„Ruralna detoksikacija“

Kako su naši preci nekada živjeli? Upravo to će u Vinici i Donjoj Voći moći doživjeti mještani i posjetitelji, i to zahvaljujući 3D hologramskom prikazu života ljudi u prošlosti.

To je samo jedan od ciljeva projekta „DETOX – Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine“, koji je vrijedan gotovo milijun eura. Riječ je o projektu koji se provodi u okviru Otvorenog poziva Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska  2014.-2020., a u koji je kao partner uključena Općina Vinica.

Uz nju, u projektu sudjeluje još šest partnera iz Hrvatske i Slovenije: Gradski muzej Varaždin, Sveučilište u Mariboru – Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku, Općina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Općina Donja Voća i Općina Sveta Ana, dok je Općina Lenart kao vodeći projektni partner.

Povodom početka provođenja projekta u Lenartu je održana kick-off konferencija i svečanost, na kojoj su bili načelnici Vinice i Donje Voće, Marijan Kostanjevac i Krunoslav Jurgec, kao i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Zabavno o kulturnoj baštini

– Projekt odgovara prvenstveno na dva izazova: kako povezati fragmentiranu ponudu te kako »detoksicirati« stresom opterećenu osobu. Projekt će na zabavan način poučiti posjetitelja o kulturnoj baštini. Opći cilj je aktivno očuvati etnološku baštinu ruralnih krajeva, te ju uključiti u prekogranični održivi turistički paket – pojašnjavaju partneri.

Tijekom projekta, koji će se provoditi sve do rujna 2018. godine, odvijat će brojne aktivnosti.

– Središnje planirane aktivnosti su oblikovanje prekograničnog turističkog proizvoda EtnoTour, izvođenje različitih prikaza života naših predaka uz pomoć moderne tehnologije,  integracija ponude područja putem mobilne aplikacije i internet portala, koji će pružati informacije o ponuđačima hrane i pića, kulturnoj baštini i prenoćištima, te uključivati funkciju virtualne šetnje po općinama, izvođenje 42 EtnoTour radionice i prikaza s područja tradicionalnih obrta te renovacija objekata kulturne baštine – najavljuju.

Projekt bi trebao rezultirati EtnoTour paketom, koji će integrirati četiri načina prikaza života naših predaka: 3D hologramskim živim prikazima života u obliku »3D sobe doživljaja«, e-knjižnicom, etno-kinom na otvorenome, ali i sa šest renoviranih objekata kulturne baštine za izvođenje EtnoTour radionica u stvarnoj okolini, praktičnim prikazom nekadašnjeg života.

Lakše do posla

Ujedno će biti razvijena zajednička aplikacija, gdje će na jednom mjestu biti prikupljeni podaci o baštini, turističkoj ponudi, MSP-ima, te omogućena virtualna šetnja po tradicionalnim domaćinstvima.

– Ciljne skupine su stanovnici koji će imati veće mogućnosti zapošljavanja, turisti kojima će biti omogućena atraktivnija i raznovrsnija ponuda, vlasnici baštine i MSP-i koji će se moći uključiti u ponudu i zajedničku aplikaciju, te partneri koji će dati doprinos većoj prepoznatljivosti i povezanosti prekograničnog područja – ističu partneri.

Dodajmo da je ukupna vrijednost projekta 908.448,50 eura, pri čemu ga Europski fond za regionalni razvoj sufinancira sa 772.181,21 eura. Pridruženi partneri su Zavod za očuvanje kulturne baštine Republike Slovenije i Turistička zajednica Varaždinske županije.

Izvor:
Foto: Općina Vinica

Komentari

Komentara

loading...