Povežite se s nama

Život i društvo

Održan sastanak gradonačelnika Čehoka i stanara Zagrebačke i Prešernove oko parkirališta

sastanak Čehok parkiralište Zagrebačka ulica

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok u srijedu, 16. siječnja, je uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Robertom Krajcerom, u sportskoj dvorani II. osnovne škole održao sastanak sa stanarima zgrada koji koriste parkiralište između Zagrebačke i Prešernove ulice.

Grad Varaždin želi izaći u susret stanarima predmetnih zgrada koji se već godinama žale na činjenicu da na tom parkiralištu nemaju gdje parkirati. Naime, parkiralište, uz stanare okolnih zgrada, koriste brojni drugi građani s obzirom na to da je ono besplatno i vrlo blizu samom centru grada. Tako stanari okolnih zgrada u određene dijelove dana teško dolaze do slobodnih mjesta. S tim problemom obratili su se gradonačelniku sakupljanjem potpisa, odnosno peticijom putem Mjesnog odbora.

Gradonačelnik je građanima iznio prijedlog prema kojem bi se parkiralište proširilo za dodatnih 40 parkiranih mjesta i uvelo pod naplatu, a stanarima bi se omogućile povlaštene karte. S obzirom na to da se troškovi održavanja tako velikog parkirališta s više od 200 parkiranih mjesta procjenjuju na iznos između 80 i 100 tisuća kuna, stanari bi karte mjesečno plaćali 50-ak kuna.

– Ako ovo javno parkiralište pretvaramo u određeni zaštićeni oblik parkirališta na kojem stanari imaju prednost, Grad to mora održavati i za to su potrebna određena sredstva te bi građani participirali s mjesečnim iznosom od oko 50 kuna. Druga mogućnost je da parkiralište samo dodatno proširimo, ali da ono i dalje ostane otvoreno za sve građane – objasnio je gradonačelnik.

Na kraju sastanka, prihvaćena je ideja da se parkiralište proširi i stavi pod naplatu za stanare okolnih zgrada, a svi detalji bit će objavljeni na web stranici Grada Varaždina.

– Pozvali smo javno sve stanare koji žele na bilo koji način sudjelovati u današnjoj raspravi. Jedina mogućnost, budući da je riječ o javnom parkiralištu za koje građani žele da se rezervira za njih, jest da za to plaćaju određeni mjesečni iznos čime bi pokrivali troškove održavanja. Postoji mogućnost dogradnje, odnosno proširenja parkinga, što treba građevinske izvesti. Kada ćemo sve uvjete zadovoljiti, stanare ćemo obavijestiti i tražiti od njih da se očituju žele li sudjelovati u ovakvoj vrsti naplate parkirališta te o daljnjim koracima. Gradsko vijeće može to parkiralište staviti pod određeni režim naplate, ali prvo moramo utvrditi koji su sve uvjeti za to. Nažalost, građani u ovom području grada imaju konstantnu brigu o tome gdje će parkirati svoj automobil i preko dana ne mogu nigdje u blizini svojih stanova ostaviti automobile. Grad tu mora nešto poduzeti – rezimirao je Čehok.

Od Reformista oak je stiglo priopćenje da Nenad Koščak, predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Varaždin, nije bio pozvan na sastanak o navedenom parkiralištu.

– Nakon brojnih zahtjeva i prijedloga rješenja ovog problema upućenih Gradu Varaždinu od strane Vijeća 3. mjesnog odbora, kao legitimno izabrani predstavnici građana nismo bili ni pozvani na sastanak što je sramotno. Grad Varaždin do danas nije ponudio nikakvo rješenje. Vidjeli smo kako su i gradonačelnik i suradnici došli na sastanak s građanima nespremni te je sve ovo ovdje zapravo pokušaj obmane građana s obzirom da se približavaju izbori za vijeća mjesnih odbora. Također, gradonačelnik je danas obećao i izgradnju ugibališta za automobile kod II. osnovne škole, što je bio amandman Reformista na proračun Grada Varaždina 2018. godine, koji je tada i prihvaćen. Izrađeno je i idejno rješenje, no do danas ni ugibališta ni rješenja za parking nemamo – naglasio je predsjednik Vijeća 3. mjesnog odbora Nenad Koščak.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje