Povežite se s nama

Život i društvo

One su duša Trnovca, peku najbolju makovnjaču na svijetu i slave svoje prvo zajedničko desetljeće

Objavljeno:

- dana

Veliki rođendan

Tko jednom proba Trnovečku makovnjaču doživjeti će blagoslov i prokletstvo. Kušao je najbolji kolač na svijetu i više mu se niti jedna makovnjača neće činiti dostojna trnovečke poslastice.

A to carstvo okusa pripremaju žene iz Udruge Trnovečko srce. Makovnjača je od davnina trnovečki specijalitet, a one su prije deset godina sebi dale u zadatak pronositi njegovu slavu uokolo i učiti mlađe generacije svoju vještinu kako se u hektičkom svijetu ne bi zaboravila tradicija.

Makovnjača je bila i počasni „gost“ na jučerašnjoj  jubilarnoj, desetoj rođendanskoj trpezi Udruge žena Trnovečko srce.

U dobru i zlu

U desetljeću svog postojanja, žene iz Trnovečkog srca postale su duša Općine Trnovec Bartolovečki. Uz spremanje kolača, one danas pjevaju, glume, vezu, plešu… Sekcija je puno i u svemu su jednako dobre.

– Službeno slavimo deset, a zapravo smo zajedno 12 godina. Udruga je drugi dom za sve nas – govori Branka Makšan, predsjednica Udruge u svom drugom mandatu.

Udruga danas ima 22 članice i sve su one jednako aktivne. Trnovčanka koja jednom dođe u Trnovečko srce iz njega ne odlazi, osim ako je, ne daj Bože, bolest u pitanju.

-. Nitko ne napušta porodicu osim zbog više sile pa tako niti žene ne odlaze iz Udruge. Zajedno smo doslovno u dobru i u zlu. Slavimo zajedno i tugujemo, putujemo… – slažu se članice.

Zaštitni znak

Iako za muškarce ne može biti mjesta u Udruzi žena, ove dame će dozvoliti svojim muškima da im logistički pomognu u njihovom vrlo zgusnutom rasporedu. Jer, u Trnovcu nema događanja bez Trnovečkog srca pa su sve rjeđi dani kad se žene ne druže. One su već dugo sinonim za društveni i kulturni život općine. 

Na tome im je sinoć čestitalo puno čestitara, među kojima i specijalna županova savjetnica i gradska vijećnica Varaždina, Natalija Martinčević.

Žene iz Trnovečkog srca punim srcem promoviraju svoju Općinu na mnogim događanjima u Županiji, Hrvatskoj i inozemstvu. One su zaštitni znak Trnovca i bez njih ništa ne bi u općini bilo jednako.

Tako je bilo jučer, danas je jednako i sutra se sigurno neće ništa promijeniti. Jer bez trnovečkog bi srca, Trnovec izgubio dušu, a bez duše nema sreće i blagostanja. 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Zaklada za pomoć djeci VITA lani prikupila rekordnu svotu donacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zaklada za pomoć djeci VITA je, unatoč pandemiji, u 2020. godini prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna.

Iako protekle godine Zaklada nije bila u mogućnosti organizirati humanitarne aktivnosti i prikupljati financijska sredstva uživo, u odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, istaknuto je u godišnjem izvješću o radu koje su prihvatili županijski vijećnici na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević zahvalila je svim donatorima koji omogućavaju redovito osiguravanje potrebnih sredstva djeci oboljeloj od rijetkih, teških i malignih oboljenja.

– U 2020. smo, nažalost, imali i porast broja korisnika za 17 %, stoga nam je povezivanje s donatorima bilo jako važno. Na “Kajkavskoj večeri” u Stuttgartu prikupili smo 60.000 kuna, podržao nas je Sportsko i rekreativni klub Sparta s 40.000 kuna, potpisali smo ugovor o sponzorstvu sa Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu od 30.000 kuna, a hvala i Autolakirnici Kocijan i MDV centru na donacijama, kao i svim građanima koji su nas podržali.  Drago nam je da je naša misija prepoznata, iako radi pandemije nismo bili aktivni na terenu kao i prijašnjih godina. S optimizmom gledamo u ovu godinu, vjerujemo da ćemo imati mogućnosti organizirati više toga i dodatno promovirati važnost našeg djelovanja te ponovo imati rekordnu godinu, u smislu realiziranih donacija – pojasnila je Martinčević.r

Prošli tjedan je održana i prva sjednica Upravnog odbora u 2021. godini na kojoj je s 3.000 kuna potpore za svakog od deset korisnika osigurana pomoć za sufinanciranje logopedskih i defektoloških terapija, radnih terapija te lijekova, terapijsko penjanje, fizioterapiju, radnih i senzornih terapija, održavanje slušnih aparatića te podmirenje dijela putnih troškova i odlaska na kontrole.

Riječ je o djeci koja boluju od hodgkinovog limfona, epilepsije, autizma i razvojnog  poremećaja, zloćudnog tumora u predjelu malog mozga, razvojnih teškoća, razvojnih anomalija mozga, razvojnog zaostajanja, cerebralne paralize, tumora zametnih stanica testisa, gubitka sluha, dijabetesa melitus 1 i autoimunih bolesti.

U prošloj godini je novčana pomoć dodijeljena 41 korisniku. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati