Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Trnovec Bartolovečki dodijelila 69 studentskih stipendija

Objavljeno:

- dana

Općina Trnovec Bartolovečki 2023. godinu završava na najljepši mogući način.

Naime, u petak je, 22. prosinca, načelnica Verica Vitković u prostorijama Općine potpisala 69 ugovora o stipendijama sa studentima s područja općine.

Načelnica Vitković istaknula je kako je Općina ove godine u planu imala dodijeliti ukupno 50 stipendija.

– Meni je srce danas puno. Kada smo vidjeli tako prekrasne rezultate koje ostvaruju naši mladi ljudi na svojim fakultetima, odlučili smo da umjesto da nešto sagradimo ili negdje drugdje novac potrošimo, uložimo taj novac u našu mladost. Inače, Općina više od 35 posto svojeg proračuna izdvaja za socijalna davanja, a jedno od tih su i stipendije našim studentima – rekla je načelnica te dodala kako uz stipendije, Općina izdvaja i za vrtiće, škole, srednjoškolce i umirovljenike.

– Općina Trnovec Bartolovečki je jedna od općina u županiji koja daje najveći broj stipendija. Mislim da je ovo naš hvalevrijedan projekt. Želim studentima da uspješno nastave studirati, da uspješno završe studije koje su odabrali i naravno, da dobiju posao za koji se školuju. Želim im puno uspjeha, a i vama roditeljima da podmetnete leđa, da budete podrška svojoj djeci, jer oni su naša snaga i naša budućnost – rekla je načelnica Vitković i svima poželjela sretan Božić i uspješnu novu godinu te puno zdravlja, veselja i Božjeg blagoslova.

Dodala je kako se nada da će nakon studija ostati raditi na području općine te da će biti djelatnici koji će biti na ponos svima u općini.

Trnovčanin Zdravko Barjaktarović otac je Petra Barjaktarovića, studenta druge godine računarstva na FERIT-u u Osijeku.

– Troškovi su poprilični, tako da stipendija mnogo znači, pokrije gotovo cijeli džeparac. Imamo još jednog sina koji isto studira, tako da nam stipendije dosta znače. Čim je Petar upisao gimnaziju, računalo se da mora završiti nekakav fakultet – rekao je otac Zdravko.

Jedna od stipendistica je i Lucija Roško, studentica treće godine građevine u Rijeci.

– Puno mi znači stipendija, za neke moje prohtjeve i želje, ali i za svakodnevni život, za hranu – rekla je Lucija te istaknula kako nakon fakulteta planira ostati u Trnovcu.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje