banek je navela da pacijentice napominju da se teško odazivaju na zakazane termine zbog nemogućnosti javnog prijevoza. – Apeliram na vas da tim ženama organiziramo prijevoz do Opće bolnice Varaždin, gdje bi ih dočekali naši djelatnici i obavili preglede. Mi smo s odazivom od 50 % na sredini među hrvatskim županijama, ali želimo biti bolji jer se 50 % karcinoma sada ne otkrije – rekla je dr. Banek.

Iako je bilo prijedloga da se preventivni pregledi obavljaju mobilnim mamografom, dr. Cujzek je napomenula da to nije dobra opcija budući da je riječ o uređaju manje osjetljivosti u odnosu na mamograf s kojim raspolaže Opća bolnica Varaždin.
– Prošle godine je u Općoj bolnici 100 žena s karcinomom dojke pristupilo terapiji. S obzirom da je odaziv na preventivne preglede 50-ak posto, još sigurno 100 žena iz naše županije ima karcinom, no to ne zna – navela je dr. Cujzek.

Doc. Kiđemet-Piskač je pozvala načelnike i gradonačelnike da se sa svojim prijedlozima i mogućnostima jave u nadležni županijski Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

– Naši radiolozi su spremni raditi jednu subotu u mjesecu kako bi se preventivnim pregledima obuhvatilo što više žena, pri čemu je važno da pacijentice telefonskim putem potvrde da će se doista odazvati. Na sve vas gradonačelnike i načelnike apeliram da razmislite o mogućnosti osiguranja prijevoza i održavanja edukacija te da nas o tome izvijestite kako bi se svi zajedno udružili i povećali odaziv na mamografske preglede – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Župan Stričak je podsjetio da se 2023. godine obilježava 30. godišnjica uspostavljanja sadašnjeg sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave te je pozvao prisutne da se uključe u obilježavanje ove obljetnice. Sustav je uspostavljen donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi 1992. godine, a njegovim stupanjem na snagu uređen je teritorijalni ustroj, samoupravni djelokrug, izborni sustav i način financiranja lokalne samouprave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kreće uređenje špilje Vindija, jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Europi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Varaždinskoj županiji, Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe sasvim sigurno je špilja Vindija. Iako se dugi niz godina pričalo o njezinom uređenju i primjerenoj zaštiti, ozbiljan iskorak napravila je aktualna općinska vlast na čelu s načelnicom Sanjom Kočet, a dodatan uskoro slijedi.

Naime, jedan od ključnih projekata koje obuhvaća Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine upravo je špilja Vindija, kojoj i Općina Donja Voća i Varaždinska županija pridaju veliku pažnju.

– Špilja Vindija je niz godina bila samo priča, a mi smo kao Općina u suradnji s resornim Ministarstvom i Županijom krenuli s preuzimanjem inicijative. Županija kreće s njenim unutarnjim uređenjem i izradom projektne dokumentacije, dok je Općina istovremeno više fokusirana na očuvanje samog lokaliteta, pa je tako izveden niz radova, od popravka ograde koja je godinama bila devastirana do skorijeg postavljanja videonadzora kako bismo doprinijeli njezinom očuvanju – rekla je načelnica Kočet.

Uz samu zaštitu jednog od najznačajnijih kulturnih bogatstava Općine Donja Voća i Varaždinske županije te pravog turističkog bisera ovog kraja, u planu je i izgradnja interpretacijskog centra. Trenutno je u tijeku dogovor oko lokacije koja će se definirati u suradnji sa Županijom.

Špilja Vindija, njeno očuvanje i daljnja promocija je, kako za Varaždinsku županiju, tako i za Općinu Donja Voća jedan od strateških projekata što potvrđuje i činjenica da je načelnica Kočet glavninu svog mandata posvetila pokretanju ovog važnog projekta, a sve s ciljem da jedno od najznačajnijih nalazišta postane hit destinacija u ovom dijelu Hrvatske.

– Europska sredstava za kulturnu baštinu prilika su i za našu špilju što je najavilo i resorno Ministarstvo u novoj perspektivi. Zato su Županija i Općina krenule u pripremu projektne dokumentacije i pronalazak lokacije koja bi bila idealna za interpretacijski centar i u razgovore s Ministarstvom oko njezinog daljnjeg očuvanja – pojasnila je Kočet.

Inače, Općina Donja Voća intenzivno radi na boljoj promociji same špilje, pa će se kroz razne manifestacije i događanja provlačiti i motiv ovog povijesnog nalazišta čime će ju Općina dovesti na jednu višu razinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje