Povežite se s nama

Međimurje

Oko 300 malih folkloraša na 21. Smotri dječjeg folklornog stvaralaštva Međimurske županije

Županijska smotra dječjeg folklora Varaždinske Toplice1
Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Već 21. Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva Međimurske županije ove godine održat će se dva dana i to 11. i 12. studenoga 2023. u športskoj dvorani OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica.

Organizatori Smotre su: Zajednica HKUU MŽ – Odbor za dječje folklorno stvaralaštvo i KUU “Zvon” župne zajednice Mala Subotica. Suorganizator smotre je HDS ZAMP. Pokrovitelji smotre su Turistička zajednica Međimurja i Hrvatski sabor kulture. Materijalnu potporu smotre osigurali su Međimurska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Općina Mala Subotica.

Na smotri će se u dva dana predstaviti 15 dječjih folklornih skupina koje djeluju u sklopu KUU-a i KUD-a, dječjih vrtića i osnovnih škola iz cijele Županije te gosti iz Varaždinske županije.

U subotu s početkom u 15 sati predstavit će se: FS DV „Maslačak“ Mursko Središće; FS DV „Zvončić“ Nedelišće; FS DV „Kockavica“ Sveta Marija; FS područne škole Pušćine; KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava; KUD „Fijolica“ Orehovica; KUD „Donji Vidovec“ Donji Vidovec; KUD „Ivan Mustač – Kantor“ Sveta Marija i domaćini KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica.

U nedjelju s početkom u 10:30 sati predstavit će se: FS DV „Sveti Nikola“ Belica; FS DV „Vrapčić“ Šenkovec; FS DV „CVRČAK – PO Stonoga“ Novo Selo Rok; KUD „Žiškovec“ Žiškovec; KUD “Katruže” Ivanovec i KUU „Zasadbreg“ Zasadbreg. Gosti smotre su dječja folklorna skupina KUD-a „Marof“ iz Novog Marofa iz Varaždinske županije.

Preko 300-tinjak folkloraša će prezentirati pjesme, kola, plesove i nekadašnje dječje igre koje njeguju, a 90-tak tamburaša svoje umijeće prebiranja po žicama.

Odabrat će skupine koje će predstavljati Međimursku županiju na Festivalu dječjeg folklora u Kutini, dječjim Đakovečkim vezovima i dječjim Vinkovačkim jesenima. 

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje