Povežite se s nama

Život i društvo

U Bartolovečkoj ulici u Trnovcu radovi na zamjeni vodovodne infrastrukture vrijedni oko milijun eura

Objavljeno:

- dana

U Bartolovečkoj ulici u Trnovcu Bartolovečkom u tijeku su radovi na zamjeni dotrajalih vodovodnih cijevi, vrijedni oko milijun eura. Nakon zamjene, uslijedit će i sanacija navedene županijske ceste.

Radove su u srijedu, 31. siječnja, obišli župan Anđelko Stričak, direktor Varkoma Bruno Ister, teh. direktor Marijan Cesarec, ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački i načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković.

Kako je naglasio župan Anđelko Stričak, nedopustivo je da se ista cesta raskapa dva-tri puta unutar godinu dana jer se vodstva državnih ili komunalnih tvrtki nisu usuglasili kada će tko izvoditi radove. Za razliku od toga, dodao je, u Trnovcu su radovi započeli u dogovoru između Varkoma i ŽUC-a, pa će, nakon što Varkom sanira svoju vodovodnu mrežu i nakon što se cijeli iskop slegne, ŽUC cijelu dužinu presvući novim slojem asfalta.

– Nećemo stati na tome, imamo tu još cijeli niz projekata u općini Trnovec Bartolovečki – od izgradnje nogostupa, do rekonstrukcija cesta. Nije ovo jedino gradilište koje je spremno za početak građevinske sezone. Imamo još nekoliko gradilišta gdje se odvijaju zemljani radovi, ono što je sad moguće, npr. na sanaciji klizišta, a ostalo je u dobroj fazi pripreme, stoga mogu pohvaliti rad svih državnih i komunalnih tvrtki – rekao je Stričak.

Jedna od najprometnijih prometnica

Zadovoljstvo zbog radova istaknula je i općinska načelnica Verica Vitković, dodavši kako je riječ o jednoj od najprometnijih županijskih cesta ovoga kraja.

– Ovu prometnicu ne koriste samo mještani Trnovca, nego i mještani općine Jalžabet, a isto tako i svi zaposlenici koji dolaze iz naše Slobodne zone Sjever Varaždin. Moram napomenuti da je na ovom dijelu prometnice bilo više od 56 zakrpa u posljednje dvije godine, cijevi su pucale, ljudi nisu imali vodu i ovdje je zaista bilo nemoguće prometovati. Naišli smo na razumijevanje našeg vodstva u Varkomu koji su prema našem dogovoru krenuli s radovima zamjene vodovodnih cijevi – kazala je Vitković te naglasila da je Varkom krajem prošle godine zamijenio i vodovodne cijevi na glavnom vodu od mjesnog groblja Bartolovec, pa sve do rotora u Trnovcu.

To je bio i preduvjet, dodala je, da se radi sanacija parkirališta kod mjesnog groblja Bartolovec.

– Naravno, ima još puno prometnica koje imaju stare i dotrajale cijevi, a prema našem terminskom planu vjerujem da će biti razumijevanja i da ćemo naći rješenje, kako s Varkomom, tako i sa ŽUC-om, odnosno Varaždinskom županijom – navela je načelnica.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački je rekao da se s radovima započelo zahvaljujući dobroj suradnji s Varkomom i Općinom.

– S obzirom na to da se nalazimo u zimi, kompletan završetak radova ovisit će o vremenskim uvjetima, ponajprije snijegu. Sami asfalterski radovi bit će izvođeni tijekom ožujka i travnja, kada temperature to dozvole – istaknuo je Osonjački.

Inače, ŽUC je prošle godine na području općine Trnovec Bartolovečki odradio investicije u vrijednosti od gotovo 200 tisuća eura.

Bolja kvaliteta vodoopskrbe

Direktor Varkoma Bruno Ister kazao je da su u vodoopskrbnom sustavu veliki gubici te da se na državnoj, ali i na razini Europske unije puno pažnje pridaje tome da se ti gubici smanje.

– Očekuje se značajan, veliki projekt, ali do tada se moramo snalaziti i iz vlastitih sredstava financirati ovakve projekte. Navedeni projekt koštat će Varkom oko milijun eura, i to bez asfaltiranja ove prometnice koju će kasnije ŽUC uz našu pomoć obnoviti – rekao je Ister i dodao da je dosadašnja vodovodna infrastruktura stara i više od 50 godina.

– Osim što ćemo zamijeniti 900 metara cjevovoda, zamijenit ćemo i 35 priključaka, u potpunosti obnoviti četiri zasunske komore te zamijeniti otprilike 10 starih hidranata novima. Sve su to značajne stvari koje će pridonijeti kvaliteti vodoopskrbe u ovom dijelu – istaknuo je direktor Varkoma i dodao da će radovi trajati 30-ak radnih dana, nakon čega slijede radovi na drugim prometnicama.

Zadovoljstvo zbog podrške Varaždinske županije projektima u općini Trnovec Bartolovečki izrazio je i županijski vijećnik te predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije Tin Jurak, mještanin navedene općine.

– Znamo da Županija brine o ravnomjernom razvoju cijele Varaždinske županije, pa tako i naše općine. Tu nećemo stati, bit će još više investicija i još više projekata. Naravno, iskazujemo i zadovoljstvo Županijskom upravom za ceste u realizaciji i pomoći pri realizaciji svih projekata – zaključio je Jurak.

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje