Povežite se s nama

Život i društvo

Dr. med. Irena Stipešević-Rakamarić o snižavanju serumskoga kolesterola uz promjene u prehrani

Objavljeno:

- dana

Piše: Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva

Kolesterol je važan sastojak ljudskog organizma, a možemo ga unijeti hranom ili stvoriti endosintezom u tijelu.

U pozadini srčanožilnih bolesti i njihovih komplikacija, npr. srčanog i moždanog udara, često je povišena razina kolesterola u krvi. Promjene u prehrani mogu značajno reducirati razine kolesterola, stoga se svakom kardiovaskularnom bolesniku, kao i osobama s visokim krvnim tlakom a koje se ne osjećaju bolesne (visoki tlak = “tihi ubojica”), preporučuje dijetetsko savjetovanje. Prvo i osnovno je smanjiti unos zasićenih masti kroz smanjenje unosa proizvoda životinjskog podrijetla i masnog mesa jer je to najznačajniji čimbenik, a tek potom povećati unos mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina kroz biljna ulja.

Kolesterol iz animalnih prerađevina sadržava i produkte kolesterolske oksidacije – oksisterole, koji su izravno aterogeni, što znači da prodiru i oštećuju unutarnje stijenke arterije i razvijaju aterosklerotski plak. Npr. samo dva jaja dnevno redovno kroz tri tjedna povisit će u zdravih volontera kolesterol za 11 %, a sklonost oksidaciji LDL kolesterola za 34 %. Sklonost kolesterolskoj oksidaciji može se smanjiti dijetetskim promjenama, kao što su konzumacija namirnica bogatih antioksidansima (voće, povrće), osobito vitaminom E i karotenoidima te flavonoidima i polifenolima (zeleno lisnato povrće, paprike, mrkve, tikve, citrusi, bobičasto voće – jagode, maline, borovnice, ribiz), kao i nekih vrsta žitarica (riža, zob, ječam) te mahunarki.

Korisni flavonoidi se znatno reduciraju guljenjem voća i povrća, pa bi ih trebalo kad god je moguće konzumirati s korom. Tako je u kožici crnoga grožđa obilato prisutan spoj resveratrol, moćan antioksidans koji smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti, a nalazimo ga i u proizvodima od crnoga grožđa (vinu, soku). Također bi trebalo svakog dana u hranu dodati šačicu oraščića, bilo koje vrste (orasi, bademi, lješnjaci, brazilski, indijski – svi su podjednako učinkoviti), kao i pojesti žličicu sitno mljevenih lanenih sjemenki ili lanenog ulja.

U pripremi hrane valja koristiti polinezasićena biljna ulja (suncokretovo, sojino, kukuruzno) i još više mononezasićena (maslinovo, bučino, avokado, kanola), uz naznaku da su mononezasićena ulja dvostruko učinkovitija od polinezasićenih u snižavanju kolesterola. Rižino ulje je osobito dobro i bogato oleičkom i linoleičkom kiselinom te vrlo učinkovito snižava kolesterol zbog prisutnosti gama orizanola, triterpena i fitosterola te beta i gama tokotrienola, koji svi redom interferiraju s metabolizmom kolesterola tako da ga snižavaju.

Ovakve i još brojne druge savjete po pitanju prehrane možete dobiti narudžbom na besplatni telefon 0800-200-163.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje