Povežite se s nama

Život i društvo

Imamo četiri državna prvaka, a petero matematičara ide na izborno natjecanje za olimpijske igre!

Objavljeno:

- dana

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Varaždinska i Međimurska županija imaju matematičare na ponos!

– Državno natjecanje iz matematike, koje je održano od 5. do 7. travnja u Primoštenu, bilo je za Centar izvrsnosti iz matematike i Varaždinsku županiju najuspješnije dosad. Od 12 kategorija u četiri imamo državne prvake, a u još četiri nagrađene učenike. Ono što me posebno raduje je to što je petero polaznika Centra izvrsnosti pozvano na izborno natjecanje za hrvatske olimpijske ekipe, što je uvjerljivo najviše do sada – ponosan je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

Nema predaha, traju pripreme za izborno natjecanje

Prvu nagradu i prvo mjesto osvojili su Barbara Kelava, učenica 5. razreda VI. OŠ Varaždin (mentori Vedrana Herman, Antonija Buhiniček,  Tanja Debelec), Filip Križanić, učenik 7. razreda OŠ A. i I. Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica (mentori Zlatko Čmigović, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Martin Josip Kocijan, učenik prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Ljubica Blažinčić, Tamara Srnec) i Mateja Vuradin, učenica Druge gimnazije Varaždin (mentori Natalija Buden i Tamara Srnec).

Martin Josip Kocijan, Ida Kolmanić, Aleksandra-Saša Božović, Josip Kelava i Lukas Novak pozvani su na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske

Drugu nagradu osvojili su učenici Emanuel Tukač, učenik 6. razreda OŠ Breznički Hum (mentor Marija Dijačić), Vedran Cifrek, učenik 8. razreda OŠ Novi Marof (mentori Nevio Cifrek, Branko Škiljan), Ida Kolmanić, učenica prvog razreda Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Josip Kelava,  maturant Prve gimnazije Varaždin (mentori Tajana Golub Mendaš, Ivana Tkalčec, Ratko Višak) i Lukas Novak, maturant Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Štefanija Požgaj, Ratko Višak).

Treću nagradu osvojili su Ema Kolmanić, učenica 5. razreda OŠ Novi Marof (mentori Davor Dukarić, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Aleksandra-Saša Božović, učenica trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin (Stanko Divjak, Ratko Višak) i Marko Srpak, učenik prvog razreda Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec).

– Dodajmo tome da su učenici Martin Josip Kocijan, Ida Kolmanić, Aleksandra-Saša Božović, Josip Kelava i Lukas Novak pozvani na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske koje će se održati tijekom travnja i svibnja u Zagrebu. Do sada smo imali  najviše tri polaznika Centra izvrsnosti na izbornom natjecanju, a sada ih imamo pet – izvjestio je Topić i dodao kako je riječ o učenicima koji su među 20 najboljih matematičara u državi!  

Za pet odabranih nema odmora.

– Učenici nastavljaju s intenzivnim pripremama za izborno natjecanje sa željom da dobijemo tri, a možda i četiri olimpijca na 58. Matematičkoj olimpijadi, koja je ove godine u Rio de Janeiru u Brazilu ili 11. Srednjoeuropskoj olimpijadi, koja je u ove godine u Litvi. No, zašto ne i na obje? – zaključuje Topić.  

Četvero učenika pohvaljeno je za dobar rezultat

Osim osvojenih prvih mjesta i pozvanih na pripreme za olimpijadu iz matematike, u Primoštenu je pohvaljeno i četvero učenika za dobar rezultat. To su Tara Fošnar, učenica 5. razreda I. OŠ Varaždin (mentori Snežana Huđek, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Ivona Kuharić, učenica 7. razreda OŠ Sveti Đurđ (mentori Lidija Pokos, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Filip Vinković, učenik drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Mirjana Hranilović, Tatjana Plantak) i Teodora Peček, učenica Srednje škole Ivanec (mentori Marica Dolenec Jurinić, Sandra Petric).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/VI. OŠ; Facebook Druga gimnazija

Život i društvo

U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Smatra se da od povremenih glavobolja pati oko 80 % stanovnika našeg planeta, a između 15 i 20 % navedenih čine osobe koje boluju od migrene, piše portal plivazdravlje.hr.

U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 osoba, pri čemu su žene zahvaćene tri puta više od muškaraca. Velik broj oboljelih od migrene nikada ne posjećuje svog liječnika, pa im se dijagnoza migrene nikada ni ne postavi.

Simptomi

Češće obolijevaju stanovnici u gradskim sredinama, a rjeđe u seoskima. Migrena je jedna od najčešćih glavobolja, s vrlo karakterističnim simptomima, tako da, s obzirom na dužinu trajanja glavobolje, vremensku pojavnost i simptome, ne iziskuje posebnu neuroradiološku obradu, već se dijagnoza u oko 90 % slučajeva postavlja već na osnovi razgovora s bolesnikom. Bol je, naime, pulsirajuća ili tupa, a dodatno se razlikuju migrena s aurom i migrena bez aure.

Kod migrene s aurom najčešće se javljaju vidne smetnje u obliku bljeskova pred očima, titrave svjetlosti, cik-cak svijetlih linija, svijetlih mušica i slika izlomljenog ogledala, ili pak bolesnici vide izlomljene linije u obliku tlocrta tvrđave. Drugi pak navode dvoslike, trnce u području lica, jezika, polovice tijela, pa sve do oduzetosti polovice tijela. Smetnje su prolaznoga karaktera – obično aura prestaje nakon sat vremena. Ipak, iako aura najčešće prethodi pojavi glavobolje, ponekad se ona zapravo na glavobolju nastavlja. Komplikacije u obliku migrenskoga moždanog udara su rijetke, a češće su kod mlađih žena koje uzimaju hormonsku terapiju. Glavobolja je vrlo često praćena mučninom, povraćanjem i znojenjem, a bolesniku smetaju buka, svjetlo i mirisi, koji pak isto tako mogu isprovocirati migrenski napadaj. Kod nekih osoba migrena se javi nekoliko puta u životu, ali je osobiti pratilac menstrualnog ciklusa u žena, a može se javiti prije i neposredno nakon početka menstrualnoga krvarenja. Bol je difuzna ili iza oka, u sljepoočnoj regiji, iako može početi i u području zatiljka, imitirajući glavobolju vratnog podrijetla, pri čemu s njom nema nikakve izravne povezanosti.

Liječenje

Ako se glavobolja koja nalikuje migreni prvi put javi iza 30. ili 40. godine života, potrebno je kompletnom neurološkom obradom isključiti druge uzroke glavobolje. Kod promjene učestalosti, karaktera bolova, lokalizacije i različitih neuroloških ispada, posebice u srednjoj i starijoj životnoj dobi, obvezno je isključiti druge uzroke glavobolje.

Kažemo da je glavobolja prisutna jer „lijek traži sam sebe“. Opravdano je migrensku glavobolju liječiti tzv. triptanskim preparatima, budući da ovi lijekovi iskazuju najbolje djelovanje u početku migrenske glavobolje. Korisni su u sprečavanju dužine trajanja napadaja migrene, a ponekad i njezine učestalosti. Sprečavanje vrlo jakih i dugotrajnih napadaja migrene kod odraslih osoba obuhvaća tri osnovne skupine lijekova, a to su antiepileptici, antidepresivi i beta-blokatori, piše plivazdravlje.hr. U obzir treba uzeti nuspojave primjene ovih lijekova, dužinu primjene i slabljenje učinka već nakon prosječno šest mjeseci. Za liječenje i prevenciju akutne ili kronične migrene ove lijekove bolesnici najčešće kupuju uz preporuku neurologa.

Prevencija napadaja

Izbjegavanje nutritivnih provocirajućih čimbenika koji sadrže vazoaktivne amine i udruge vazoaktivne tvari može prorijediti pojavu glavobolje. Njima pripadaju npr. čokolada, fermentirani sirevi, crno vino, neki orašasti plodovi, a ponekad i egzotično voće.

U namjeri sprečavanja napadaja migrene može pomoći prestanak pušenja i pretjerane konzumacije kave, a korisne su i aerobne vježbe na svježem zraku. Pravilna prehrana i ritam sna također mogu ublažiti učinak stresa kao glavnog čimbenika rizika za pojavu migrene. No, nijedan od navedenih lijekova i metoda sprečavanja i liječenja migrenskih glavobolja nije se pokazao sasvim učinkovitim. Nedavno su otkrivena monoklonska antitijela koja djeluju na mehanizam boli u tzv. trigeminovaskularnom sustavu.

Lijekovi iz ove skupine djeluju različitim mehanizmima na prenosioce boli u navedenom sustavu te se bol ili ne pojavi, ili njezin prijenos bude zaustavljen na putu prema dijelovima mozga odgovornima za percepciju bolova. Ova antitijela namijenjena su sprečavanju javljanja migrenskih glavobolja, kao i za preventivno liječenje učestalih migrena praćenih vrlo jakim bolovima, koje ne reagiraju na druge analgetike. Monoklonska antitijela pozitivan su pomak prema učinkovitijem liječenju i sprečavanju javljanja migrenskih glavobolja. Ovi lijekovi primjenjuju se putem injekcija, mjesečno ili jednom svaka tri mjeseca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Poruka Dana mimoza: od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti gotovo niti jedna žena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnji Dan Mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice iznjedrili su nove planove i nadu u bolje sutra kada je u pitanju jedna od najsmrtonosnijih ženskih bolesti.

Zaključak je to konferencije koja je zbog trenutne epidemiološke situacije održana online, a na kojoj su stručnjaci educirali o važnosti informiranja žena o HPV-u te njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice.

Posebna pozornost posvećena je tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Zanimljiva predavanja održale su prim. dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice HZJZ, Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije iz HZJZ te Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

– U tijeku je planiranje reorganiziranog Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice koji bi uključivao provedbu pilot projekta u jednoj županiji, a on bi obuhvaćao HPV test kao primarni test probira. Na temelju rezultata pilot projekta odlučilo bi se o provedbi na nacionalnoj razini – istaknula je Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice te dodala: “Pandemija koronavirusa neke je već započete aktivnosti usporila i zaustavila. Sada je potrebno ispuniti pojedine preduvjete za strukturno provođenje programa. Uz tehnički dio za provedbu projekta potrebna je edukacija stručnjaka, ulaganje u ljudske resurse te opremu kako bi rezultati bili što kvalitetniji.” 

Hrvatska liga protiv raka kontinuirano ulaže napore da se napokon počne s adekvatnom provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice koji uključuje besplatnu edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.

Nacionalni program tako bi pomogao u sprečavanju nastanka raka ranim otkrivanjem abnormalnosti stanica vrata maternice pa samim time i uspješnijim liječenjem prije nego što se rak uspije razviti.

– Od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti gotovo niti jedna žena jer je ovo sijelo raka moguće prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim odlascima na ginekološke preglede s PAPA testom – zaključio je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i pokretač Dana mimoza u Hrvatskoj, dok je Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije poručila svim ženama da je zaista iznimno važno javiti se na preventivni ginekološki pregled kojim je moguće spriječiti ili rano otkriti rak vrata maternice.

Prema podacima hrvatskog Registra za rak HZJZ, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele iznosi oko 63 %. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice pokazuju da se Hrvatska još uvijek nalazi vrlo nisko na listi zemalja Europske unije.

Kako bi popravili loše statistike uložen je izniman trud koji je u proteklim mjesecima rezultirao povijesnim uspjehom te donošenjem Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine. Njime su Vlada i Sabor RH usvojili ciljeve i ambicije vezane uz smanjenje incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice te raka uzrokovanog HPV-om.

– Jako smo ponosni što nas ove epidemiološke neprilike nisu zaustavile u našem cilju, a to je podizanje svijesti borbe protiv raka vrata maternice. Naš rad nastavit će se i dalje kroz naše projekte. Jedan od njih je projekt Heroic jer svi naši pacijenti su heroji i herojski se bore protiv karcinoma – izjavila je Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Dodajmo da je Dan mimoza na nacionalnoj razini održan u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

Nastavite čitati