Povežite se s nama

U fokusu

Odluka o stečaju Grijanja za tri dana, ali stanovi neće ostati hladni

plin

Objavljeno:

- dana

ROČIŠTE NA TRGOVAČKOM SUDU U VARAŽDINU

U roku od tri dana Trgovački sud u Varaždinu donijet će odluku o tome hoće li u Grijanju Varaždin, koje toplinskom energijom trenutno opskrbljuje 1.860 potrošača, biti pokrenut stečaj.

– Dug Grijanja Varaždin na današnji dan iznosi 8.838.000 kuna, od čega je najveći dug prema Termoplinu, iznosi, 8,7 milijuna kuna. Od HEP-a smo primili obavijest da će nam sutra iskopčati struju ne podmirimo li dugove – rekao je Branko Šanjek, direktor Grijanja danas na ročištu na Trgovačkom sudu u Varaždinu.

Međutim, Varaždinci koji se griju putem kotlovnica ne trebaju strahovati da će sutra ostati bez grijanja. Doznajemo da je Grijanje Elektri dužno oko 20.000 kuna te da im ne namjeravaju iskopčati električnu energiju.

U startu manjak od pola milijuna

Šanjek je na ročistu istaknuo da nema izgleda za nastavak poslovanja Grijanja, jer je cijena plina u startu viša od cijene toplinske energije koju distribuiraju potrošačima.

– Evo, u prosincu smo potrošačima poslali račune u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna, a dobavljaču plina smo bili dužni platiti 1,7 milijuna kuna. To je odmah u startu manjak od gotovo pola milijuna kuna – rekao je direktor.

Napomenuo je da su upravo zbog toga i nastali takvi gubici.

– Od 2008. godine, kada je cijena kubika plina bila 1,60 kuna, čak triput smo zatražili suglasnost za povećanje cijena. Međutim, odobreno nam je neznatno povećanje cijena, a istovremeno je došlo do povećanja cijena plina, koji sada košta 2,43 kune po kubiku. O tome su obaviješteni javnost i lokalna samouprava, ali nitko nije ništa poduzeo. Mi i dalje u startu poslujemo s minusom – obrazložio je Šanjek sucu Trgovačkog suda.

I dok je ranije Grijanje za povećanje cijena moralo tražiti suglasnost Grada Varaždina, sada je to pitanje u nadležnosti Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Šanjek je naveo da su od HERA-e zatražili suglasnost za povećanje cijena, ali odluku još nisu dobili.

Novi direktor Šanjek: Treba senzibilizirati javnost

Grijanje Varaždin trenutno ima osam zaposlenih, a vrijednost imovine iznosi svega oko 4.200 kuna, jer u vlasništvu imaju samo pokretnine.

S obzirom da račun tvrtke nije u blokadi, nego je razlog za stečaj prezaduženost, sudac je upitao je li potrebno hitno donijeti odluku o pokretanju stečaja.

– Da, to je nužno kako bismo senzibilizirali javnost da se nađe rješenje. Na naše molbe nitko se nije odazvao i voda je došla do grla – odgovorio je Šanjek i dodao da bi im i račun mogao biti blokiran sljedeći tjedan, jer su im iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poslali opomenu u kojoj ih upozoravaju da će ih blokirati ako u roku od osam dana ne podmire dugovanja.

Na temelju toga je doneseno rješenje da će odluka o pokretanju stečaja biti donesena u roku od tri dana. Bez obzira na odluku, građani ipak mogu biti mirni, jer će i u slučaju stečaja Grijanje Varaždin, po svemu sudeći, nastaviti raditi kao opskrbljivač u nuždi.

Niti jedna druga tvrtka, naime, trenutno ne može obavljati distribuciju toplinske energije s obzirom da je  za to, među ostalim, nužna i dozvola HERA-e.

Bivši direktor Benčić radi u HERA-i
Branko Šanjek dužnost direktora Grijanja obavlja točno dva tjedna, od 15. siječnja, a dosad je radio kao voditelj uslužnih djelatnosti u Termoplinu. Na čelnom mjestu Grijanja naslijedio je Tomislava Benčića, koji je otišao na višu funkciju, u HERA-u.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje