Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Članovi Planinarskog kluba Ivanec osvojili najviši vrh Rumunjske: “Prava uživancija”

Tekst i foto: Nikola Nišević

Objavljeno:

- dana

Planinarski klub Ivanec svake godine prema svom programu rada organizira tradicionalni izlet pod nazivom “Izlet godine” kao jedan vrhunski planinarski doživljaj za sve ljubitelje organiziranog planinarenja. Tako je ove godine red došao na Rumunjsku i Karpate, a šestodnevni društveni izlet obuhvatio je Transilvaniju, zemlju vampira i vukova – mješavinu kulture, prirode i povijesti.

Planinarilo se po Karpatima s usponom na najviši vrh Moldoveanu, nadmorske visine 2544 metra, i uspon na vrh Omu, visok 2507 metara, te su posjetili znamenite dvorce i gradove Rumunjske.

U subotu, 15. srpnja, je autobus Demi prijevoza započeo svoje putovanje ispred planinarskih prostorija PK Ivanec u Nazorovoj ulici u Ivancu. Prozivku članova tog nesvakidašnjeg putovanja obavio je Tomislav Friščić, predsjednik PK Ivanec i vođa puta. Na zanimljivo putovanje krenuo je 41 putnik. Uslijedio je odlazak u pravcu Varaždina do Goričana, preko Mađarske te polazne točke grada Sibiu u Rumunjskoj.

Prilikom prelaska granice i ulaska u Mađarsku uslijedilo je vaganje kompletnog autobusa i putnika što je izazvalo smijeh u autobusu od prisutnih planinara s mnogobrojnim upitima upućenim vozačima autobusa i vođi puta. Vaga je pokazala ukupnu težinu od 17.640 kilograma. Stigavši ujutro u 4 sata i 6 minuta do Rumunjske granice, čekali smo sat vremena za prijelaz, a na našim mobilnim uređajima odmah se pokazalo novo vrijeme, jedan sat unaprijed, jer je Rumunjska u drugoj vremenskoj zoni od Hrvatske.

Put nas je vodio do grada Sibiu, kulturne prijestolnice Europe, gdje smo se uputili u razgledavanje stare gradske jezgre, velikog trga Piata Mare, zatim do palače Brukenthal, koja obuhvaća austrijski barok, zatim smo razgledali rimokatoličku crkvu.

Nastavili smo vožnju do grada Sigišoara, tj. do rodne kuće Vlad Tepeša, grofa Drakule. Tu smo odmah uočili velik broj turista iz cijele Europe i šire. Razgledali smo rodnu kuću, fotografirali se i preostalo vrijeme kušali rumunjske delicije toga kraja. Navečer smo stigli do apartmana, a kako se radilo o većem broju ljudi bili smo smješteni na četiri lokacije. Ponedjeljak je obilježilo rano ustajanje, prije 4 sata, da bi se krenulo na vrh Moldoveanu. Uspon i spuštanje traje oko 12 sati. Na početku je to bila makadamska planinska cesta, kasnije dolina uz rijeku Vistea, uz prelaženje drvenih mostova koji su stvarali pravu sliku navedene divljine i naprosto nas je priroda impresionirala. Nakon 6,5 sati pješačenja, naravno uz odmor i kraće pauze, stigli smo na najviši vrh Karpata –Moldoveanu te smo bili sretni i ponosni na svoj izvršen uspješan uspon. S vrha prisutan je bio predivan pogled u daljinu, osvježili smo se, zajednički fotografirali s rumunjskom zastavom na vrhu te se oko 13 sati počeli spuštati. Spuštanje je trajalo ukupno pet sati. Mario Dolovski, čovjek zadužen za logistiku, iznio je podatak o dužini pješačenja – iznosilo je ukupno 26,5 kilometara i 11,5 sati hoda, dok je informatičar Mario Željezić rekao da smo prošli ukupno 53.000 koraka.

Treći dan boravka u Rumunjskoj prema planu i programu puta bio je više turističke prirode. Nakon vožnje po planinskoj cesti Transfagarasan, stali smo na nadmorskoj visini oko 2000 metara, na platou Balea de Lak. Tu smo razgledali jezero, fotografirali se, kupili suvenire, prezalogajili i točno u podne krenuli u pravcu dvorca Bran. Razgledali smo dvorac u kojem je bio zatočen grof Drakula. Cijena ulaznice je 12 eura, gužva je bila velika, ali zaista svatko ima što vidjeti. U dvorištu dvorca uspjeli smo kušati njihove delicije s roštilja i užurbano krenuli prema autobusu spremnom za odlazak u grad Brašov, jedan od najljepših gradova Rumunjske.

Uživancija

Posjetili smo Crnu crkvu, najveću protestantsku crkva u Rumunjskoj, staru gradsku vijećnicu. Obzirom da je najteži dio od planiranog programa bio uspješno realiziran u ponedjeljak mogli smo se opustiti i provodili smo vrijeme u druženju i to gledajući program Tradicional TV slušajući domaći melos – Angelicu Fluster, Andreu Haisan, Mirelu Vaida i mnoge druge. Međutim, druženje je oko 21 sat prekinula obavijest pristigla na naše mobilne uređaje i putem lokalne aplikacije o ne napuštanju objekta restorana Alpin. Naime, uočena je medvjedica, koju prate putem čipa. I oko 22 sata s terase smo uočili medvjedicu u našoj blizini, na oko 20 do 30 metara kako prevrće kante za smeće i traži hranu. Ipak, ubrzo stižu i dva policijska automobila s upaljenim rotirkama i laserima tjeraju medvjedicu koja bježi u obližnju šumu. Bio je to za mnoge prisutne prvi susret sa medvjedicom i doživljaj za pamćenje. U srijedu ujutro otišli smo do mjesta Bušteni, gdje smo pričekali gondolu do platoa Babele, početka uspona na vrh Omu, nadmorske visine 2507 metara. Spomenimo da povratne karta za gondolu iznosi ukupno 42 eura. U gondolu ulazi oko 25 osoba i vožnja traje 11 minuta i 42 sekunde do platoa gdje staje. Tu smo sačekali preostale svoje dvije grupe, mnogi su probali tamošnju palinku, domaću rakiju. Navedena staza uspona je dosta prilagođena svima, prolazi kroz ravnicu, veći dio je kamenit i staza u prosjeku široka metar do dva, tako da sam uspon ne zahtjeva veliku fizičku pripremljenost. Za sat i 45 minuta, točno u 11:30 stižemo na vrh Omu. Nakon toga slijedi zajedničko fotografiranje na vrhu, a potom spuštanje do planinarskog doma gdje je bilo zadržavanje uz osvježene i prehranu i to sve do 12:40 kada je krenulo spuštanje do gondole, čijem se voznom redu nužno prilagoditi. Nakon povratka u bazu odlazimo na večeru, u obližnji restoran Vatra gdje uživamo u delicijama domaće prehrane i uz zajedničko druženje tu se zadržavamo do povratka u smještaj. Tu se ponovno ponavlja isti scenarij kao dan ranije, u vezi obavijesti s dolaskom medvjedice, a moj prijatelj Luka Friščić sve je to ovjekovječio videom. Ta avantura je potrajala sve negdje do ponoći i opet se situacija normalizirala.

U četvrtak, 20. srpnja, posljednjeg dana našeg boravka u Rumunjskoj, ujutro napuštamo smještaj, spajamo se s članovima druge naše grupe i krećemo u posjet gradu Hunedoara. Tamo posjećujemo dvorac Korvin, koji se smatra čudom gotičko-renesansne arhitekture i jedan je od najvećih dvoraca Europe. Dvorac Korvin nalazi se na popisu “Sedam čuda Rumunjske”, uz slavni parlament u Bukureštu i Drakulin dvorac u Branu. U 50-ak prostorija nalaze se vrijedni primjerci srednjovjekovnog namještaja i umjetnina. Dvorac krasi mnoštvo tornjeva i kula, prekrasno unutarnje dvorište i lijep panoramski pogled. Ovaj dvorac je služio za obranu, ali i za raskošan život tadašnje elite. Podrumi dvorca služili su kao zatvorske ćelije.

Nakon razgledavanja i kupnje suvenira krećemo autobusom u pravcu Rumunjske granice gdje stižemo u 18 sati, ponovo čekamo sat vremena i bio je to naš oproštaj s Rumunjskom. Nalazimo se ponovno u Mađarskoj, sat se sada vraća jedan sat unatrag i prema informaciji vozača autobusa, Matije, do Varaždina imamo još ukupno 520 km. Prilikom prelaska na tlo Mađarske, ubrzo je uslijedio očekivana kraća pauza na benzinskoj stanici, kupnja sendviča i sokova i u 19.15 krećemo u pravcu Varaždina. U grad Varaždin stižemo točno u ponoć.

Ovaj šestodnevni izlet, uz lanjski izlet u Španjolsku na Tenerife, najveći je projekt PK Ivanec, a bit će u povijesti planinarstva zapisan i kao prvi organiziran društveni izlet ivanečkih planinara u Rumunjsku i Karpate. Zasigurno će svim sudionicima ostati u sjećanju uz puno emocija i uspomena, sklapanja novih prijateljstava i nezaboravnog druženja te obavljenog cjelodnevnog uspona na vrh Molodevanu.

Autor i foto: Nikola Nišević

Život i društvo

Općina Ljubešćica dobiva novi Dom zdravlja i ljekarnu vrijedne 3,3 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Ljubeščica 6. prosinca potpisan je Sporazum o provedbi projekta „Dom zdravlja i ljekarna u Ljubešćici”, ukupne procijenjene vrijednosti izgradnje i opremanja objekta 3,3 milijuna eura.

Sporazum su potpisali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek i ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Mirko Magić.

Župan Stričak je tom prigodom istaknuo kako se radi o velikom iskoraku u kvaliteti života građana Ljubeščice.

– Prošle godine je Varaždinska županija dodijelila zemljište Općini Ljubešćica na kojem se planira izgraditi poslovno-stambena zona i već kod razgovora bilo je riječi da bi Županija u tu zgradu smjestila sve svoje zdravstvene ustanove koje ima na području općine. Preuzimanjem funkcije župana naslijeđen je dug, a govorimo samo o Domu zdravlju, od 5,5 milijuna kuna. U međuvremenu, taj dug smo smanjili na 4 milijuna i uz to smo oko 3,5 milijuna kuna uložili u postojeće ambulante koje se nalaze diljem naše županije – rekao je župan Stričak dodavši da osim ove novogradnje vode brigu i o obnovi već postojećih objekata te kako će idući tjedan biti potpisan jedan sporazum s Gradom Ivancem.

Vezano uz izvješća zdravstvenih ustanova župan je istaknuo kako je Varaždinska županija osnivač šest ustanova i od toga samo dvije posluju u plusu.

– Svima nama je cilj da se to u narednim godinama sanira i nakon saniranja biti će više sredstava za obnovu postojećih objekata. Što se tiče same novogradnje, svjedočili smo novim investicijama prije dva tjedna kada je premijer Plenković posjetio područje Varaždinske županije i kada je samo u jednom danu započeto, završeno ili potpisano nekoliko ugovora u vrijednosti 102 milijuna eura – naglasio je župan Stričak.

Načelnik Općine Ljubeščica Nenad Horvatić je naznačio kako je nakon višegodišnjih ulaganja u osnovnu komunalnu i kapitalnu infrastrukturu, konačno na red došla i izgradnja novog Doma zdravlja i ljekarne.

– Još smo prošle godine dobili zemljište na kojem će biti budući poslovno-stambeni centar, u kojem smo jednu zgradu planirali za javne namjene, a zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja nam je darovala zemljište ishodili smo lokacijsku dozvolu i dogovorili da idemo u izradu glavnog projekta te dobivanje građevinske dozvole. Investicija je vrijedna oko 3,3 milijuna eura, ali će još 700.000 eura biti vrijedna pristupna cesta koju u Općini Ljubešćica već projektiramo i kandidirat ćemo je za bespovratna sredstva Europske unije – zaključio je Horvatić te se zahvalio Varaždinskoj županiji koja se nakon 2009. godine opet uključila jedan projekt na području općine.

Ravnatelj Veronek također je pozdravio ovu inicijativu, rekavši da se veseli projektu.

– Dosad smo sanirali postojeće objekte, ovo je jedan novi iskorak gdje će se graditi potpuno novi objekt, upravo primjeren žiteljima, pacijentima, ali i svim djelatnicima Doma zdravlja. Veseli nas što će se stvoriti daleko bolji uvjeti nego što su inače i što će se, uz uvjete rada, stvoriti i mogućnost stambenog zbrinjavanja liječnika budući da je taj kadar najdeficitarniji na tržištu rada – rekao je Veronek.

Ravnatelj Ljekarne Varaždinske županije Magić je rekao da Ljekarne Varaždinske županije sada u Ljubešćici imaju depo lijekova, ali da je to organizacijska jedinica puno manja od ljekarne.

– U ovom novom prostoru ćemo se mi uključiti i izgraditi modernu ljekarnu sa svim pratećim sadržajima i prostorima za pacijente, prostorom za lijekove, skladište lijekova, savjetovalište i svim pratećim sadržajima – rekao je Magić.

Osnovna namjena nove građevine bit će smještena u prizemlje gdje će biti organizirana ambulanta s ordinacijama za obiteljsku medicinu, za specijalističke ordinacije (npr.fizioterapiju), kao i stomatološku ordinaciju i sve pomoćne sadržaje, prostore ljekarne i zajedničke prostore, a na prvom katu trebala bi biti zdravstveno-edukacijska dvorana kapaciteta 200 sjedećih mjesta te stan za liječnika.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubeščica Stjepan Ivanušec, županijske pročelnice Ljubica Božić i Renata Skoko te djelatnici Općine Ljubešćica.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Prelog krasi novo moderno dječje igralište na 6 tisuća metara kvadratnih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prelog je jučer obilježio Dan Grada i svečanim otvorenjem modernog tematskog dječjeg igrališta na gotovo 6 tisuća metara kvadratnih. Igralište će lokalnoj zajednici pružiti kvalitetan sadržaj na otvorenom koji će podržati razvoj djece i njihovu socijalizaciju.

-Novo tematsko dječje igralište sadržajno, funkcionalno i vizualno oplemenjuje prostor Preloga te na  jedinstven način prožima povijesne i tradicijske elemente Preloga. Radove je izvodila hrvatska tvrtka Redox, specijalizirana za proizvodnju tematskih dječjih igrališta – istaknuo je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga.

Dodao je kako je moderan pristup krajobraznom uređenju danas imperativ kako bi animirali djecu za boravak na otvorenom. Spajanje identiteta ovog bogatog povijesnog lokaliteta, Preloga, sa značajnim godinama dječjeg razvoja ima multiplikativne efekte. Prije svega, sada outdoor pruža dovoljno bitnih animacija kako bi djeca boravila u prirodi na poticajan način, a tematska dječja igrališta su iskorak da se djeci pomogne u održavanju ravnoteže između boravka u prirodi i konzumacije tehnologije, poglavito u naseljenim  područjima.

Foto: Grad Prelog/Vjeran Žganec Rogulja, PIXSELL

-Prateći sve nove tehnologije koje nam djecu odvode od igrališta i opstruiraju ih u socijalnom i kognitivnom razvoju specijalizirali smo s za proizvodnju tematskih dječjih igrališta jer želimo vratiti djecu na mjesto gdje prijateljstva i zabava počinju i uz poseban način probuditi im maštu i njihovu kreativnost – naglasio je Tomislav Lovrić, direktor razvoja Redoxa.

Tematsko dječje igralište je podijeljeno je u tri zone koje su usmjerene na tri dobne skupine djece.

Foto: Grad Prelog/Vjeran Žganec Rogulja, PIXSELL

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje