Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski ZZJZ i partneri organiziraju konferenciju o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji

Objavljeno:

- dana

U petak i subotu, 23. i 24. rujna, u Park Boutique Hotelu u Varaždinu s početkom u 11 sati održat će se Konferencija o kardiovaskularnoj prevenciji i rehabilitaciji projekta “Cardiab Protect”, na kojoj će sudjelovati eminentni predavači, stručnjaci iz Varaždinske, ali i drugih županija.

Prilika je to za edukaciju zdravstvenih djelatnika i opće javnosti o kardiovaskularnoj prevenciji te umrežavanje s ciljem optimizacije zdravstvenih usluga.

Nositelj projektnih aktivnosti i organizator konferencije je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, a partneri su Dom zdravlja VŽ i Varaždinska županija. “Cardiab Protect” vrijedan je 494.709,18 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Cilj je aktivno promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana Hrvatske, s fokusom na područje Varaždinske županije o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. Projekt se provodi od 30. ožujka 2022. do 30. rujna 2023.

– Projekt je sveobuhvatan po pitanju populacije i tema, ali u pozadini prijave stoji potreba za organiziranjem ambulantnih preventivno-rehabilitacijskih programa za najčešće kronične bolesti, prvenstveno kardiovaskularne, dijabetes tip 2 i debljinu. To su bolesti životnog stila i reverzibilne su u značajnoj mjeri ako osoba promijeni način prehrane, aktivno se kreće, promijeni stavove i rizična ponašanja – rekla je mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva, subspec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti, voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu.

Prvi uzrok smrti

Naime, srčano-žilne bolesti i dalje su prvi uzrok smrti u razvijenim zemljama, a u Hrvatskoj je 2020. godine bilo više od 40 posto smrtnosti od tih uzroka. U Varaždinskoj županiji je 2020. godine bilo 41 posto umrlih od srčano-žilnih bolesti, odnosno 1014 osoba. Znanstveno je potvrđeno da se promjenama životnog stila, koje uključuju prestanak pušenja, pravilnu prehranu te uvođenje redovne aerobne fizičke aktivnosti uz održavanje dobrog mentalnog zdravlja i stres menadžment, može značajno reducirati breme srčano-žilnih bolesti u populaciji – za više od 80 posto, navodi Stipešević Rakamarić.

– Važan stup prevencije također je rano otkrivanje arterijske hipertenzije, dijabetesa i dislipidemije te rehabilitacija oboljelih. U tu svrhu smo organizirali ovu edukaciju namijenjenu s jedne strane zdravstvenim djelatnicima, a opet sadržajem prilagođenu i općoj javnosti, kako bismo se umrežili u zajedničkom djelovanju u borbi protiv rizičnih čimbenika te prema kvalitetnijem i duljem životu naših sugrađana – ističe Stipešević Rakamarić.

Mogućnosti u Zavodu

Varaždinski ZZJZ održava radionice o visokom tlaku, prehrani i fizičkoj aktivnosti, na koje se zainteresirana javnost može prijaviti na besplatni telefon 0800-200-163, dok se u okviru Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja radi na unaprjeđenju tog područja zdravlja i organizira se Škola nepušenja. Nadalje, u Odjelu za promicanje zdravlja građanima su posljednje četiri godine dostupne usluge Savjetovališta za prevenciju rizika povezanih s prehranom, gdje se interdisciplinarnim pristupom intervenira kod različitih kroničnih bolesnika i osoba koje žele promijeniti način prehrane, smršaviti na zdrav način ili dobiti na težini. Pritom im se pomaže u uvođenju fizičke aktivnosti te se kontroliraju njihovi rizični čimbenici.

– Prisutni smo također u zajednici uz većinu javnih događaja koji promiču zdravlje, pravilnu prehranu i tjelovježbu bilo koje vrste, gdje kratkim motivacijskim intervencijama individualno i grupno savjetujemo te distribuiramo edukativne materijale. U javnozdravstvenim akcijama u zajednici lijepo surađujemo i s medicinskim školama te sa Sveučilištem Sjever, uključujući tako učenike i studente u preventivne aktivnosti i pomažući im da u tome steknu stručnu praksu – zaključila je Stipešević Rakamarić.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje