Povežite se s nama

Život i društvo

Imamo četiri državna prvaka, a petero matematičara ide na izborno natjecanje za olimpijske igre!

Objavljeno:

- dana

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Varaždinska i Međimurska županija imaju matematičare na ponos!

– Državno natjecanje iz matematike, koje je održano od 5. do 7. travnja u Primoštenu, bilo je za Centar izvrsnosti iz matematike i Varaždinsku županiju najuspješnije dosad. Od 12 kategorija u četiri imamo državne prvake, a u još četiri nagrađene učenike. Ono što me posebno raduje je to što je petero polaznika Centra izvrsnosti pozvano na izborno natjecanje za hrvatske olimpijske ekipe, što je uvjerljivo najviše do sada – ponosan je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

Nema predaha, traju pripreme za izborno natjecanje

Prvu nagradu i prvo mjesto osvojili su Barbara Kelava, učenica 5. razreda VI. OŠ Varaždin (mentori Vedrana Herman, Antonija Buhiniček,  Tanja Debelec), Filip Križanić, učenik 7. razreda OŠ A. i I. Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica (mentori Zlatko Čmigović, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Martin Josip Kocijan, učenik prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Ljubica Blažinčić, Tamara Srnec) i Mateja Vuradin, učenica Druge gimnazije Varaždin (mentori Natalija Buden i Tamara Srnec).

Martin Josip Kocijan, Ida Kolmanić, Aleksandra-Saša Božović, Josip Kelava i Lukas Novak pozvani su na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske

Drugu nagradu osvojili su učenici Emanuel Tukač, učenik 6. razreda OŠ Breznički Hum (mentor Marija Dijačić), Vedran Cifrek, učenik 8. razreda OŠ Novi Marof (mentori Nevio Cifrek, Branko Škiljan), Ida Kolmanić, učenica prvog razreda Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Josip Kelava,  maturant Prve gimnazije Varaždin (mentori Tajana Golub Mendaš, Ivana Tkalčec, Ratko Višak) i Lukas Novak, maturant Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Štefanija Požgaj, Ratko Višak).

Treću nagradu osvojili su Ema Kolmanić, učenica 5. razreda OŠ Novi Marof (mentori Davor Dukarić, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Aleksandra-Saša Božović, učenica trećeg razreda Prve gimnazije Varaždin (Stanko Divjak, Ratko Višak) i Marko Srpak, učenik prvog razreda Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec).

– Dodajmo tome da su učenici Martin Josip Kocijan, Ida Kolmanić, Aleksandra-Saša Božović, Josip Kelava i Lukas Novak pozvani na izborno natjecanje za nastup u olimpijskim ekipama Hrvatske koje će se održati tijekom travnja i svibnja u Zagrebu. Do sada smo imali  najviše tri polaznika Centra izvrsnosti na izbornom natjecanju, a sada ih imamo pet – izvjestio je Topić i dodao kako je riječ o učenicima koji su među 20 najboljih matematičara u državi!  

Za pet odabranih nema odmora.

– Učenici nastavljaju s intenzivnim pripremama za izborno natjecanje sa željom da dobijemo tri, a možda i četiri olimpijca na 58. Matematičkoj olimpijadi, koja je ove godine u Rio de Janeiru u Brazilu ili 11. Srednjoeuropskoj olimpijadi, koja je u ove godine u Litvi. No, zašto ne i na obje? – zaključuje Topić.  

Četvero učenika pohvaljeno je za dobar rezultat

Osim osvojenih prvih mjesta i pozvanih na pripreme za olimpijadu iz matematike, u Primoštenu je pohvaljeno i četvero učenika za dobar rezultat. To su Tara Fošnar, učenica 5. razreda I. OŠ Varaždin (mentori Snežana Huđek, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Ivona Kuharić, učenica 7. razreda OŠ Sveti Đurđ (mentori Lidija Pokos, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Filip Vinković, učenik drugog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (mentori Mirjana Hranilović, Tatjana Plantak) i Teodora Peček, učenica Srednje škole Ivanec (mentori Marica Dolenec Jurinić, Sandra Petric).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/VI. OŠ; Facebook Druga gimnazija

Život i društvo

FOTO DVD-u Tužno uz blagoslov predano novo vatrogasno navalno vozilo 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno, u subotu, 1. listopada, izvršena je primopredaja i blagoslov „novog“ navalnog vatrogasnog vozila. Naime, riječ je o vozilu marke IVECO Eurocargo proizvedenom 2002. godine.

Vatrogasci iz Tužna o vozilu kažu da je kompaktnije, te prilagođenije terenu i njihovim potrebama pri intervencijama. Zahvaljujući prijašnjim vlasnicima, vozilo je kupljeno vrlo dobro opremljeno.  

Štoviše, vozilo sadrži spremnik vode od 1500 litara, ima ugrađen sustav crpki za visoki i srednji tlak, te vitla dužine 100 i 60 metara. Ugrađeni sustav vatrogascima omogućava i gašenje pjenom, a kabina je dupla, opremljena s dva para izolacijskih aparata te u nju stane 7 interventnih vatrogasaca.

Uz sve nabrojano, u vozilu su radio stanica, kamera za vožnju unatrag, agregat za struju, teleskopski stup za rasvjetu, crpke za izvlačenje vode kod poplava te ventilator za izdimljavanje prostorija i električno vitlo za vuču vozila.

Također, vatrogascima je na intervencijama dostupno osvjetljenje u svakom segmentu vozila, imaju i ljestve te svu drugu potrebnu standardnu opremu.

Za spomenuto navalno vatrogasno vozilo izdvojeno je oko 44.000 eura. Oko 30.000 eura osigurano je iz proračuna Općine Vidovec, dok je ostatak osiguran prodajom starog vozila, donacijom Vatrogasne zajednice Općine Vidovec, te vlastitim sredstvima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno.

Navalno vatrogasno vozilo blagoslovio je vlč. Branko Švogor, a blagoslovu i primopredaji vozila,  uz članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno , prisustvovali su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović, vijećnica Ljubica Hosni, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinke županije Zvonko Videc, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vidovec,  Nedeljanec-Prekno, Pregrada, Radovan, Margečan, Gojanec, Maruševec, Gačice, Beretinec te članovi PGD-a Hlebce iz Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prva konferencija Green Days u Varaždinu: ˝Sadnjom drveća i stvaranjem parkova ulažemo u budućnost˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio je dvodnevnu konferenciju Green Days. Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, konferenciju organiziraju varaždinsko poduzeće Parkovi  u suradnji s Grupacijom održavanja zelenih površina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Otvarajući konferenciju pred više od stotinu predstavnika komunalnih poduzeća i jedinica lokalne samouprave te stručnjaka iz cijele Hrvatske kao i gostiju iz Slovenije i Češke, gradonačelnik je upozorio na sve izraženije klimatske promjene,  suše, visoke temperature i s druge strane olujna nevremena i poplave. Založio se za promjenu lošeg odnosa prema prirodi, jer zemlja, naglasio je, sve vraća na prilično neugodan način.Održavanje zelenih površina, sadnja što više drveća i stvaranje više zelenih parkova je naše ulaganje u budućnost. Ulaže se jako puno u komunalnu infrastrukturu, vodu i kanalizaciju. Da se samo 10 posto tih sredstava uložilo u zelene površine imali bi danas potpuno  zelene gradove i sasvim drugačije klimatske uvjete u cijeloj Hrvatskoj – rekao je Bosilj.

O unapređenju  struke, razmjeni iskustava i važnosti  organiziranja stručnih skupova poput ove konferencije govorila je Jelena Sekelj, direktorica Parkova i predsjednika Grupacije održavanja zelenih površina. U ime Hrvatske gospodarske komore skupu se obratila Ivana Jelić, poslovna tajnica Udruženja komunalnog gospodarstva  ustvrdivši kako je prvi korak u cilju boljeg informiranja i senzibiliziranja javnosti o važnosti održavanja zelenih površina organizacija konferencije u Varaždinu, jednom od najuređenijih gradova u Hrvatskoj.

Otvaranju konferencije, uz ostale uzvanike nazočila je i Barabara Antolić Vupora, zastupnica u Hrvatskom saboru. Tijekom konferencije bit će održano niz predavanja o održavanju i uređivanju zelenih površina u urbanim sredinama,  a sutra će sudionici konferencije razgledati Varaždin te imati organizirane studijske posjete varaždinskom groblju, parkovima te židovskom groblju u Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje