Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski ZZJZ i partneri organiziraju konferenciju o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji

Objavljeno:

- dana

U petak i subotu, 23. i 24. rujna, u Park Boutique Hotelu u Varaždinu s početkom u 11 sati održat će se Konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji projekta “Cardiab Protect”, na kojoj će sudjelovati eminentni predavači, stručnjaci iz Varaždinske, ali i drugih županija.

Prilika je to za edukaciju zdravstvenih djelatnika i opće javnosti o kardiovaskularnoj prevenciji te umrežavanje s ciljem optimizacije zdravstvenih usluga.

Nositelj projektnih aktivnosti i organizator konferencije je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, a partneri su Dom zdravlja VŽ i Varaždinska županija. “Cardiab Protect” vrijedan je 494.709,18 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Cilj je aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana Hrvatske, s fokusom na područje Varaždinske županije o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Projekt se provodi od 30. ožujka 2022. do 30. rujna 2023.

– Projekt je sveobuhvatan po pitanju populacije i tema, ali u pozadini prijave stoji potreba za organiziranjem ambulantnih preventivno-rehabilitacijskih programa za najčešće kronične bolesti, prvenstveno kardiovaskularne, dijabetes tip 2 i debljinu. To su bolesti životnog stila i reverzibilne su u značajnoj mjeri ako osoba promijeni način prehrane, aktivno se kreće, promijeni stavove i rizična ponašanja – rekla je mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva, subspec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti, voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu.

Prvi uzrok smrti

Naime, srčano-žilne bolesti i dalje su prvi uzrok smrti u razvijenim zemljama, a u Hrvatskoj je 2020. godine bilo više od 40 posto smrtnosti od tih uzroka. U Varaždinskoj županiji je 2020. godine bilo 41 posto umrlih od srčano-žilnih bolesti, odnosno 1014 osoba. Znanstveno je potvrđeno da se promjenama životnog stila, koje uključuju prestanak pušenja, pravilnu prehranu te uvođenje redovne aerobne fizičke aktivnosti uz održavanje dobrog mentalnog zdravlja i stres menadžment, može značajno reducirati breme srčano-žilnih bolesti u populaciji – za više od 80 posto, navodi Stipešević Rakamarić.

– Važan stup prevencije također je rano otkrivanje arterijske hipertenzije, dijabetesa i dislipidemije te rehabilitacija oboljelih. U tu svrhu smo organizirali ovu edukaciju namijenjenu s jedne strane zdravstvenim djelatnicima, a opet sadržajem prilagođenu i općoj javnosti, kako bismo se umrežili u zajedničkom djelovanju u borbi protiv rizičnih čimbenika te prema kvalitetnijem i duljem životu naših sugrađana – ističe Stipešević Rakamarić.

Mogućnosti u Zavodu

Varaždinski ZZJZ održava radionice o visokom tlaku, prehrani i fizičkoj aktivnosti, na koje se zainteresirana javnost može prijaviti na besplatni telefon 0800-200-163, dok se u okviru Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja radi na unaprjeđenju tog područja zdravlja i organizira se Škola nepušenja. Nadalje, u Odjelu za promicanje zdravlja građanima su posljednje četiri godine dostupne usluge Savjetovališta za prevenciju rizika povezanih s prehranom, gdje se interdisciplinarnim pristupom intervenira kod različitih kroničnih bolesnika i osoba koje žele promijeniti način prehrane, smršaviti na zdrav način ili dobiti na težini. Pritom im se pomaže u uvođenju fizičke aktivnosti te se kontroliraju njihovi rizični čimbenici.

– Prisutni smo također u zajednici uz većinu javnih događaja koji promiču zdravlje, pravilnu prehranu i tjelovježbu bilo koje vrste, gdje kratkim motivacijskim intervencijama individualno i grupno savjetujemo te distribuiramo edukativne materijale. U javnozdravstvenim akcijama u zajednici lijepo surađujemo i s medicinskim školama te sa Sveučilištem Sjever, uključujući tako učenike i studente u preventivne aktivnosti i pomažući im da u tome steknu stručnu praksu – zaključila je Stipešević Rakamarić.

Život i društvo

V. Toplicama širit će miris adventskih delicija, Grad se pretvara u božićnu bajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice zakoračit će u najljepše doba u godini. Centrom grada širit će se mirisi kuhanog vina, kobasica, ukusnih domaćih kolača i ostalih nezaobilaznih adventskih delicija, a bezbroj lampica unijet će poseban božićni duh i toplinu u srca svih građana.

Trg Republike Hrvatske postaje mjesto Topličke božićne priče, a uz adventske delicije, svakog vikenda do Božića i mjesto dobre zabave. Topličku božićnu priču ove nedjelje otvaraju Mirta & Emerik, tjedan dana kasnije stižu Ex Fakini, u nedjelju, 11. prosinca na redu je mali sajam KUD-a Toplice, dok će pred sam Božić, u nedjelju, 18. prosinca Varaždinskim Toplicama već tradicionalno projuriti Moto mrazovi te i ove godine razveseliti one najmlađe.

Svake nedjelje Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice za sve građane i posjetitelje priprema kuhano vino i kobasice, dok će se za domaće kolače pobrinuti topličke udruge „Svibovečki zvon”, „Naši cajti” i „Biserna dolina”.

Topličku božićnu priču upotpunit će i godišnji koncert KUD-a Toplice koji je na rasporedu 3. prosinca s početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani Minerve, tradicionalni božićni humanitarni koncert u školskoj dvorani Osnovne škole Svibovec 18. prosinca u 15 sati te božićni koncert Glazbene škole, Područnog odjela Varaždinske Toplice koji će se održati 20. prosinca s početkom u 17 sati u Kino dvorani.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje