Povežite se s nama

Život i društvo

Održan sastanak gradonačelnika Čehoka i stanara Zagrebačke i Prešernove oko parkirališta

sastanak Čehok parkiralište Zagrebačka ulica

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok u srijedu, 16. siječnja, je uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Robertom Krajcerom, u sportskoj dvorani II. osnovne škole održao sastanak sa stanarima zgrada koji koriste parkiralište između Zagrebačke i Prešernove ulice.

Grad Varaždin želi izaći u susret stanarima predmetnih zgrada koji se već godinama žale na činjenicu da na tom parkiralištu nemaju gdje parkirati. Naime, parkiralište, uz stanare okolnih zgrada, koriste brojni drugi građani s obzirom na to da je ono besplatno i vrlo blizu samom centru grada. Tako stanari okolnih zgrada u određene dijelove dana teško dolaze do slobodnih mjesta. S tim problemom obratili su se gradonačelniku sakupljanjem potpisa, odnosno peticijom putem Mjesnog odbora.

Gradonačelnik je građanima iznio prijedlog prema kojem bi se parkiralište proširilo za dodatnih 40 parkiranih mjesta i uvelo pod naplatu, a stanarima bi se omogućile povlaštene karte. S obzirom na to da se troškovi održavanja tako velikog parkirališta s više od 200 parkiranih mjesta procjenjuju na iznos između 80 i 100 tisuća kuna, stanari bi karte mjesečno plaćali 50-ak kuna.

– Ako ovo javno parkiralište pretvaramo u određeni zaštićeni oblik parkirališta na kojem stanari imaju prednost, Grad to mora održavati i za to su potrebna određena sredstva te bi građani participirali s mjesečnim iznosom od oko 50 kuna. Druga mogućnost je da parkiralište samo dodatno proširimo, ali da ono i dalje ostane otvoreno za sve građane – objasnio je gradonačelnik.

Na kraju sastanka, prihvaćena je ideja da se parkiralište proširi i stavi pod naplatu za stanare okolnih zgrada, a svi detalji bit će objavljeni na web stranici Grada Varaždina.

– Pozvali smo javno sve stanare koji žele na bilo koji način sudjelovati u današnjoj raspravi. Jedina mogućnost, budući da je riječ o javnom parkiralištu za koje građani žele da se rezervira za njih, jest da za to plaćaju određeni mjesečni iznos čime bi pokrivali troškove održavanja. Postoji mogućnost dogradnje, odnosno proširenja parkinga, što treba građevinske izvesti. Kada ćemo sve uvjete zadovoljiti, stanare ćemo obavijestiti i tražiti od njih da se očituju žele li sudjelovati u ovakvoj vrsti naplate parkirališta te o daljnjim koracima. Gradsko vijeće može to parkiralište staviti pod određeni režim naplate, ali prvo moramo utvrditi koji su sve uvjeti za to. Nažalost, građani u ovom području grada imaju konstantnu brigu o tome gdje će parkirati svoj automobil i preko dana ne mogu nigdje u blizini svojih stanova ostaviti automobile. Grad tu mora nešto poduzeti – rezimirao je Čehok.

Od Reformista oak je stiglo priopćenje da Nenad Koščak, predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Varaždin, nije bio pozvan na sastanak o navedenom parkiralištu.

– Nakon brojnih zahtjeva i prijedloga rješenja ovog problema upućenih Gradu Varaždinu od strane Vijeća 3. mjesnog odbora, kao legitimno izabrani predstavnici građana nismo bili ni pozvani na sastanak što je sramotno. Grad Varaždin do danas nije ponudio nikakvo rješenje. Vidjeli smo kako su i gradonačelnik i suradnici došli na sastanak s građanima nespremni te je sve ovo ovdje zapravo pokušaj obmane građana s obzirom da se približavaju izbori za vijeća mjesnih odbora. Također, gradonačelnik je danas obećao i izgradnju ugibališta za automobile kod II. osnovne škole, što je bio amandman Reformista na proračun Grada Varaždina 2018. godine, koji je tada i prihvaćen. Izrađeno je i idejno rješenje, no do danas ni ugibališta ni rješenja za parking nemamo – naglasio je predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Nenad Koščak.

Život i društvo

Hrvatski meteorolozi u dugoročnoj prognozi objavili kakva nas zima očekuje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Prema dostupnom prognostičkom materijalu za dugoročnu prognozu vremena, vrlo je velika vjerojatnost da će zima 2023./24. u Hrvatskoj (klimatološka zima traje tijekom prosinca, siječanja i veljače) biti toplija od klimatološkog prosjeka od 1981. do 2010., objavio je Državni hidrometeorološki zavod posljednjeg dana studenoga.

U nastavku donosimo prognozu DHMZ-a za zimu:

Gledajući po mjesecima, veće odstupanje srednje mjesečne temperature od srednjaka izgledno je u prosincu te siječnju, i na kopnu i na moru, dok se manje pozitivno odstupanje očekuje u veljači. Uz prodore hladnog zraka, kojih će zasigurno biti tijekom zime, temperatura se nakratko može spustiti na vrijednosti oko ili čak osjetno ispod prosječnih, ali će zimu u cjelini najvjerojatnije obilježiti iznadprosječna toplina.

Manja pouzdanost kod prognoza na sezonskoj skali javlja se kod prognoze količine oborine zbog njezine složenosti, što kod interpretacije izračuna valja imati na umu. Za ovu se zimu predviđa količina oborine uglavnom veća od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. U većem dijelu zemlje postoji signal za pozitivno odstupanje količine oborine od prosjeka u sva tri mjeseca, uz vjerojatnost nešto veću u veljači nego u prosincu i siječnju.

Dugoročne prognoze, odnosno prognozirano odstupanje meteoroloških parametara od sezonskog prosjeka, ne mogu dati detalje vezane za promjene na manjoj vremenskoj skali. Primjerice, u sezonskoj se prognozi ne može prognozirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati razdoblja bez oborine s razdobljima kada je, ne samo lokalno, moguća izraženija oborina, točnije obilna kiša ili snijeg.

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, potrebno je pratiti i vremenska izvješća, te upozorenja na opasne vremenske pojave koja se odnose na kraća vremenska razdoblja (dan ili dva unaprijed), osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne oborine, kiša koja se smrzava na tlu, te nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) i Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike – MedCOF, kojih je Hrvatska članica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Parkovi intenzivirali obnovu klupa u varaždinskoj gradskoj jezgri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako im vremenske prilike ne idu na ruku, varaždinska gradska komunalna tvrtka Parkovi intenzivirala je obnovu klupa u užem centru grada.

Započeli su s klupama na Trgu slobode, a do kraja godine obnovit će se klupe  u Pavlinskoj i Habdelićevoj ulici te na Trgu bana Jelačića.

Dodajmo da zaposlenici spomenute tvrtke marljivo rade i na uređivanju gredica u centru grada te na rotoru kod Bauhausa.

– Sadimo maćuhice, potočnice i tratinčice, te lukovice narcisa i tulipane koji će procvjetati na proljeće – ističu vrijedni vrtlari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje