Povežite se s nama

Život i društvo

Od ponedjeljka nova regulacija prometa na ulicama Varaždinskih Toplica

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Grada Varaždinskih Toplica na svojoj je sjednici krajem srpnja donijelo odluku o izmjeni prometnog uređenja na javnim i nerazvrstanim cestama te javnim parkiralištima na području Grada.

Tom odlukom ukidaju se javne parkirališne zone i uklanjaju se parkirališta koja se nalaze u Ulici braće Radić, Šetalištu dr. Josipa Schlossera, Trgu slobode, Ulici bana Jelačića i Trgu Republike Hrvatske.

Tek se u Ulici bana Jelačića uvodi jedno parkirno mjesto za osobe s invaliditetom. Uklanjanje parkirališnih mjesta omogućuje novo uređenje prometa i to na način da se ukida jednosmjerni promet te se uvodi dvosmjerni promet u Ulici braće Radić, Šetalištu dr. Josipa Schlossera i Trgu slobode.

Za promet se otvara prometni priključak s Trga Antuna Mihanovića na državnu cestu D-526 i to isključivo iz smjera Trga Antuna Mihanovića na državnu cestu, dok se zabranjuje prometno priključivanje s državne ceste na Trg Antuna Mihanovića. Ukida se dvosmjerni te se uvodi jednosmjerni promet u Ulici Antuna i Ivana Kukuljevića i to tako da se smjer prometa odvija od zapadnog priključka, koji se nalazi u smjeru Šetališta dr. Josipa Schlossera prema istočnom priključku, koji se nalazi u smjeru raskrižja Ulice braće Radić i Ludbreške ulice.

U Ulici Ivana Tkalčića zadržat će se jednosmjerni promet kao i postojeća javna parkirališna zona. Izmjena na ovoj lokaciji je uvođenje tri parkirna mjesta za osobe s invaliditetom. Parkiranje na parkirnim mjestima u Ulici Ivana Tkalčića dopušta se bez ikakve naplate, ali na način da od ponedjeljka do petka – u vremenu od 7 do 15 sati – parkiranje traje do 30 minuta, uz moguće uvođenje video nadzora.

Na Trgu slobode ispred kućnog broja 14 uvode se četiri okomita parkirna mjesta, isključivo za potrebe korisnika bankovnih i poštanskih usluga. Zabranjuje se promet teretnim vozilima, uz iznimku dostavnih vozila, iz smjera Trga slobode i Ulice maršala Tita u Ulicu bana Jelačića.

DCIM100MEDIADJI_0606.JPG

Parkiranje bez naplate

Parkirališne zone na kojima je omogućeno parkiranje vozila bez naplate, uvode se na sljedećim lokacijama: Trgu Antuna Mihanovića i Zagrebačkoj ulici kod groblja. Također je parkiranje vozila omogućeno i na sljedećim lokacijama koje već imaju ulogu javnog parkirališta: Ulica bana Jelačića (parkiralište „Minerva“ – za potrebe zaposlenika, posjetitelja, pacijenata i dr.), Ulica Antuna i Ivana Kukuljevića (parkiralište „Dječji vrtić Tratinčica“ – za potrebe zaposlenika, korisnika usluga i posjetitelja) te Ulica Ivana Tkalčića.

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje