Povežite se s nama

Život i društvo

Imamo četiri državna prvaka, a petero matematičara ide na izborno natjecanje za olimpijske igre!

Objavljeno:

- dana

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Varaždinska i Međimurska županija imaju matematičare na ponos!

– Državno natjecanje iz matematike, koje je održano od 5. do 7. travnja u Primoštenu, bilo je za Centar izvrsnosti iz matematike i Varaždinsku županiju najuspješnije dosad. Od 12 kategorija u četiri imamo državne prvake, a u još četiri nagrađene učenike. Ono što me posebno raduje je to što je petero polaznika Centra izvrsnosti pozvano na izborno natjecanje za hrvatske olimpijske ekipe, što je uvjerljivo najviše do sada – ponosan je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

Nema predaha, traju pripreme za izborno natjecanje

Prvu nagradu i prvo mjesto osvojili su Barbara Kelava, učenica 5. razreda VI. OŠ Varaždin (mentori Vedrana Herman, Antonija Buhiniček,  Tanja Debelec), Filip Križanić, učenik 7. razreda OŠ A. i I. Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica (mentori Zlatko Čmigović, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Martin Josip Kocijan, učenik prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Ljubica Blažinčić, Tamara Srnec) i Mateja Vuradin, učenica Druge gimnazije Varaždin (mentori Natalija Buden i Tamara Srnec).

Martin Josip Kocijan, Ida Kolmanić, Aleksandra-Saša Božović, Josip Kelava i Lukas Novak pozvani su na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske

Drugu nagradu osvojili su učenici Emanuel Tukač, učenik 6. razreda OŠ Breznički Hum (mentor Marija Dijačić), Vedran Cifrek, učenik 8. razreda OŠ Novi Marof (mentori Nevio Cifrek, Branko Škiljan), Ida Kolmanić, učenica prvog razreda Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Josip Kelava,  maturant Prve gimnazije Varaždin (mentori Tajana Golub Mendaš, Ivana Tkalčec, Ratko Višak) i Lukas Novak, maturant Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Štefanija Požgaj, Ratko Višak).

Treću nagradu osvojili su Ema Kolmanić, učenica 5. razreda OŠ Novi Marof (mentori Davor Dukarić, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Aleksandra-Saša Božović, učenica trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin (Stanko Divjak, Ratko Višak) i Marko Srpak, učenik prvog razreda Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec).

– Dodajmo tome da su učenici Martin Josip Kocijan, Ida Kolmanić, Aleksandra-Saša Božović, Josip Kelava i Lukas Novak pozvani na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske koje će se održati tijekom travnja i svibnja u Zagrebu. Do sada smo imali  najviše tri polaznika Centra izvrsnosti na izbornom natjecanju, a sada ih imamo pet – izvjestio je Topić i dodao kako je riječ o učenicima koji su među 20 najboljih matematičara u državi!  

Za pet odabranih nema odmora.

– Učenici nastavljaju s intenzivnim pripremama za izborno natjecanje sa željom da dobijemo tri, a možda i četiri olimpijca na 58. Matematičkoj olimpijadi, koja je ove godine u Rio de Janeiru u Brazilu ili 11. Srednjoeuropskoj olimpijadi, koja je u ove godine u Litvi. No, zašto ne i na obje? – zaključuje Topić.  

Četvero učenika pohvaljeno je za dobar rezultat

Osim osvojenih prvih mjesta i pozvanih na pripreme za olimpijadu iz matematike, u Primoštenu je pohvaljeno i četvero učenika za dobar rezultat. To su Tara Fošnar, učenica 5. razreda I. OŠ Varaždin (mentori Snežana Huđek, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Ivona Kuharić, učenica 7. razreda OŠ Sveti Đurđ (mentori Lidija Pokos, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Filip Vinković, učenik drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Mirjana Hranilović, Tatjana Plantak) i Teodora Peček, učenica Srednje škole Ivanec (mentori Marica Dolenec Jurinić, Sandra Petric).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/VI. OŠ; Facebook Druga gimnazija

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje