Povežite se s nama

Život i društvo

Od ove godine mjerit će se kolesterol u sklopu sistematskog pregleda kod upisa djece u 1. razred

Objavljeno:

- dana

Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj jer su, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najčešći uzrok smrtnosti i pobola.

Zavod na svojim internetskim stranicama navodi da je obiteljska hiperkolesterolemija najčešći nasljedni poremećaj metabolizma lipida koji obilježavaju izrazito visoke koncentracije glavnih prenosioca kolesterola krvlju – lipoproteina niske gustoće (LDL) zajedno s visokim vrijednostima ukupnog kolesterola.

– To u osoba s obiteljskom hiperkolesterolemijom u pravilu dovodi do ranog nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao što su infarkt miokarda, koronarna bolest srca i ishemijska kardiopatija te ishemijski moždani udar, a posljedično i do preuranjene smrti. Budući da se radi o prirođenoj bolesti, koncentracija LDL-kolesterola u krvi tih bolesnika povećana je od djetinjstva. Oboljeli od obiteljske hiperkolesterolemije su u 20 puta većem riziku od spomenutih kardiovaskularnih bolesti nego ostatak populacije – ističe HZJZ.

Dodaje da čak svaki četvrti bolesnik, kojem bolest nije prepoznata niti adekvatno liječena, umire od nekog koronarnog događaja prije 50. godine života.

Svi bolesnici koji imaju obiteljsku hiperkolesterolemiju po definiciji spadaju u osobe visokog i vrlo visokog kardiovaskularnog rizika.

Važnost ranog otkrivanja

Rano otkrivanje obiteljske hiperkolesterolemije važno je jer se ta bolest može liječiti i time spriječiti razvoj ateroskleroze te posljedično pobol i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, upozoravaju sa Zavoda.

Zbog svega navedenog u 2023. godini počinje probir koji se odvija po obaveznom pregledu pri upisu djece u prvi razred osnovne škole, pri čemu se koristi jednostavna dijagnostička rutinska pretraga mjerenja ukupnog kolesterola.

Ciljna skupina su sva djeca pri sistematskom pregledu kod upisa u 1. razred osnovne škole. Ako se kod djeteta utvrdi povišena vrijednost ukupnog kolesterola, školski liječnik upućuje dijete na obradu kod pedijatra.

Kod djece s utvrđenom obiteljskom hiperkolesterolemijom izabrani liječnik na probir upućuje njihove roditelje te braću i sestre, sukladno preporuci pedijatra.

Nacionalni program provodit će se u svim ambulantama školske i sveučilišne medicine koje su u sustavu županijskih zavoda za javno zdravstvo i zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, u bolnicama u pedijatrijskoj djelatnosti te kod izabranih liječnika.

Život i društvo

Zbog pomame za njihovim prirodnim sokovima, zadrugari iz Lepoglave kuhat će i pekmeze!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nakon što je Udruga Agro turistički klaster  “Lepoglava” (ATK) krajem lipnja 2022. godine postala vlasnikom linije  za preradu voća i povrća u sokove – kapaciteta 150 litara soka na sat -, sve je više članova i zainteresiranih proizvođača koji očekuju nadogradnju ovog uspješnog projekta.

Podsjećamo, spomenuti prerađivački pogon kod Gaveznice je opremljen zahvaljujući Veleposlanstvu Republike Turske, odnosno 300.000 kuna vrijednoj donaciji Turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA klasteru.

Kako doznajemo od Nataše Veić, predsjednice ATK „Lepoglava“ usluge pogona za preradu voća u sokove koriste članovi Udruge te vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

– Naša Udruga ima 16 članova, a Kaznionica Lepoglava je počasna članica. Već lani smo uspjeli i uslužno prerađivati voće, te se pokazalo da postoji izniman interes za ovakav vid proizvodnje prirodnih sokova. Štoviše, startali smo oprezno, bez reklamiranja u medijima, a na kraju smo prošle sezone preradili oko 30 tona različitog voća – ističe Veić.

Uspjeli i bez reklame

Kapaciteti postojeće linije najviše su korišteni za preradu jabuka, krušaka, kupina, američkih borovnica, aronije, a bilo je upita i za dunje.

– Premda nam je savjetovano da se ne upuštamo u preradu grožđa, u našem sokovniku i te su bobice pretvorene u prirodni sok vrhunske kvalitete. Mi nemamo zaposlenog tehnologa, ali uz inicijalne savjete stručnjaka proces proizvodnje je bio brzo prilagođen našem asortimanu. Sve počinje vaganjem voća na prijemu jer moramo izračunati radman, slijedi njegovo pranje, mljevenje i prešanje. Dobiveni sok prikuplja se u bačvu koja je povezana sa strojem za pasterizaciju i na kraju se pune staklenke za čiju čistoću garantira proizvođač … Nažalost, voće poput šljiva ili višnji trenutno ne možemo preraditi jer nemamo pasirku – objasnila je naša sugovornica, od koje doznajemo da će i tom problemu vrijedni, trenutno još uvijek sezonski proizvođači uskoro doskočiti.

Naime, kod voća poput jabuka sitne koštice nakon hladnog prešanja zaostaju u tropu i s njima nema problema. Svi finalni proizvodi su etiketirani i propisno deklarirani zahvaljujući tome što je u rujnu 2002. godine registrirana Zadruga za preradu voća i povrća Terra Fructus.

Terra Fructus

– Kad se upustite u ovakav poduhvat morate na sve misliti, na proširenje kapaciteta, asortimana pa i na brendiranje proizvoda. Prostor od 100 metara četvornih trenutno zadovoljava naše potrebe, ali nemamo čvrsta jamstva da ćemo i dalje moći koristiti zgradu koju nam je privremeno na korištenje ustupila Varaždinska županija. Nažalost, zgrada je predviđena za rušenje i nadamo se kako to neće omesti naše planove vezane uz proizvodnju džemova. Naime, ATK je nositelj još jednog projekta u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske i TIK-om. Njihovi predstavnici u proteklom razdoblju kontinuirano su pratili naš rad, a posjećuju nas i sa studentima iz Turske od kojih neki polaze prehrambene fakultete. Oduševljeni su svime što je dosad napravljeno kao i činjenicom da se projekt pokazao održivim – rekla je Veić koja je s kolegicama i kolegama zaključila da proizvodnu liniju treba nadopuniti.

Stoga je u listopadu 2022. godine Veleposlanstvu poslana još jedna zamolba za donaciju temeljem prikupljenih ponuda za dodatno opremanje pogona strojevima vrijednim oko 65.000 eura.

– Na provedenom natječaju prošla je tvrtka Pavin iz Jastrebarskog koja je nabavila strojeve i opremu iz Hrvatske te Italije. Riječ je o namjenskom kotlu za kuhanje džemova, pasirki, punilici i drugim strojevima. Ovakvom dopunom postojeće linije moći ćemo proizvoditi i sokove od višnje, trešnje breskve ili šljive. Odnosno, više nema voća kojeg ne možemo prerađivati, a vjerojatno će se pri proizvodnji džemova djelomično iskorištavati i trop. Ministarstvo poljoprivrede izašlo nam je u susret i imat ćemo podršku jednog od vrsnih tehnologa za proizvodnju džemova – zaključila je Nataša Veić.

Neizvjesna sudbina pogona u Gaveznici

Lani najavljena realizacija velikog i važnog projekta, projektiranje izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra Gaveznica – Kameni vrh, mogla bi bez krova nad glavom ostaviti vrijedne zadrugare i 16 članova Udruga Agro turistički klaster  “Lepoglava”. Podsjećamo, procijenjena vrijednost konačnog ulaganja izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra je, ovisno o sadržajima, od 20 do 50 milijuna kuna.

– U uređenje poslovne zgrade, koja je navodno predviđena za rušenje, uložili smo dosta svog novca i vremena. Naime, morali smo obnoviti krovište, potrebnu izolaciju, okrečiti prostorije i drugo jer zgrada je bila u derutnom stanju. Ipak, imamo nekoliko solucija za premještanje proizvodne linije. Pregovaramo s Kaznionicom Lepoglava o preuređenju jednog peradarnika na njihovom imanju u Čretu. Nažalost, premda je lokacija komunalno potpuno opremljena i tu su potrebna značajna ulaganja u zgradu. Nama je veliki problem i to što se novoosnovana Zadruga još ne može prijavljivati na natječaje. Stoga nam je važno da na lokaciji u Gaveznici pogon ostane u funkciji još najmanje šest mjeseci – objasnila je Veić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vinica postaje pravi centar za stručno osposobljavanje vatrogasaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije traju brojna stručna usavršavanja vatrogasaca. Jedno od takvih osposobljavanja završilo je u subotu 11. ožujka u Vinici. Osposobljavanje za zvanje vatrogasac završila su 23 polaznika iz sjeverozapadnog dijela Varaždinske županije.

Tako je  Vatrogasna zajednica Općine Vinica bogatija za 6 novih vatrogasaca,  VZO Cestica za 4, VZO Petrijanec za 6, DVD Svibovec Podravski za 3, DVD Donja Voća za 3 i DVD Nedeljanec – Prekno za jednog novog vatrogasca.

Osposobljavanje je započelo u siječnju ove godine uz uvodno predavanje koje je  održao županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy. 

Polaznici osposobljavanja nova znanja primili su od iskusnih predavača  iz sedam predmeta, koja su im održali Ivica Lazar, Stjepan Hrgar, Božidar Horvat, Marijan Ožinger, Vanja Lončar, Miroslav Kelemenić i Vlado Hip. Polaznicima se u ime predavača zahvalio Vlado Hip, koji je proglasio najbolje polaznike osposobljavanja Patriciju Hip i Mihaela Vincekovića, koji su osposobljavanje završila sa prosjekom 5,0. U ime domaćina obratio se  predsjednik VZO Vinica Ivica Lazar, koji  je zahvalio predavačima koji su uspjeli održati tečaj u skladu sa  pravilnikom o osposobljavanju, te je čestitao  i svim polaznicima koji su postali novi vatrogasci.

– Izuzetno sam ponosan da se tradicija vatrogastva u Općini Vinica nastavlja te čestitam svim novim osposobljenim vatrogascima. Novi vatrogasni centar u kojeg smo uložili preko milijun kuna te otvorili početkom godine, postaje centar obuke vatrogastva za svu našu regiju, što me jako veseli – izjavio je načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, prof. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje