Povežite se s nama

Život i društvo

Imamo četiri državna prvaka, a petero matematičara ide na izborno natjecanje za olimpijske igre!

Objavljeno:

- dana

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Varaždinska i Međimurska županija imaju matematičare na ponos!

– Državno natjecanje iz matematike, koje je održano od 5. do 7. travnja u Primoštenu, bilo je za Centar izvrsnosti iz matematike i Varaždinsku županiju najuspješnije dosad. Od 12 kategorija u četiri imamo državne prvake, a u još četiri nagrađene učenike. Ono što me posebno raduje je to što je petero polaznika Centra izvrsnosti pozvano na izborno natjecanje za hrvatske olimpijske ekipe, što je uvjerljivo najviše do sada – ponosan je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

Nema predaha, traju pripreme za izborno natjecanje

Prvu nagradu i prvo mjesto osvojili su Barbara Kelava, učenica 5. razreda VI. OŠ Varaždin (mentori Vedrana Herman, Antonija Buhiniček,  Tanja Debelec), Filip Križanić, učenik 7. razreda OŠ A. i I. Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica (mentori Zlatko Čmigović, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Martin Josip Kocijan, učenik prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Ljubica Blažinčić, Tamara Srnec) i Mateja Vuradin, učenica Druge gimnazije Varaždin (mentori Natalija Buden i Tamara Srnec).

Martin Josip Kocijan, Ida Kolmanić, Aleksandra-Saša Božović, Josip Kelava i Lukas Novak pozvani su na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske

Drugu nagradu osvojili su učenici Emanuel Tukač, učenik 6. razreda OŠ Breznički Hum (mentor Marija Dijačić), Vedran Cifrek, učenik 8. razreda OŠ Novi Marof (mentori Nevio Cifrek, Branko Škiljan), Ida Kolmanić, učenica prvog razreda Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Josip Kelava,  maturant Prve gimnazije Varaždin (mentori Tajana Golub Mendaš, Ivana Tkalčec, Ratko Višak) i Lukas Novak, maturant Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Štefanija Požgaj, Ratko Višak).

Treću nagradu osvojili su Ema Kolmanić, učenica 5. razreda OŠ Novi Marof (mentori Davor Dukarić, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Aleksandra-Saša Božović, učenica trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin (Stanko Divjak, Ratko Višak) i Marko Srpak, učenik prvog razreda Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec).

– Dodajmo tome da su učenici Martin Josip Kocijan, Ida Kolmanić, Aleksandra-Saša Božović, Josip Kelava i Lukas Novak pozvani na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske koje će se održati tijekom travnja i svibnja u Zagrebu. Do sada smo imali  najviše tri polaznika Centra izvrsnosti na izbornom natjecanju, a sada ih imamo pet – izvjestio je Topić i dodao kako je riječ o učenicima koji su među 20 najboljih matematičara u državi!  

Za pet odabranih nema odmora.

– Učenici nastavljaju s intenzivnim pripremama za izborno natjecanje sa željom da dobijemo tri, a možda i četiri olimpijca na 58. Matematičkoj olimpijadi, koja je ove godine u Rio de Janeiru u Brazilu ili 11. Srednjoeuropskoj olimpijadi, koja je u ove godine u Litvi. No, zašto ne i na obje? – zaključuje Topić.  

Četvero učenika pohvaljeno je za dobar rezultat

Osim osvojenih prvih mjesta i pozvanih na pripreme za olimpijadu iz matematike, u Primoštenu je pohvaljeno i četvero učenika za dobar rezultat. To su Tara Fošnar, učenica 5. razreda I. OŠ Varaždin (mentori Snežana Huđek, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Ivona Kuharić, učenica 7. razreda OŠ Sveti Đurđ (mentori Lidija Pokos, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Filip Vinković, učenik drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Mirjana Hranilović, Tatjana Plantak) i Teodora Peček, učenica Srednje škole Ivanec (mentori Marica Dolenec Jurinić, Sandra Petric).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/VI. OŠ; Facebook Druga gimnazija

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!