Povežite se s nama

Život i društvo

Formiran je Hrvatski husarski zdrug: baštini se naša slavna povijest, a ima i turistički potencijal

Objavljeno:

- dana

Nakon prijma za nagrađene učenike, znanstvenog skupa u organizaciji HAZU-a te koncerta ansambla Camerata, obilježavanje 250. godina Županijske palače Varaždinske županije nastavljeno je jučer, 4. lipnja, osnivanjem Hrvatskog husarskog zdruga.

Čine ga Husarska garda Varaždinske županije, Karlovački husari te Bjelovarski graničari–Husari 1756. Zapovjednik Zdruga je pukovnik u miru Josip Trogrlić ujedno i zapovjednik Bjelovarskih husara-graničara 1756, dok je predsjedavajući Mirko Kramberger, predsjednik Husarske garde Varaždinske županije.

– Cilj Zdruga je ujednačavanje načina zapovijedanja i ponašanja na raznim manifestacijama, ali i nošenja istih oznaka na odorama te zajedničkih nastupa na domaćim i inozemnim nastupima – rekao je između ostalog predsjedavajući Zdruga Kramberger.

Osnivanju Zdruga, uz domaćine, župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, zamjenicu župana Silviju Zagorec, prisustvovale su i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, zamjenica županice Karlovačke županije dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić.

– Važno je da mi kao hrvatski narod, posebno ovaj sjeverni dio Hrvatske očuvamo taj dio hrvatske povijesti, te uspomene i vojnu tradiciju. Njegovanje povijesti, tradicije, simbola oduvijek je bilo važno, a osobito danas kada je bitno očuvati nacionalnu svijest, pripadnost, a tu husari imaju važnu ulogu. Kako ste zajedno bili u povijesnim bitkama, uvjerena sam da će tako i vaš daljnji rad biti uspješan – poručila im je zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić.

Čestitke na združivanju i i puno uspjeha u daljnjem radu Zdruga uputila je i zamjenica županice Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar.

– Bez povijesti, bez tradicije, bez kulture, i bez svega što husari predstavljaju zajedno s ostalim povijesnim postrojbama hrvatski narod ne bi imao identitet i integritet. I stoga svima vama koji njegujete te hrvatske običaje, od 15. stoljeća pa nadalje, velika hvala – izjavila je dr.sc. Vesna Hajsan Dolinar.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako Grad Varaždin od Prvog svjetskog rata nije vidio toliko husara konjanika.

– Formiranjem Hrvatskog husarskog zdruga nastojimo i dalje baštiniti tu našu slavnu hrvatsku povijest, ali iskoristiti ga kao turistički potencijal. Osim toga, nastojimo se maksimalno posvetiti uzgoju jedne od najplemenitijih životinja, a to je svakako konj. Stoga mi već danas planiramo kao iskorak za iduće godine u to uključiti naše škole – buduće regionalne centre kompetentnosti – varaždinsku Medicinsku školu i Srednju školu „Arboretum Opeka“ iz Marčana, kao i sve uzgajivače konja, kako bi za koju godinu na našem području bilo i vježbališta, arena, ali i više mladih koji će čuvati našu konjičku povijest, ujedno se baveći i uzgojem te plemenite životinje – izjavio je župan Stričak.

Nakon osnivačke skupštine Zdruga uslijedilo je postrojavanje povijesnih postrojbi koje su podnijele prijavu županu Stričaku.

Stijeg Zdruga blagoslovio je dekan te ujedno i kapelan Ivica Horvat, a stijeg je zapovjedniku Zdruga Trogrliću predao župan Stričak, uz zapovijed da ga časno i ponosno nose te nadalje baštine slavnu hrvatsku vojničku povijest.

Osnivanje Hrvatskog husarskog zdruga uveličali su i pripadnici Varaždinske građanske garde i Zrinske garde Čakovec.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje