Povežite se s nama

Međimurje

Općina Goričan: gradnja i manifestacije osnova za razvoj i rast standarda

Objavljeno:

- dana

Prošla je godina za Goričan, što se tiče investicija, bila jedna od najdinamičnijih dosad. Naime, kako kaže općinski načelnik Mario Moharić, u razne infrastrukturne i druge sadržaje lani je uloženo više od 130 milijuna kuna.

– Čekamo rezultate natječaja iz serije programa suradnje europskih regija INTERREG koji želimo iskoristiti za uređenje Šuderice. Lani je otvorena sportska dvorana uz Osnovnu školu Goričan, što je bio projekt u vrijednosti od više od 13 milijuna kuna. Zgrada Škole će se i obnoviti zbog povećanja energetske učinkovitosti. Projekt „Buđenje/Prebujanje“ provodio se u okviru programa INTERREG V Slovenija-Hrvatska: Općina Goričan u njemu je bila vodećim partnerom. Ukupna vrijednost projekta bila je nešto više od 3,5 milijuna kuna, a završen je 30. srpnja, istoga dana kao i rekonstrukcija mosta kod staroga Graničnog prijelaza vrijednosti od 4,6 milijuna kuna. U svibnju su započeli radovi rekonstrukcije spoja na Graničnome prijelazu Goričan u vrijednosti od 30-ak milijuna kuna. Radovi bi trebali biti završeni do 1. lipnja, ubrzo nakon čega će uslijediti otvorenje – pojašnjava Moharić. Osim toga, radi se i na kapitalnom projektu gradnje uspornih nasipa kod Trnave, a raspisuje se i natječaj za rekonstrukciju tzv. „Črnog mosta“ koji je prije nekoliko godina znatno oštećen. Investitor gradnje nasipa su Hrvatske vode, a projekt vrijedi oko 45 milijuna kuna.

– Ove godine predviđena su sredstva od 235.000 kuna za postavljanje ograde oko groblja te postavljanje tlakovaca. U preostalim dijelovima naselja postavit će se LED rasvjeta, a planira se i nabava božićnih ukrasa. Za navedeno je također predviđeno 235.000 kuna. Projekt modernizacije javne rasvjete prijavit ćemo na Program održivog razvoja lokalne zajednice pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Planiramo i nabavu tzv. smeđe prometne signalizacije te sanaciju prometnica. Vrijednost radova iznosit će otprilike 80.000 kuna, a sredstva se osiguravaju iz općinskoga Proračuna te iz vlastitih prihoda od komunalne naknade i doprinosa. Za izradu betonskoga platoa s binom predviđena su sredstva od oko 400.000 kuna. Projekt će se djelomično financirati sredstvima LAG-a „Mura-Drava“.

Za postavljanje dječjeg igrališta predviđeno je nešto više od 150.000 kuna. Postavljanje opreme za dječja igrališta i dodatno uređenje sportskog terena planiramo i u sklopu Turističko-rekreacijskoga centra. U Proračunu su osigurana sredstva i za troškova održavanja karaule kod Graničnoga prijelaza, kao i za izradu projektne dokumentacije za idejno rješenje njezine obnove. Uskoro će početi i radovi na parkiralištu od sportske dvorane do Doma zdravlja, za što je predviđeno 645.000 kuna. Izgradit ćemo pješačko-biciklističku stazu u Trnavskoj i Murskoj ulici, što je investicija vrijedna oko 1,8 milijuna kuna pri čemu polovicu sredstava osigurava Županijska uprava za ceste, te urediti Gospodarsku zonu Istok. Za komunalnu infrastrukturu u Zoni izdvojit ćemo 150.000 kuna – nabraja načelnik Moharić.

U Goričanu planiraju i otkup zemljišta za potrebe izgradnje tržnice, za što je osigurano 113.000 kuna.

U sklopu projekta prekogranične suradnje „Prebujanje/Buđenje“, koji je završio zadnjega dana srpnja prošle godine, otvoreni su regionalni turistički centri uz stare granične prijelaze u Goričanu i Šentilju. Riječ je o jedinstvenim centrima na ovom području koji će biti usmjereni na razvoj zajedničke prekogranične hrvatsko-slovenske turističke ponude. Drugi ciljevi projekta uključivali su istraživanje i opremanje registrirane kulturne baštine u slovensko-hrvatskom pograničnom području, investicije malih razmjera u postojeću registriranu kulturnu baštinu u Sloveniji i Hrvatskoj („Nekropola pod tumulima“) te razvoj i promociju novih prekograničnih kulturno-turističkih proizvoda.

– Povećavamo prepoznatljivost manifestacija na području Općine. Jedna od njih je obilježavanje obljetnice Goričke republike, koju smo po prvi puta uprizorili pretprošle godine. Dijelom predstave bilo je više od stotinu sudionika: voljeli bismo to pretvoriti u tradiciju i brend. Razvijamo i predstavljanje te promociju lokalnih OPG-ova na manifestaciji pod nazivom „Jeden grunt“.

Svake godine oko Ivanja slavimo Dane Općine: tada se odvija i poznato gorčensko proštenje, a uvijek se organiziraju i bogati popratni sadržaji. Ove smo godine planirali pozvati poznate izvođače Mladena Grdovića te Nenu Belana, no morat ćemo vidjeti kako će se razvijati epidemiološka situacija u Međimurju – dodaje načelnik. Što se tiče socijalnih davanja, i dalje nastavljaju podržavati roditelje vrtićaraca, školaraca i studenata, kao i druge potrebite, osobito osobe treće dobi. Nastoje povećati standard, zadržati i privući mlade te osigurati bogat društveni život na svom području.

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje