Povežite se s nama

Život i društvo

Održana 17. atraktivna povijesno-turistička manifestacija „Bitka za Čanjevo“

Objavljeno:

- dana

U utvrdi Čanjevo u Općini Visoko 17. put održana je povijesno-turistička manifestacija „Bitka za Čanjevo“, a atraktivnoj i zanimljivoj bitki između Turaka i Praškocijevih haramija iz 16. stoljeća prisustvovao je veliki broj posjetitelja.

Među njima su bili i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, kao i županijski vijećnik Mario Lešina.

Zamjenica župana je naglasila da se u Varaždinskoj županiji nalazi više od tristo dvoraca, utvrda i palača, što govori u prilog tome da županija ima respektabilnu i bogatu povijesnu baštinu.

– Stoga mi je drago da se održava ova vrijedna i zanimljiva manifestacija koja svake godine privlači sve više posjetitelja. Sve je počelo prije sedamnaest godina kada je općinsko vodstvo prepoznalo važnost i značaj ovog lokaliteta i krenulo s održavanjem manifestacije, a ona je svojom prepoznatljivošću i atraktivnošću stavljena na turističku kartu Varaždinska županije – rekla je zamjenica župana.

Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković je rekao da je ova bitka scenski prikaz života i borbe za utvrdu Čanjevo.

– Na utvrdi od 2003. godine obavljamo arheološka istraživanja i građevinsku obnovu, a 2005. godine smo osnovali udrugu Praškocijeve haramije te održavamo ovu manifestaciju da bi na neki način popularizirali ovu utvrdu. Takvih utvrda ima u okolici na mnogim većim brdima zbog obrane od Turaka. Ove godine imamo četiri povijesne postrojbe: Praškocijeve haramije, Red sv. Nikole iz Varaždina, Red srebrnog zmaja iz Zagreba i Povijesnu postrojbu ban Gašpar Alopić iz Turopolja. Tradicionalno, kod nas su i kuburaši, Prva kubura Višnjica, koji daju dodatnu atraktivnost manifestaciji. Kada je riječ o utvrdi, imamo napravljen projekt obnove i prezentacije, kako bi je priveli pravoj turističkoj svrsi, a čekamo natječaj ministarstva za Program zaštite i gradnje kulturne baštine i vjerujem da ćemo ove godine proći na natječaju Ministarstva kulture. Procijenjena vrijednost radova je oko 4 milijuna kuna – istaknuo je načelnik Mateković.

Osim popodnevne, posjetitelji su mogli uživati i u noćnoj bitki uz vatru i svjetlosne efekte.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje