Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinci spasili Međimurce i uskočili im oko prehrane studenata

Objavljeno:

- dana

RIJEŠEN PROBLEM

Studentska prehrana u Čakovcu bit će organizirana u prostoru Učiteljskog fakulteta, a obroci će im se voziti iz varaždinskog Studentskog restorana.

Takav dogovor postignut je na sastanku, koji je jučer održan u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a potvrdio nam je ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš.

Za početak stižu lunch paketi i sokovi iz Varaždina

– S obzirom da je dosadašnji privatni davatelj usluge, bez upozorenja i najave, prestao pružati uslugu prehrane studenata u Međimurju, nastao je veliki problem jer studenti se nisu imali gdje hraniti putem iksica. Stoga je održan hitan sastanak u Ministarstvu, te je dogovoreno da već od ponedjeljaka, 24. listopada studentima dostavljamo lunch pakete odnosno sendviče i sokove iz Varaždina. To je, naravno, privremeno rješenje dok ne opremimo prostor i liniju za studentsku prehranu u Čakovcu – rekao je Milijaš koji je u četvrtak bio u prostorima Učiteljskog fakulteta koji će se prenamijeniti za studentsku prehranu. 

– Studenti iz Međimurske županije već početkom idućeg mjeseca u ovim prostorima imat će organiziranu prehranu putem iksica – najavio je Milijaš

Istaknuo je kako prehranu studentima treba organizirati u što kraćem roku.

– Evo, stigli su već i majstori kako bi čim prije počeli s radovima. Nakon radova potrebno je ishoditi sve potrebne dozvole od resornog Ministarstva, Ureda državne uprave i posebnog Povjerenstva, no zbog hitnosti situacije očekujem da se neće odugovlačiti s tim, i da će studenti iz Međimurske županije već početkom idućeg mjeseca u ovim prostorima imati organiziranu prehranu putem iksica – najavio je Milijaš i dodao kako Studentski restoran u Varaždinu ima dovoljno kapaciteta da priprema hranu i za međimurske studente te ju dostavlja i dijeli u prostorijama Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. 

Time je napokon razriješena situacija oko prehrane studenata u Međimurju za koje je dosad, kako doznajemo, prehrana bila organizirana u restoranu Barok classic II u Čakovcu. Zbog toga što su prestali pripremati obroke za studente Međimurskog veleučilišta i Učiteljskog fakulteta, oni se od početka akademske godine nisu imali gdje hraniti putem iksica. U rješavanje ovog gorućeg problema za međimurske studente uključila se i Međimurska županija, iako nije osnivač nijedne od visokoškolskih ustanova koje djeluju u Međimurju, pa je uz dekanicu Međimurskog veleučilišta Nevenku Breslauer i prodekanicu čakovečkog odsjeka Učiteljskog fakulteta Tamaru Turza Bogdan, na sastanku u Ministarstvu u srijedu bio i međimurski župan Matija Posavec.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/RT

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje