Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Osnovne škole Bisag u Rumunjskoj raspravljali o ekoturizmu

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Osnovne škole Bisag iz Općine Breznica posjetili su od 8. do 16. prosinca prošle godine rumunjski grad Buzǎu, u kojem su sudjelovali na prvoj mobilnosti u okviru projekta Erasmus +.

Naime, projekt „EcoStep in Europe“ započeo je 1. rujna 2018. i traje dvije godine. Nositelj projekta je Litva, a zemlje partneri su Portugal, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska. Cilj projekta je, navode iz OŠ Bisag, razmjena iskustava i primjera dobre prakse među školama kroz aktivnosti na području zaštite ekologije, prirodnih znanosti, geografije i engleskog jezika, a teme koje projekt obuhvaća su ekoturizam, recikliranje, zaštita okoliša, zdrava ekološka hrana i ekotransport. Škola domaćin u Rumunjskoj bila je gimnazija u gradu Buzǎuu, a OŠ Bisag predstavljali su učenici 8. razreda Ivana Vrščak, Viktorija Ivanušić, Jan Vrščak i Stjepan Lendl u pratnji koordinatora projekta i pedagoga Branimira Vinceka, vjeroučiteljice Sandre Završki i ravnateljice Draženke Švelec-Juričić. – Kao mala škola prepoznali smo važnost vidljivosti ne samo na lokalnoj razini već i šire, i upravo zbog toga naš školski kurikulum kreiramo tako da svaka aktivnost stremi ispunjavanju potreba naših učenika i učitelja za stjecanjem novih znanja, kompetencija i iskustava. Prateći nove mogućnosti te pedagoška i tehnološka postignuća, a u želji da učenike i učitelje osnažimo u komunikacijskim vještinama, vještinama javnoga predstavljanja i suradničkim kompetencijama, odluka da našu školu uključimo u europski obrazovni okvir bila je pravi izbor – rekla nam je ravnateljica Draženka Švelec-Juričić. Tema prvog susreta bila je „Zašto ekoturizam?“ Učenici su se kroz razne aktivnosti upoznali s pojmom ekoturizam i ekoturističkim središtima svoje zemlje i zemalja partnera u projektu, a naučili su i osnove ekoturističkog ponašanja te raspravljali o važnosti ekoturizma za sadašnjost i budućnost. U razgovoru i interakciji sa sudionicima iz drugih zemalja, učenici i učitelji su razmjenjivali iskustva i primjere iz svoje zemlje, škole i lokalne sredine, upoznajući na taj način različitosti kultura i bogateći svoja znanja. – Naši su učenici predano sudjelovali u aktivnostima u školi domaćinu: od predstavljanja naše države, županije i škole, predstavljanja ekoturističkih središta u našoj zemlji i sudjelovanja u međunarodnim radionicama do formalnog i neformalnog druženja s novim europskim prijateljima. Upoznali smo kulturu zemlje domaćina, njihove običaje, povijesnu tradiciju i geografske posebnosti. Posjetili smo grad Braşov, dvorac Bran, poznatiji kao dvorac grofa Drakule, blatne vulkane i obližnji geotermalni lokalitet – rekao je pedagog Branimir Vincek. Sudionici ove mobilnosti ističu da su Rumunji iznimno srdačan narod, pjesma i ples utkani su u sve što rade i vole i što ih kao narod obilježava. Vrlo su ponosni, dodaju, na svoju tradiciju i kulturu, pa tako u svim prilikama nose odjevne predmete s motivima njihovih narodnih nošnji. Sljedeća mobilnost u okviru Erasmus + projekta „EcoStep in Europe“ planirana je za svibanj, kada predstavnici OŠ Bisag putuju u Sloveniju, a njihov domaćin bit će Osnovna škola Danila Lokarja u Ajdovščini.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje