Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Petrijanec stalno unapređuje prikupljanje otpada kupnjom i postavljanjem novih kanti

Objavljeno:

- dana

Mještanima Općine Petrijanec već ranije su podijeljene žute kante za prikupljanje plastike, podijeljeni su i komposteri te su nabavljeni kontejneri za tekstil i obuću te kante za razvrstavanje otpada po parkovima, trgovima i dječjim igralištima (papir, staklo, plastika).

Na početku nove školske godine za školarce u OŠ Petrijanec, područne škole i vrtiće očekuju nove kante za sortiranje otpada, po učionicama i na hodnicima, u obliku malih životinja.

Prvi se projekt odnosio na nabavu 894 žutih kanti za plastiku uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 85 % dok je Općina kante sufinancirala s 15 %. Nabavku kanti provodio je Fond, a Općina je iste podijelila u suradnji s davateljem javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada Čistoćom Varaždin d.o.o.

Općina Petrijanec nastavila je s projektima zaštite okoliša pa je tako prijavila i drugi projekt vezan uz razvrstavanje otpada, a u cilju zaštite okoliša. Taj se projekt odnosi na prikupljanje otpada na javnim površinama i na podjelu kompostera za kompostiranje biootpada te su postavljeni kontejneri zapremnine 350 litara za tekstil i obuću, a škola i vrtić također će dobiti svoje prigodne kante za razvrstavanje otpada.

Općina Petrijanec omogućila je i dva kontenjera, tzv. zvona, za prikupljanje stakla koja se nalaze u dvorištu Općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157, Petrijanec. U dvorištu Općine Petrijanec mo besplatno zbrinuti i glomazni otpad, a odvoz glomaznog otpada po pozivu može se ostvariti i kontaktiranjem Čistoće Varaždin d.o.o.

– Povratne informacije s terena jako su dobre, koliko čujemo mještani su iznimno zadovoljni. Zadovoljni će biti i učenici iz naše osnovne škole, područnih objekta škole i vrtića u kojima su postavljeni spremnici dizajnirani na način da djeca odlažu otpad kroz usta životinja što će njima biti iznimno interesantno. Očekujemo da će se pozitivno odraziti na prikupljanje otpada u općini, posebno na razvrstavanje otpada kao i na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada, ali jednako tako da će pozitivno utjecati i na stjecanje navika među mještanima. Imali smo problema s odvozom tekstila gdje su jednostavno vreće tekstila nestajale preko noći, a prije dolaska ovlaštene tvrtke za prikupljanje i sada smo i taj problem riješili. Taj natječaj primjer je odlične suradnje jedinica lokalne samouprave i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zajedničkim trudom i sredstvima osiguravamo ljepši i kvalitetniji život našim mještanima – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Ukupna vrijednost ovog projekta, nabavke 70-ak kompostera za mještane, 15 komada metalnih kanti zapremnine 75 litara za razvrstavanje papira, plastike i stakla, 10 kontejnera zapremnine 350 litara za tekstil i obuću te četiri kompleta po tri seta za razvrstavanje smeća u školama i vrtićima je 324.050 kuna s PDV-om, a Fond za zaštitu okoliša je sufinancirao 40 % od tog iznosa, odnosno 129.620 kuna s PDV-om.

Spomenimo da je Općina Petrijanec prijavila još dva projekta na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedan se odnosi na sanaciju divljih odlagališta smeća oko naselja Donje Vratno – Dio (sufinanciranje 100 %), dok se drugi odnosi na razne edukacije vezanih uz sortiranje i prikupljanje smeća.

Život i društvo

‘Život na vagi’ preselio se u Međimurje: ‘Probudim se svako jutro i pomislim da sam u raju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova sezona ‘Života na vagi’, osim snažne volje i ustrajnosti novih 16 kandidata, opet će pokazati ljepote jednog kraja Lijepe Naše. Još jednom ekipa je smještena u mjestu bogate kulture, povijesti i mnoštva prirodnih ljepota, ovaj put Međimurju!

Na krajnjem sjeveru Hrvatske snimanje je u punom jeku, a treneri Mirna Čužić i Edo Mehmedović te kandidati već su se naviknuli na novu svakodnevicu, javlja RTL.

Njihov novi dom nalazi se u neposrednoj blizini Toplica Sveti Martin koje nude wellness i bazene, kilometarske pješačke staze, sportske terene, a okruženi su prekrasnom prirodom…

-Kad sam vidjela gdje ćemo biti smješteni, poželjela sam da me netko uštipne jer sam mislila da sanjam. Oduševile su me kućice koje su u skladu s prirodom. Volim drvo i takvo uređenje interijera daje mi osjećaj topline i doma. Ali i cijeli okoliš je predivan; stari mlin, potočić posred kampa i gusto zelenilo koje ga okružuje idealno su okruženje koje treba i nama, a posebno kandidatima nakon napornih treninga. No svugdje gdje je lijepa priroda, vidim samo raj za dušu – rekla je Mirna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svi su pozvani na „6. španciranje po Varaždin Bregu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec, pod pokroviteljstvom Općine, Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizira „6. španciranje po Varaždin Bregu“.

Početak programa i okupljanje sudionika je u subotu, 22. lipnja, u 16:30 sati u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji.

Ruta šetnje je 5 kilometara uz tri postaje za osvježenje i druženje.

Kotizacija je 10 eura, a uključuje majicu s otisnutim logom Općine, udruge i nazivom programa, čašu, etui te gulaš i piće uz živu glazbu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje