Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Osnovne škole Bisag u Rumunjskoj raspravljali o ekoturizmu

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Osnovne škole Bisag iz Općine Breznica posjetili su od 8. do 16. prosinca prošle godine rumunjski grad Buzǎu, u kojem su sudjelovali na prvoj mobilnosti u okviru projekta Erasmus +.

Naime, projekt „EcoStep in Europe“ započeo je 1. rujna 2018. i traje dvije godine. Nositelj projekta je Litva, a zemlje partneri su Portugal, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska. Cilj projekta je, navode iz OŠ Bisag, razmjena iskustava i primjera dobre prakse među školama kroz aktivnosti na području zaštite ekologije, prirodnih znanosti, geografije i engleskog jezika, a teme koje projekt obuhvaća su ekoturizam, recikliranje, zaštita okoliša, zdrava ekološka hrana i ekotransport. Škola domaćin u Rumunjskoj bila je gimnazija u gradu Buzǎuu, a OŠ Bisag predstavljali su učenici 8. razreda Ivana Vrščak, Viktorija Ivanušić, Jan Vrščak i Stjepan Lendl u pratnji koordinatora projekta i pedagoga Branimira Vinceka, vjeroučiteljice Sandre Završki i ravnateljice Draženke Švelec-Juričić. – Kao mala škola prepoznali smo važnost vidljivosti ne samo na lokalnoj razini već i šire, i upravo zbog toga naš školski kurikulum kreiramo tako da svaka aktivnost stremi ispunjavanju potreba naših učenika i učitelja za stjecanjem novih znanja, kompetencija i iskustava. Prateći nove mogućnosti te pedagoška i tehnološka postignuća, a u želji da učenike i učitelje osnažimo u komunikacijskim vještinama, vještinama javnoga predstavljanja i suradničkim kompetencijama, odluka da našu školu uključimo u europski obrazovni okvir bila je pravi izbor – rekla nam je ravnateljica Draženka Švelec-Juričić. Tema prvog susreta bila je „Zašto ekoturizam?“ Učenici su se kroz razne aktivnosti upoznali s pojmom ekoturizam i ekoturističkim središtima svoje zemlje i zemalja partnera u projektu, a naučili su i osnove ekoturističkog ponašanja te raspravljali o važnosti ekoturizma za sadašnjost i budućnost. U razgovoru i interakciji sa sudionicima iz drugih zemalja, učenici i učitelji su razmjenjivali iskustva i primjere iz svoje zemlje, škole i lokalne sredine, upoznajući na taj način različitosti kultura i bogateći svoja znanja. – Naši su učenici predano sudjelovali u aktivnostima u školi domaćinu: od predstavljanja naše države, županije i škole, predstavljanja ekoturističkih središta u našoj zemlji i sudjelovanja u međunarodnim radionicama do formalnog i neformalnog druženja s novim europskim prijateljima. Upoznali smo kulturu zemlje domaćina, njihove običaje, povijesnu tradiciju i geografske posebnosti. Posjetili smo grad Braşov, dvorac Bran, poznatiji kao dvorac grofa Drakule, blatne vulkane i obližnji geotermalni lokalitet – rekao je pedagog Branimir Vincek. Sudionici ove mobilnosti ističu da su Rumunji iznimno srdačan narod, pjesma i ples utkani su u sve što rade i vole i što ih kao narod obilježava. Vrlo su ponosni, dodaju, na svoju tradiciju i kulturu, pa tako u svim prilikama nose odjevne predmete s motivima njihovih narodnih nošnji. Sljedeća mobilnost u okviru Erasmus + projekta „EcoStep in Europe“ planirana je za svibanj, kada predstavnici OŠ Bisag putuju u Sloveniju, a njihov domaćin bit će Osnovna škola Danila Lokarja u Ajdovščini.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje