Povežite se s nama

Život i društvo

Znate li tajnu trnovečke proste makovnjače i „Šemovečkih kelešica”?

Objavljeno:

- dana

Vrijedne članice udruga žena predstavile izradu tradicionalnih trnovečkih slastica.

Veselo je bilo u subotu ujutro u Atriju varaždinske županijske palače. U sklopu Špancirfesta, građani i posjetitelji imali su priliku vidjeti izradu tradicionalne trnovečke proste makovnjače i doznati što su to „Šemovečke kelešice” i kako se rade.

Naime, uz veselu pjesmu, ples i tradicionalne nošnje KUD-a Mak Trnovec, Udruga žena Trnovečko srce i Udruga „Cvijet Šemovec” predstavile su izradu ovih tradicionalnih trnovečkih slastica.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković naglasila je kako su udruge s područja općine, u dogovoru s Turističkom zajednicom Varaždinske županije, iskoristile početak Špancirfesta kako bi prezentirale bogatu tradiciju i kulturnu baštinu trnovečkog i šemovečkog kraja.

– Prikazali smo tradicijske običaje, prije svega kako se nekada pravila domaća makovnjača. Tu je i tradicija izrade domaćeg kolača “kelešice” šemovečkog kraja. S nama je i KUD “Mak” koji je svojom pjesmom i plesom pokazao običaje našeg kraja – rekla je Vitković koja je potvrdila da “domaća makovnjača” ima potvrdu žiga izvornosti i kako je to samo dio zaštite i očuvanja tradicije na području Trnovca Bartolovečkog.

Pridružio im se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je pohvalio udruge s područja općine Trnovec Bartolovečki koje su, osim što promoviraju stare običaje i zanate, predstavile i tradicionalnu gastronomsku ponudu tog kraja, prije svega tradicionalnih slastica.

Udruga žena Trnovečko srce predstavila je svoju tradicionalnu trnovečku prostu makovnjaču, a Marija Višnjić pojasnila je kako se ona izrađuje.

– Najprije umijesimo tijesto u koje ide brašno, mlaka voda, bijelo ulje i prstohvat soli. To se dobro promiješa, naprave se mlinci koji moraju na toplome počivati najmanje 45 minuta kako bi se lakše razvaljalo. Za to vrijeme pripremamo filu – rekla je Višnjić.

U filu, kako je otkrila Višnjić, idu mak i šećer koji se pomiješaju i popare s vrelim mlijekom.

– Unutra stavimo rastopljeni margarin i dobro promiješamo. Kad je ohlađena, unutra stavimo vrhnje, pa prelazimo na razvlačenje tijesta koje dobro pobrašnimo da se ne hvata. Tijesto mora biti tako tanko da preko njega možete čitati. Do polovice tijesta namažemo filu, zarolamo i režemo po duljini protvana – objasnila je Višnjić te dodala kako je tajna dobre makovnjače vrijeme, ljubav i dobra volja.

Marina Hižak, potpredsjednica udruge “Cvijet šemovec” kazala je kako je jedan od njihovih glavnih ciljeva očuvanje tradicije pripremanja starinskog, težačkog kolača „Šemovečke kelešice”, a tu tradiciju žele prenijeti i na druge.

– 2020. godine pokrenuli smo postupak za dobivanjem individualnog žiga što je i ostvareno – kazala je Hižak dodajući da sada kreću brojne aktivnosti na predstavljanju kako se spomenuti kolač nekada spravljao.

Pojasnila je da se kolač radi od sastojaka koje su nekada obitelji imali u svom domaćinstvu. Prema njezinim riječima radi se o hrani koju su u prošlim vremenima ljudi nosili sa sobom na polja i njive kada su se obavljali teški poslovi.

Život i društvo

Djeci omiljeni svetac bio je u Jalžabetu i Donjoj Voći, a u Petrijancu čak dvaput

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveti Nikola jedan je od najomiljenijih kršćanskih svetaca te zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika i ribara, ali najviše mu se ipak raduju najmlađi.

To se dokazalo i na podjeli darova za djecu s područja Općine Petrijanec. Pokloni su podijeljeni djeci, sve od onih najmlađih pa do učenika četvrtog razreda. Za školsku su djecu pokloni podijeljeni u OŠ Petrijanec te područnim školama Strmec Podravski i Novoj Vesi Petrijanečkoj. Za vrtićku djecu i one koji nisu polaznici škole s područja općine Petrijanec ili dječjeg vrtića “Bambi” pokloni su podijeljeni u dvorani Petrijanec uz mađioničarski nastup Luke Vidovića.

Ali već je ranije u Zelendvoru održano druženje sa dječjim svecom. Sveti Nikola u organizaciji udruge “Petrajski kurent” obišao je sva naselja u nedjelju, 4. prosinca, u Općini Petrijanec. Iako je prvotna ideja bila da sveti Nikola krene s dvije kočije iz Zelendvora prema društvenim domovima zbog lošeg vremena Udruga “Konj moj prijatelj” morala je otkazati putovanje konjima. Ali sveti Nikola se je snašao i uvijek ima rješenje da razveseli dobru dječicu bombonima.

Sveti Nikola 6. prosinca posjetio mališane u dječjem vrtiću Potočić Jalžabet i prigodno ih darovao slatkim paketićima.

– Sveti Nikola jučer je imao pune ruke posla. Kako su svi učenici bili jako dobri i marljivi, podijelio im je slatke paketiće. Hvala i trgovini Chibo na donaciji jednog dijela paketića – objavila je Općina Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sveti Nikola s vrećom punom poklona pohodio mališane u općinama Maruševec i Vinica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je sveti Nikola jučer u ponedjeljak, 5. prosinca, darivao mališane predškolske dobi, na sam blagdan svetog Nikole u jutarnjim satima darivani su učenici u školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi.

Općina Maruševec je nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, nastavila s dugogodišnjom tradicijom te za djecu predškolske dobi organizirala doček svetog Nikole u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.
Tom se prigodom sveti Nikola upoznao s preko 180 radosnih mališana i njihovim roditeljima, za koje je Općina Maruševec pribavila prigodne poklon pakete, a ove godine i organizirala predstavu Šlampavi Djed Mraz.

U školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi sveti Nikola je darivao učenike nižih razreda nakon prigodnih pjesmica i recitacija s kojima su ga učenici dočekali i pozdravili. U podjeli darova koji su razveselili učenike pomogli su i načelnik Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek s učiteljicama.

Učenike nižih razreda koji su ovog tjedna izostali s nastave pokloni će dočekati u školi, dok djeca predškolske dobi koja zbog bolesti nisu mogli prisustvovati priredbi poklone mogu preuzeti u prostorijama Općine Maruševec.

Također, dan uoči svetog Nikole, 5. prosinca, u velikoj dvorani Općine Vinica održana je tradicionalna priredba s početkom u 18 sati te je za svako dijete do četvrtog razreda Osnovne škole bio osiguran prigodni poklon.

Više od 350 djece s područja Općine Vinica okupilo se u dvorani te čekalo dolazak svetog Nikole. Održana je priredba koju su uprizorili učenici Osnovne škole Vinica.

Djeca su sa svojim roditeljima, djedovima i bakama uživali u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja, a najveće oduševljenje je zavladalo kad se pojavio sveti Nikola s košaricom prepunom bombona. Bio je prisutan i načelnik Branimir Štimec te je pomogao u podjeli poklona. U podjeli poklona pomogle su tete iz Dječjeg vrtića Vinica i učiteljice iz Osnovne škole Vinica, a pozornicu su uredili zaposlenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan te načelnik svima zahvaljuje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje