Povežite se s nama

Život i društvo

Dr. med. Irena Stipešević-Rakamarić o snižavanju serumskoga kolesterola uz promjene u prehrani

Objavljeno:

- dana

Piše: Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva

Kolesterol je važan sastojak ljudskog organizma, a možemo ga unijeti hranom ili stvoriti endosintezom u tijelu.

U pozadini srčanožilnih bolesti i njihovih komplikacija, npr. srčanog i moždanog udara, često je povišena razina kolesterola u krvi. Promjene u prehrani mogu značajno reducirati razine kolesterola, stoga se svakom kardiovaskularnom bolesniku, kao i osobama s visokim krvnim tlakom a koje se ne osjećaju bolesne (visoki tlak = “tihi ubojica”), preporučuje dijetetsko savjetovanje. Prvo i osnovno je smanjiti unos zasićenih masti kroz smanjenje unosa proizvoda životinjskog podrijetla i masnog mesa jer je to najznačajniji čimbenik, a tek potom povećati unos mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina kroz biljna ulja.

Kolesterol iz animalnih prerađevina sadržava i produkte kolesterolske oksidacije – oksisterole, koji su izravno aterogeni, što znači da prodiru i oštećuju unutarnje stijenke arterije i razvijaju aterosklerotski plak. Npr. samo dva jaja dnevno redovno kroz tri tjedna povisit će u zdravih volontera kolesterol za 11 %, a sklonost oksidaciji LDL kolesterola za 34 %. Sklonost kolesterolskoj oksidaciji može se smanjiti dijetetskim promjenama, kao što su konzumacija namirnica bogatih antioksidansima (voće, povrće), osobito vitaminom E i karotenoidima te flavonoidima i polifenolima (zeleno lisnato povrće, paprike, mrkve, tikve, citrusi, bobičasto voće – jagode, maline, borovnice, ribiz), kao i nekih vrsta žitarica (riža, zob, ječam) te mahunarki.

Korisni flavonoidi se znatno reduciraju guljenjem voća i povrća, pa bi ih trebalo kad god je moguće konzumirati s korom. Tako je u kožici crnoga grožđa obilato prisutan spoj resveratrol, moćan antioksidans koji smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti, a nalazimo ga i u proizvodima od crnoga grožđa (vinu, soku). Također bi trebalo svakog dana u hranu dodati šačicu oraščića, bilo koje vrste (orasi, bademi, lješnjaci, brazilski, indijski – svi su podjednako učinkoviti), kao i pojesti žličicu sitno mljevenih lanenih sjemenki ili lanenog ulja.

U pripremi hrane valja koristiti polinezasićena biljna ulja (suncokretovo, sojino, kukuruzno) i još više mononezasićena (maslinovo, bučino, avokado, kanola), uz naznaku da su mononezasićena ulja dvostruko učinkovitija od polinezasićenih u snižavanju kolesterola. Rižino ulje je osobito dobro i bogato oleičkom i linoleičkom kiselinom te vrlo učinkovito snižava kolesterol zbog prisutnosti gama orizanola, triterpena i fitosterola te beta i gama tokotrienola, koji svi redom interferiraju s metabolizmom kolesterola tako da ga snižavaju.

Ovakve i još brojne druge savjete po pitanju prehrane možete dobiti narudžbom na besplatni telefon 0800-200-163.

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje