Povežite se s nama

Kultura

Za 67 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 206.330 eura

Objavljeno:

- dana

Čuvanje višestoljetne tradicije knjižnice Franjevačkog samostana u Varaždinu, Arheološka istraživanja u Varaždinskoj županiji, Kukuljevići dani u Varaždinskim Toplicama, Lepoglavska čipka, Ježekovi dječji folklorni susreti, samo su dio od ukupno 67 programa i projekata u kulturi koji su u 2024. godini dobili financijsku podršku Varaždinske županije.

Rezultat je to Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Varaždinske županije, putem kojeg je, sukladno prijedlogu Kulturnog vijeća, dodijeljeno 206.330 eura, 16.330 eura više nego prošle godine.
Ugovore o financiranju danas su predstavnicima ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, udruga, samostalnim umjetnicima i drugim pravnim osobama koji djeluju u području kulture i umjetničkog stvaralaštva na području Varaždinske županije dodijelili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, a u prisustvu predsjednice Kulturnog vijeća Varaždinske županije dr. sc. Vesne Pascuttini-Juraga te gradonačelnika Grada Lepoglave, ujedno i županijskog vijećnika Marijana Škvarića.

– Programi koji su prijavljeni su zaista raznoliki i sadržajni te pokazuju koliko je Varaždinska županija propulzivna u pristupu kulturi i njegovanju kulturne baštine. Moramo se pohvaliti kako zaista imamo prave čuvare naše kulturne baštine. Svojim radom oplemenjuju zajednicu u kojoj žive, ali i šire glas o našoj županiji kao županiji kulture. Iako je nezahvalno govoriti o brojevima kada je kultura u pitanju, 206.330 eura koliko dodjeljujemo ove godine je povećanje za gotovo 72 % u odnosu na 2022. godinu, te ćemo u tom smjeru nastaviti i dalje jer nas kultura, umjetnici i svi koji djeluju u kulturi obvezuje da budemo još bolji – izjavila je zamjenica župana Silvija Zagorec zahvalivši se i Kulturnom vijeću Varaždinske županije koje drugu godinu zaredom radi prijedlog programa javnih potreba u kulturi.

Predsjednica Kulturnog vijeća Varaždinske županije dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga objasnila je kako je riječ o programima koje pokrivaju različita područja kulturne baštine.

– Program javnih potreba u kulturi prvenstveno se odnosi na očuvanje običajne kulture, tradicionalnih kulturnih manifestacija, amaterske kulture, poticanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva, očuvanje kajkavskog jezika i njegove raznolikosti, zaštite nepokretne, pokretne, arheološke i nematerijalne kulturne baštine, podršku institucijskoj i profesionalnoj kulturi, obrazovanje djece i mladih u kulturi, medijskoj kulturi, ali i suvremene umjetnosti te interdisciplinarnih umjetničkih praksi. Važno je je za naglasiti kako će kultura na ovaj način biti dostupna svima bez obzira gdje žive i djeluju, te su programi prilagođeni svim dobnim skupinama – izjavila je dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga.

Gradski muzej Varaždin i ove se godine javio na Javni poziv, a dobiveni iznos utrošit će za tri arheološka istraživanja koja provode na području Varaždinske županije.

– Nakon dugog niza godina namjeravamo završiti prvu fazu arheoloških istraživanja na Lonji, to je lokalitet koji je iznimno vrijedan i ogroman. Vjerujem da ćemo ovom prvom fazom završiti nekih 10 posto ukupnog nalazišta. Nakon toga planiramo, kad nam vremenski uvjeti dozvole, imati arheološko istraživanje jednog lokaliteta Punikve, koji do sada nije bio zaštićen, a od izuzetne je važnosti, jer se najstarija povijest u Varaždinskoj županiji nalazi upravo na tom mjestu. Kako je ove godine obljetnica proglašenja Špilje Vindija zaštićenim lokalitetom, Muzej namjerava izdati jednu publikaciju u suradnji s Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije – objasnio je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Financijska sredstva dodijeljena su i Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu za čuvanje njihove višestoljetne tradicije knjižnice.

– Naš samostan vuče daleku povijest u 1239. godinu i uz njega je uvijek bilo vezano školstvo, ali isto tako i bogata knjižnica. Novac koji smo dobili namijenjen je za očuvanje knjižne kulturne baštine. Samostan čuva veliki broj inkunabula, vrlo vrijednih rijetkih hrvatskih i slovenskih knjiga. Možemo reći raritetnih primjeraka u cijeloj državi te smo po tome najbogatiji samostan sjeverne Hrvatske. To blago treba itekako čuvati. Novac ćemo iskoristiti za katalogizaciju, ali isto tako i za očuvanje jer smo dobivenim sredstvima obnavljali knjige što je itekako važno zbog velikog fonda knjiga. Ono što imamo i što baštinimo treba jako dobro čuvati – zaključio je gvardijan Franjevačkog samostana fra Dragan Grizelj zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je prepoznala projekt vrijedne kulturne građe jer je to, prema njegovim riječima, baština cijele domovine.

Kultura

Proslava 70 godina muzeja Dvor Trakošćan uz izložbu, druženje s muzealcima, light show…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane na službeno otvorenje izložbe „Tko tu koga ženi?” koja predstavlja središnje događanje povodom 70. obljetnice postojanja muzeja Dvor Trakošćan.

Otvorenje će se održati u dvorcu, 24. travnja, u srijedu, s početkom u 19 sati, a izložba će sve prisutne provesti kroz bogatu tematsku priču koja istražuje složene dinamike braka.

Osim službenog otvorenja izložbe, posjetitelje očekuje bogat glazbeni program, impresivan light show te prilika za druženje s muzealcima, što će upotpuniti ovo posebno događanje.

„Povezani kroz vrijeme”, kao slogan kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti ovih 70 godina ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak završni koncert Međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na posljednji dan međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix, u utorak 23. travnja, održat će se završni koncert i svečana dodjela nagrada pobjednicima natjecanja.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati, a svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem puhača. Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina. Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

Ove godine čak 130 pijanista iz 21 zemlje sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju dok će oni najbolji, laureati svake od kategorija, nastupiti na završnom koncertu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje