Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Veliki Bukovec nastavlja s četiri važna projekta

Franjo Vrbanić načelnik Općina Veliki Bukovec

Objavljeno:

- dana

Rad načelnika u drugoj polovici prošle godine bila je jedna od tema posljednje sjednice Općinskog vijeća Velikog Bukovca.

Načelnik, HSS-ov Franjo Vrbanić u izvješću je istaknuo da je za održavanje nerazvrstanih cesta, tekuće održavanje poljskih puteva i cestovnih jaraka utrošeno 463 tisuće kuna, a za održavanje nelegalnih odlagališta otpadom 82,5 tisuća kuna. Za prehranu učenika Osnovne škole Veliki Bukovec utrošeno je 9.825 kuna, za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima izvan općine 60.100 kuna, za pomoć umirovljenicima 37.920 kuna, studentima 45 tisuća kuna, a roditeljima novorođene djece 37,5 tisuća kuna.

Općina Veliki Bukovec bila je pokrovitelj dvije proslave 90 godina rada i osnutka DVD-a Veliki Bukovec i DVD-a Dubovica, a u sklopu Dana općine održana je vježba sustava civilne zaštite „Pilana 2018“ na prostoru pilane Pečenec u suradnji s Općinom Mali Bukovec. Obljetnicu osnutka imao je i NK Bukovčan, 70 godina sportskog djelovanja, koju je Općina pomogla s 30 tisuća kuna, a sudjelovala je i u sufinanciranju Nogometnog centra Ludbreg sa 5 tisuća kuna.

Izdvojio je i četiri projekta prijavljena na natječaje – sufinanciranje projekata turističkih inicijativa i proizvoda na turističkim nerazvijenim područjima HTZ-a za koji je s Općinom Mali Bukovec dobiveno 50 tisuća kuna, zatim dogradnju spremišta uz grobnu kuću za koju je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odobrilo 20 tisuća kuna, te rekonstrukciju nerazvrstane ceste Kolarova ulica i naselja Dubovica i modernizaciju Sovićeve i Kolarove ulice u Velikom Bukovec, sa završetkom radova do 30. travnja ove godine.
„Planirano u drugoj polovicu 2018. godine je i izvršeno, a s istim tempom realizacije projekata nastavljamo i u ovoj godini u suradnji s institucijama županijske i državne razine“, kazao je načelnik Vrbanić.

Vijećnici su odobrili i financijsku pomoć na temelju dviju zamolbi. Skladatelju Ivanu Povijaču, rodom iz Velikog Bukovca, pomoći će izdavanje drugog nosača zvuka odnosno u očuvanju kulture podravskog kraja i bukovečkog govora, a Udruzi veterana 7. gardijske brigade Puma u realizaciji redovnih aktivnosti koje, među ostalim, uključuju sjećanje na poginule i preminule pripadnike brigade te promicanje vrijednsoti Domovinskog rata te demokratske političke kulture i jačanje civilnog društva.

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje