Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na Renesansnom festivalu viteške borbe, putujući trgovci, gubavci, zanatlije, krvnici i dobre vile

Objavljeno:

- dana

Renesansni je festival ove godine privukao na tisuće posjetitelja, ali i rekordni broj izlagača, te više od tisuću kostimiranih sudionika koji su se ˝udomaćili˝ na koprivničkim bedemima.

Bedemi su prekriveni srednjovjekovnim šatorima, tu su i logori, kule i nezaobilazni putujući trgovci sa  zanimljivim proizvodima. Naišli smo i na vitezove, gubavce, strašne krvnike, ali i vilinski kutak, a za sve gladne i žedne među bedemima smjestile su se i ˝krčme˝, a ponuda je doduše puno raznolikija od one u vrijeme putujućih trgovaca.

Ne manjka ni ponude na štandovima, a zahvaljujući odličnim prezentacijama sudionika, Koprivnica se na nekoliko dana vratila u neka druga vremena.

Jučer u večernjim satima odvijao se i noćni napad na grad. Bio je to prikaz spektakularni prikaz viteške borbe, gađanje vatrenim kuglama, strelicama i topovima.

Za sve koji nisu stigli do Koprivnice, program traje i danas.

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje