Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Veliki Bukovec nastavlja s četiri važna projekta

Franjo Vrbanić načelnik Općina Veliki Bukovec

Objavljeno:

- dana

Rad načelnika u drugoj polovici prošle godine bila je jedna od tema posljednje sjednice Općinskog vijeća Velikog Bukovca.

Načelnik, HSS-ov Franjo Vrbanić u izvješću je istaknuo da je za održavanje nerazvrstanih cesta, tekuće održavanje poljskih puteva i cestovnih jaraka utrošeno 463 tisuće kuna, a za održavanje nelegalnih odlagališta otpadom 82,5 tisuća kuna. Za prehranu učenika Osnovne škole Veliki Bukovec utrošeno je 9.825 kuna, za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima izvan općine 60.100 kuna, za pomoć umirovljenicima 37.920 kuna, studentima 45 tisuća kuna, a roditeljima novorođene djece 37,5 tisuća kuna.

Općina Veliki Bukovec bila je pokrovitelj dvije proslave 90 godina rada i osnutka DVD-a Veliki Bukovec i DVD-a Dubovica, a u sklopu Dana općine održana je vježba sustava civilne zaštite „Pilana 2018“ na prostoru pilane Pečenec u suradnji s Općinom Mali Bukovec. Obljetnicu osnutka imao je i NK Bukovčan, 70 godina sportskog djelovanja, koju je Općina pomogla s 30 tisuća kuna, a sudjelovala je i u sufinanciranju Nogometnog centra Ludbreg sa 5 tisuća kuna.

Izdvojio je i četiri projekta prijavljena na natječaje – sufinanciranje projekata turističkih inicijativa i proizvoda na turističkim nerazvijenim područjima HTZ-a za koji je s Općinom Mali Bukovec dobiveno 50 tisuća kuna, zatim dogradnju spremišta uz grobnu kuću za koju je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo 20 tisuća kuna, te rekonstrukciju nerazvrstane ceste Kolarova ulica i naselja Dubovica i modernizaciju Sovićeve i Kolarove ulice u Velikom Bukovec, sa završetkom radova do 30. travnja ove godine.
„Planirano u drugoj polovicu 2018. godine je i izvršeno, a s istim tempom realizacije projekata nastavljamo i u ovoj godini u suradnji s institucijama županijske i državne razine“, kazao je načelnik Vrbanić.

Vijećnici su odobrili i financijsku pomoć na temelju dviju zamolbi. Skladatelju Ivanu Povijaču, rodom iz Velikog Bukovca, pomoći će izdavanje drugog nosača zvuka odnosno u očuvanju kulture podravskog kraja i bukovečkog govora, a Udruzi veterana 7. gardijske brigade Puma u realizaciji redovnih aktivnosti koje, među ostalim, uključuju sjećanje na poginule i preminule pripadnike brigade te promicanje vrijednsoti Domovinskog rata te demokratske političke kulture i jačanje civilnog društva.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje