Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Petrijanec stalno unapređuje prikupljanje otpada kupnjom i postavljanjem novih kanti

Objavljeno:

- dana

Mještanima Općine Petrijanec već ranije su podijeljene žute kante za prikupljanje plastike, podijeljeni su i komposteri te su nabavljeni kontejneri za tekstil i obuću te kante za razvrstavanje otpada po parkovima, trgovima i dječjim igralištima (papir, staklo, plastika).

Na početku nove školske godine za školarce u OŠ Petrijanec, područne škole i vrtiće očekuju nove kante za sortiranje otpada, po učionicama i na hodnicima, u obliku malih životinja.

Prvi se projekt odnosio na nabavu 894 žutih kanti za plastiku uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 85 % dok je Općina kante sufinancirala s 15 %. Nabavku kanti provodio je Fond, a Općina je iste podijelila u suradnji s davateljem javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada Čistoćom Varaždin d.o.o.

Općina Petrijanec nastavila je s projektima zaštite okoliša pa je tako prijavila i drugi projekt vezan uz razvrstavanje otpada, a u cilju zaštite okoliša. Taj se projekt odnosi na prikupljanje otpada na javnim površinama i na podjelu kompostera za kompostiranje biootpada te su postavljeni kontejneri zapremnine 350 litara za tekstil i obuću, a škola i vrtić također će dobiti svoje prigodne kante za razvrstavanje otpada.

Općina Petrijanec omogućila je i dva kontenjera, tzv. zvona, za prikupljanje stakla koja se nalaze u dvorištu Općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157, Petrijanec. U dvorištu Općine Petrijanec mo besplatno zbrinuti i glomazni otpad, a odvoz glomaznog otpada po pozivu može se ostvariti i kontaktiranjem Čistoće Varaždin d.o.o.

– Povratne informacije s terena jako su dobre, koliko čujemo mještani su iznimno zadovoljni. Zadovoljni će biti i učenici iz naše osnovne škole, područnih objekta škole i vrtića u kojima su postavljeni spremnici dizajnirani na način da djeca odlažu otpad kroz usta životinja što će njima biti iznimno interesantno. Očekujemo da će se pozitivno odraziti na prikupljanje otpada u općini, posebno na razvrstavanje otpada kao i na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada, ali jednako tako da će pozitivno utjecati i na stjecanje navika među mještanima. Imali smo problema s odvozom tekstila gdje su jednostavno vreće tekstila nestajale preko noći, a prije dolaska ovlaštene tvrtke za prikupljanje i sada smo i taj problem riješili. Taj natječaj primjer je odlične suradnje jedinica lokalne samouprave i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zajedničkim trudom i sredstvima osiguravamo ljepši i kvalitetniji život našim mještanima – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Ukupna vrijednost ovog projekta, nabavke 70-ak kompostera za mještane, 15 komada metalnih kanti zapremnine 75 litara za razvrstavanje papira, plastike i stakla, 10 kontejnera zapremnine 350 litara za tekstil i obuću te četiri kompleta po tri seta za razvrstavanje smeća u školama i vrtićima je 324.050 kuna s PDV-om, a Fond za zaštitu okoliša je sufinancirao 40 % od tog iznosa, odnosno 129.620 kuna s PDV-om.

Spomenimo da je Općina Petrijanec prijavila još dva projekta na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedan se odnosi na sanaciju divljih odlagališta smeća oko naselja Donje Vratno – Dio (sufinanciranje 100 %), dok se drugi odnosi na razne edukacije vezanih uz sortiranje i prikupljanje smeća.

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje