Povežite se s nama

U fokusu

Odluka je donijeta: Varteks ide Britancima za siću od pet milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Rasprodaja

Varteks je na jučerašnjoj Glavnoj skupštini širom otvorio vrata britanskom fondu Valtegra da za svega pet milijuna eura stekne kontrolu nad nekadašnjim tekstilnim divom, koji se godinama ne može izvući iz gubitaka.

Valtegri je odobreno stjecanje dionica Varteksa s pravom glasa, bez objavljivanja ponude za preuzimanje.

Nakon što se sljedeći tjedan realizira odluka o dokapitalizaciji, Valtegra će sa 48,6 posto dionica postati najveći dioničar Varteksa.

Jutarnji list piše kako se čini da se sadašnji najveći dioničari ne protive odluci o dokapitalizaciji Varteksa, koja će promijeniti i vlasničku strukturu tvrtke.

Najveći dioničar Varteksa u ovom trenutku je Nenad Bakić sa 17 posto dionica. Njega je na Glavnoj skupštini po punomoći zastupao predsjednik Uprave tvrtke Zoran Košćec.

Izbjegavanje lokalnih novinara

Iz Varteksa niti ovoga puta o svojoj odluci nisu obavijestili lokalne medije, čiji su čitatelji najviše zainteresirani za sudbinu tvrtke od koje je nekad živjela većina stanovnika Varaždinske županije.

Priopćenje sa Glavne skupštine poslano je nacionalnim medijima pa ga je Regionalni tjednik dobio kolegijalnim kanalima.

Uprava Varteksa i njihov Odjel za korporativne komunikacije – kako se pompozno naziva služba za informiranje tvrtke  – dulje vrijeme zaobilaze lokalne medije. Služba kojoj ime govori što joj je posao – komunikacija – uopće ne komunicira.

Odgovore na upite tako ne treba očekivati . Iako ih novinari šalju da zadovolje formu, o poslovanju Varteksa se saznaje drugim, neslužbenim kanalima ili javnim dokumentima. A, oni ne idu u prilog Upravi tvrtke.

Varteks je lanjsku godinu završio sa 15, 9 milijuna kuna gubitka, a u prvom tromjesečju ove godine gubitak je 5,8 milijuna kuna. I baš ništa ne ukazuje na mogućnost poboljšanja situacije.Ogromne plaće koje sebi i najbližim suradnicima isplaćuje Uprava ne idu u prilog rješenju krize.

Ogromne plaće i grabež

Zbog svega Zoran Košćec i društvo pokušavaju biti solo igrači i žele izbjeći da lokalni mediji poznavanjem kompleksne problematike i njihovih  loših poslovnih poteza utječu na kreiranje javnog mijenja o posrnulom divu. Hrvatska javnost nije trebala saznati o abnormalno visokim plaćama u Upravi, od kojih neke, navodno, variraju oko stotinjak tisuća kuna. Nekoliko puta smo pokušali provjeriti točnost ovih informacija ali nikad nismo dobili niti pristojnu odbijenicu.

Lokalna publika ne zanima moćnike Varteksa jer ovdje više ništa ne mogu očekivati, odigrali su  sve adute. Pipke su usmjerili na grabež u nacionalnim vodama, a sad i međunarodnim.

Prvo im je država prije četiri godine oprostila gotovo pola milijarde kuna duga u predstečajnoj nagodbi. Ostao je podnošljiv dug i dobiven je novi kredit za nastavak normalnog poslovanja.

Varteks je, istina, izgubio svoje najvrednije nekretnine ali je tvrtki ostao tvornički kompleks u kojem će, očekivalo se, poduzeće vratiti barem dio svoje stare slave.
Ali Uprava se pokazala nesposobnom izvući sad već precijenjeno poduzeće iz dubioze.

I tu u igru ulazi Valtegra.

Varteks ionako nema više izbora: nitko drugi nije pokazao interes za poduzeće pa će ga Britanci dobiti po „diskontnoj“ cijeni.

Kao što se i pretpostavljalo Nenad Bakić se nije protivio planu Košćecove Uprave, Štoviše, prepustio mu je punomoć za odlučivanje.

Za Varteksove radnike ne može biti gore nego što jest. Njih 1200 zarađuju najmanje među velikim županijskim tvrtkama.  I potpuno im je svejedno hoće li im tu mizeriju isplaćivati Britanci ili lokalni dečki. Štoviše, vele da će im lakše pasti pomisao da ih izrabljuju stranci nego susjedi.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje