Povežite se s nama

Život i društvo

Srednja škola Novi Marof dobila akreditaciju u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

Objavljeno:

- dana

Novi EU projekt omogućit će profesorima stručno usavršavanje, a učenicima lakše snalaženje na tržištu rada

Srednja škola Novi Marof dobila je Erasmus akreditaciju u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Odluka je to koju je donijela Agencija za mobilnost i programe EU temeljem pristiglih prijava. Novomarofska Srednja škola udovoljila je svim uvjetima te zahvaljujući dovoljnom broju bodova imat će priliku provoditi novi EU projekt u svojem obrazovnom programu.

Erasmus akreditacija organizacijama u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja omogućuje da se uključe u prekograničnu razmjenu i suradnju. Dodjelom Erasmus akreditacije potvrđuje se da je prijavitelj izradio plan za provedbu visokokvalitetnih aktivnosti mobilnosti u okviru razvoja svoje organizacije. Upravo je taj plan ključan dio prijave u procesu dobivanja Erasmus akreditacije.

Generalni ciljevi Erasmus akreditacije odnose se na promicanje vrijednosti uključivosti i raznolikosti, tolerancije i demokratskog sudjelovanja, širenje znanja o zajedničkoj europskoj baštini i raznolikosti te podupiranje razvoja mreža unutar struke u cijeloj Europi.

U konkretnom području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, Erasmus akreditacija između ostalog, omogućuje jačanje ključnih kompetencija i transverzalnih vještina, posebno učenjem stranih jezika i digitalnih vještina.

– Također, omogućit će podupiranje razvoja vještina potrebnih za određeni posao na sadašnjem i budućem tržištu rada. Na taj način ćemo naše učenike još kvalitetnije pripremati za ono što ih očekuje kada izađu iz školski klupa i zapute se u potragu za poslom. Dobit ćemo i priliku razmjenjivati najbolje primjere iz prakse te poticati primjene novih i inovativnih pedagoških metoda i tehnologija, a naši profesori, predavači, mentori i drugo nastavno osoblje mogućnost stručnog usavršavanja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju – istaknuo je Nikola Žganec, ravnatelj Srednje škole Novi Marof.

Srednjoj školi Novi Marof ovo će biti četvrti EU projekt u kojem sudjeluje u okviru svojeg obrazovnog programa. Do sada su već uspješno realizirani projekti „Poduzetništvo, moj izbor”, „Čista petica” i „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje” u suradnji sa drugim školama.

– Svi oni su za cilj imali razvijanje odgojno-obrazovnih modela koji omogućuju stjecanje novih znanja i vještina, kao i dodatnih kompetencija potrebnih za uspješan život i učenje u modernom društvu. Na taj se način kvalitetnije povezuju školski sustav s tržištem rada i stvarnim potrebama gospodarskih subjekata – rekao je ravnatelj Žganec te dodao da vjeruje da je na istome tragu i Erasmus akreditacija.

– Svakim novim projektom nadograđujemo sve što smo dosada naučili, povezujemo se s našim partnerima, profesori stječu nova iskustva, a učenici nova znanja koja im olakšavaju daljnje akademsko obrazovanje ili lakše prvo zaposlenje – zaključuje Žganec.

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje