Povežite se s nama

U fokusu

Općine Vinica i Donja Voća u EU projektu od gotovo milijun eura!

Objavljeno:

- dana

„Ruralna detoksikacija“

Kako su naši preci nekada živjeli? Upravo to će u Vinici i Donjoj Voći moći doživjeti mještani i posjetitelji, i to zahvaljujući 3D hologramskom prikazu života ljudi u prošlosti.

To je samo jedan od ciljeva projekta „DETOX – Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine“, koji je vrijedan gotovo milijun eura. Riječ je o projektu koji se provodi u okviru Otvorenog poziva Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska  2014.-2020., a u koji je kao partner uključena Općina Vinica.

Uz nju, u projektu sudjeluje još šest partnera iz Hrvatske i Slovenije: Gradski muzej Varaždin, Sveučilište u Mariboru – Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku, Općina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Općina Donja Voća i Općina Sveta Ana, dok je Općina Lenart kao vodeći projektni partner.

Povodom početka provođenja projekta u Lenartu je održana kick-off konferencija i svečanost, na kojoj su bili načelnici Vinice i Donje Voće, Marijan Kostanjevac i Krunoslav Jurgec, kao i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

Zabavno o kulturnoj baštini

– Projekt odgovara prvenstveno na dva izazova: kako povezati fragmentiranu ponudu te kako »detoksicirati« stresom opterećenu osobu. Projekt će na zabavan način poučiti posjetitelja o kulturnoj baštini. Opći cilj je aktivno očuvati etnološku baštinu ruralnih krajeva, te ju uključiti u prekogranični održivi turistički paket – pojašnjavaju partneri.

Tijekom projekta, koji će se provoditi sve do rujna 2018. godine, odvijat će brojne aktivnosti.

– Središnje planirane aktivnosti su oblikovanje prekograničnog turističkog proizvoda EtnoTour, izvođenje različitih prikaza života naših predaka uz pomoć moderne tehnologije,  integracija ponude područja putem mobilne aplikacije i internet portala, koji će pružati informacije o ponuđačima hrane i pića, kulturnoj baštini i prenoćištima, te uključivati funkciju virtualne šetnje po općinama, izvođenje 42 EtnoTour radionice i prikaza s područja tradicionalnih obrta te renovacija objekata kulturne baštine – najavljuju.

Projekt bi trebao rezultirati EtnoTour paketom, koji će integrirati četiri načina prikaza života naših predaka: 3D hologramskim živim prikazima života u obliku »3D sobe doživljaja«, e-knjižnicom, etno-kinom na otvorenome, ali i sa šest renoviranih objekata kulturne baštine za izvođenje EtnoTour radionica u stvarnoj okolini, praktičnim prikazom nekadašnjeg života.

Lakše do posla

Ujedno će biti razvijena zajednička aplikacija, gdje će na jednom mjestu biti prikupljeni podaci o baštini, turističkoj ponudi, MSP-ima, te omogućena virtualna šetnja po tradicionalnim domaćinstvima.

– Ciljne skupine su stanovnici koji će imati veće mogućnosti zapošljavanja, turisti kojima će biti omogućena atraktivnija i raznovrsnija ponuda, vlasnici baštine i MSP-i koji će se moći uključiti u ponudu i zajedničku aplikaciju, te partneri koji će dati doprinos većoj prepoznatljivosti i povezanosti prekograničnog područja – ističu partneri.

Dodajmo da je ukupna vrijednost projekta 908.448,50 eura, pri čemu ga Europski fond za regionalni razvoj sufinancira sa 772.181,21 eura. Pridruženi partneri su Zavod za očuvanje kulturne baštine Republike Slovenije i Turistička zajednica Varaždinske županije.

Izvor:
Foto: Općina Vinica

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje