Povežite se s nama

Kultura

Odabrana lokacija: Kulturni centar Kerekesh teatra gradit će se kod Graberja na površini od 1200 četvornih metara

Objavljeno:

- dana

Kerekesh teatar izvijestio je o njihovom najvećem projektu dosad – gradnji Kulturnog centra Kerekesh Teatar.

Nakon dvije godine uspjeli su, kažu, uvjeriti gradonačelnika Ivana Čehoka da je potrebno i važno da Varaždin ima jedan veliki, multifunkcionalan prostor s bogatim i raznolikim sadržajem koji će podići kvalitetu društvenog života u gradu, ali i stvarati nove kreativce koji će „nastaviti raditi samo dobre i lijepe stvari za Varaždin“.

Predložili su Gradu Varaždinu više od deset lokacija, no najkvalitetnija ideja došla je od gradonačelnika Čehoka: lokacija za gradnju kulturnog centra je na čestici 16606 k.o. Varaždin, iza zgrade bivšeg Centra Tomislav Špoljar, između Elektrostrojarske škole i sportske dvorane Graberje.

Kazališna družina Kerekesh Teatar i partnerska firma Keraktiv d.o.o. plaćat će godišnju naknadu Gradu Varaždinu za pravo građenja prema službenoj procjeni vrijednosti nekretnine.

Evo što su još kazali iz Kerekesh teatra:

Kulturni centar Kerekesh Teatar od 1200 m2 bit će novi kulturni dom za sve vrste izvedbenih umjetnosti, razne radionice, društvena događanja u dvije dvorane (glavna dvorana od 444 sjedećih mjesta odnosno 1500 stajaćih mjesta i cabaret scena od 100 sjedećih mjesta ) te na ljetnoj pozornici koja će imati jednaki kapacitet dvorane za svaki program, tako da u slučaju lošeg vremena nećemo otkazivati niti jedan program već ćemo ga preseliti u dvoranu.

Od kazališnih, dramskih i filmskih programa Kerekesh Teatar će svakako nastaviti s organizacijom najvećeg i najposjećenijeg kazališnog festivala u Hrvatskoj – TJEDAN SMIJEHA u trajanju od deset dana, također već tradicionalne ljetne kazališne manifestacije – VARAŽDINSKE KAZALIŠNE VEČERI u trajanju od deset dana, a svaki mjesec organizirat ćemo dvije izvedbe predstava za odrasle i dvije predstave za djecu i mlade gostujućih kazališta iz cijele Hrvatske.

Organizirat ćemo i FAKIN – FESTIVAL AMATERSKIH KAZALIŠA IZ NARODA u trajanju od šest dana te dramske radionice za djecu i odrasle, radionice glume pred kamerom, radionice javnih nastupa, gostovanja poznatih glumaca i redatelja i razne audicije za predstave, serije, filmove, voice testove za sinkronizacije animiranih filmova te radionice filmske i kazališne šminke s poznatim i nagrađivanim gostima.

Svakog ljeta organizirat ćemo i VARAŽDINSKI FESTIVAL FILMA I FILMSKE GLAZBE koji će prvo biti za hrvatske filmaše i glazbenike, a kasnije se nadamo i međunarodnom izdanju. Uz to, u kulturnom centru biti će i studio za snimanje i fotografiranje. Također ćemo svaki mjesec imati i jednu večer STAND UP-a. Tokom svake godine organizira ćemo šest humanitarnih dana u kojima će svi sadržaji biti humanitarnog karaktera te ćemo nastaviti tradiciju pomaganja cijele godine.

Za folklorni i plesni sadržaj svakako će biti zaduženi stalni korisnici – Centar tradicijske kulture Varaždin i Plesni Klub Feel – PK Feel koji će svakodnevno imati probe i radionice za svoje mnogobrojne polaznike, ali konačno u kvalitetnom prostoru koji će dodatno poticati djecu i mlade na kreativnost i omogućiti im najbolje moguće uvjete.

Organizirat ćemo FOLKLORNE I TAMBURAŠKE FESTIVALE, CJELOVEČERNJE KONCERTE domaćih i gostujućih KUD-ova, PLESNA NATJECANJA I NASTUPE.

Glazbeni sadržaji posebno će imati svoj kontinuitet, tako ćemo svaki mjesec organizirati dva koncerta na velikoj sceni i dva koncerta na cabaret sceni, a bendovi i glazbenici će konačno imati dvije velike prostorije za probe, od kojih je jedna koncipirana kao glazbeni studio, tako da će odmah moći i snimiti sve što žele. Tokom godine organizirat ćemo dva GLAZBENA FESTIVALA i ponovo ćemo pokrenuti dvodnevni humanitarni festival HELP FEST.

Likovne radionice uključivat će i izradu scenografije za razna događanja, a osim MEĐUNARODNE IZLOŽBE KARIKATURISTA koju organiziramo svake godine, organizirat ćemo 4 izložbe godišnje koje će biti postavljen u prostorima kulturnog centra.

U kulturnom centru također će djelovati i logopedi, psiholozi i predavači koji će pomoći u usmjeravanju mladih osoba, jačanju njihovog samopouzdanja i stvaranju kreativnih i zrelih ljudi.

Uz sve navedeno, vratit ćemo u Varaždin navike svakodnevnih druženja uz razne društvene aktivnosti, turnire, natjecanja, organizaciju modnih revija, prezentacije, promocije predstavljanja raznih brandova, prezentacije i promocije.

Kulturni centar će na ulazu u zgradu imati natkrivenu terasu i ugostiteljski dio kako bi se omogućilo i druženje izvođača s publikom i poticalo na opušteno druženje koje je također dio kulture i društvenog života. Tokom cijelog  publika će moći uživati u glazbi, hrani i piću u kulturnom vrtu, prostoru gledališta ljetne scene.

Naravno, kulturni centar će kao i svaki moderan kulturni centar u Europi imati i visoko komercijalnu namjenu tj. mogućnost najma dvorana i prostorija za razne namjene, konferencije, proslave, rođendane s izrazito kreativnim sadržajem u cijelom kulturnom centru i sva druga javna ili privatna događanja, a cjenik najma i svih usluga biti će javno dostupan na web stranici Kulturnog centra Kerekesh Teatar.

Geodet Matija Mišak napravio je prvo mjerenje i prikaz situacije, tako da smo s projektantskom firmom Slunjski doo krenuli u izradu idejnog projekta i kontaktiranje drugih projektanata za strojarstvo, elektroinstalacije i dr.

Nakon idejnog projekta pripremit ćemo glavni projekt i dokumentaciju za građevinsku dozvolu nakon koje bismo počeli s radovima, a istovremeno s prijavom na natječaj EU fonda za infrastrukturu i nacionalnu crowdfunding kampanju koja će trajati do završetka radova do druge polovice 2022. godine.

„Kad si zdrav treba ti Kerekesh Teatar, a kad si star treba ti fratar, jer život je čupav i dlakav, zato dajemo vam smijeh, jer smijeh je lijek” – Ljubomir Kerekeš

„Tak dugo dok ne bumo imali svaki mjesec nagrađivane gostujuće predstave za djece u i odrasle u Varaždinu, velike koncerte stranih i domaćih izvođača, svjetski poznate DJ-e, razne dramske, plesne, glazbene i likovne radionice te razne društvene sadržaje –  ja jednostavno ne bum miran“ – Jan Kerekeš

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sutra Dan otvorenih vrata Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, 25. svibnja koncert nagrađenih učenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Ivan Agnezović/UŠ MM

U Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu aktivno je tijekom cijele godine, no raznim aktivnostima posebno bogato razdoblje javlja se u svibnju i lipnju.

Tako je i ove godine, a sve je započelo koncertima učenika Odjela klasičnog baleta Škole u Murskome Središću (13. svibnja) i u Prelogu (18. svibnja), koji su oduševili publiku. U Centru za kulturu “Rudar” te preloškom Domu kulture tako su se predstavili polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta.

Isprobajte instrumente!

U subotu, 21. svibnja, u dvorištu utvrde Zrinskih organiziraju se Dani otvorenih vrata Umjetničke škole.

– Svi zainteresirani imaju prilike upoznati sve programe naše Škole za djecu od 5 do 14 godina, kao i isprobati sve glazbene instrumente te se družiti s plesačima klasičnog baleta.

Osim toga, mogu razgovarati s učiteljima Osnovne glazbene škole i Osnovne škole klasičnog baleta, kao i saznati sve informacije o upisima – objašnjava ravnateljica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek. U slučaju lošeg vremena događanje se premješta u zgradu Škole.

Ovo je događanje organizirano u okviru proslave Dana Grada Čakovca, baš kao što će to biti i koncert nagrađenih učenika, koji se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati također organizira u atriju Staroga grada.

– Kako tradicionalni koncerti nagrađenih učenika škole nisu održani prethodne školske godine, ni godine ranije, na tom će koncertu biti uručene nagrade i zahvalnice svim natjecateljima, kao i njihovim mentorima i korepetitorima, koji su tijekom posljednjih triju godina postigli odlične rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Pritom će nastupiti 13 najuspješnijih učenika-natjecatelja – dodaje ravnateljica Bašek.

U zadnje tri godine natjecalo se ukupno 45-ero učenika u 11 disciplina, a svi oni zajedno osvojili su ukupno 62 nagrade. Među tim se nagradama krije 28 prvih, 30 drugih i četiri treće. Učenike je pripremalo 16-ero učitelja u suradnji s pet korepetitora. U slučaju lošeg vremena koncert se premješta u dvoranu Centra za kulturu Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje