Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Osnovne škole Bisag u Rumunjskoj raspravljali o ekoturizmu

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Osnovne škole Bisag iz Općine Breznica posjetili su od 8. do 16. prosinca prošle godine rumunjski grad Buzǎu, u kojem su sudjelovali na prvoj mobilnosti u okviru projekta Erasmus +.

Naime, projekt „EcoStep in Europe“ započeo je 1. rujna 2018. i traje dvije godine. Nositelj projekta je Litva, a zemlje partneri su Portugal, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska. Cilj projekta je, navode iz OŠ Bisag, razmjena iskustava i primjera dobre prakse među školama kroz aktivnosti na području zaštite ekologije, prirodnih znanosti, geografije i engleskog jezika, a teme koje projekt obuhvaća su ekoturizam, recikliranje, zaštita okoliša, zdrava ekološka hrana i ekotransport. Škola domaćin u Rumunjskoj bila je gimnazija u gradu Buzǎuu, a OŠ Bisag predstavljali su učenici 8. razreda Ivana Vrščak, Viktorija Ivanušić, Jan Vrščak i Stjepan Lendl u pratnji koordinatora projekta i pedagoga Branimira Vinceka, vjeroučiteljice Sandre Završki i ravnateljice Draženke Švelec-Juričić. – Kao mala škola prepoznali smo važnost vidljivosti ne samo na lokalnoj razini već i šire, i upravo zbog toga naš školski kurikulum kreiramo tako da svaka aktivnost stremi ispunjavanju potreba naših učenika i učitelja za stjecanjem novih znanja, kompetencija i iskustava. Prateći nove mogućnosti te pedagoška i tehnološka postignuća, a u želji da učenike i učitelje osnažimo u komunikacijskim vještinama, vještinama javnoga predstavljanja i suradničkim kompetencijama, odluka da našu školu uključimo u europski obrazovni okvir bila je pravi izbor – rekla nam je ravnateljica Draženka Švelec-Juričić. Tema prvog susreta bila je „Zašto ekoturizam?“ Učenici su se kroz razne aktivnosti upoznali s pojmom ekoturizam i ekoturističkim središtima svoje zemlje i zemalja partnera u projektu, a naučili su i osnove ekoturističkog ponašanja te raspravljali o važnosti ekoturizma za sadašnjost i budućnost. U razgovoru i interakciji sa sudionicima iz drugih zemalja, učenici i učitelji su razmjenjivali iskustva i primjere iz svoje zemlje, škole i lokalne sredine, upoznajući na taj način različitosti kultura i bogateći svoja znanja. – Naši su učenici predano sudjelovali u aktivnostima u školi domaćinu: od predstavljanja naše države, županije i škole, predstavljanja ekoturističkih središta u našoj zemlji i sudjelovanja u međunarodnim radionicama do formalnog i neformalnog druženja s novim europskim prijateljima. Upoznali smo kulturu zemlje domaćina, njihove običaje, povijesnu tradiciju i geografske posebnosti. Posjetili smo grad Braşov, dvorac Bran, poznatiji kao dvorac grofa Drakule, blatne vulkane i obližnji geotermalni lokalitet – rekao je pedagog Branimir Vincek. Sudionici ove mobilnosti ističu da su Rumunji iznimno srdačan narod, pjesma i ples utkani su u sve što rade i vole i što ih kao narod obilježava. Vrlo su ponosni, dodaju, na svoju tradiciju i kulturu, pa tako u svim prilikama nose odjevne predmete s motivima njihovih narodnih nošnji. Sljedeća mobilnost u okviru Erasmus + projekta „EcoStep in Europe“ planirana je za svibanj, kada predstavnici OŠ Bisag putuju u Sloveniju, a njihov domaćin bit će Osnovna škola Danila Lokarja u Ajdovščini.

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje