Povežite se s nama

U fokusu

Oporba vlasti: Nećemo vas mi rušiti, skoro ste se srušili sami

Objavljeno:

- dana

IZVANREDNO

Iako se proteklih dana uvelike spekuliralo o tome hoće li se u Varaždinskoj županiji održati izvanredni izbori, od toga ipak neće biti ništa. Izvanredni izbori prijetili su ne zbog velikih stranačkih previranja i preslagivanja, već zbog toga što se sjednice moraju održavati najmanje svaka tri mjeseca, a taj se rok opasno približio. Naime, za prošlu srijedu sazvana je redovna sjednica Skupštine, no ona je prekinuta prije izglasavanja dnevnog reda, jer nije bilo kvoruma.

Hadezeovci su tražili da se na dnevni red uvrsti rasprava o HRT-u, odnosno da Županija zauzme stav da HRT-ov centar Sjever bude u Varaždinu, a prigovarali su i tome što stručne službe čak tri mjeseca nisu pripremile odluku o pravu na besplatne školske udžbenike, iako im je u lipnju obećano da će to biti na idućoj sjednici. Budući da toga nije bilo, a nije se čak dalo ni na glasovanje da li će se o HRT-u raspravljati ili ne, HDZ, HSS, ZS, HSP, HRAST i laburisti napustili su sjednicu, pa su vladajući ostali bez kvoruma. Potom su sazvali izvanrednu sjednicu za ponedjeljak, a župan Predrag Štromar priopćenjem zazivao kvorum, tvrdeći da bi, ako se sjednica ne održi, u pitanje mogao doći projekt pomoćnika u nastavi i tako prebacio lopticu na oporbu.

 

Za razliku od Varaždinske županije, Međimurci novac za asistente u nastavi planirali još kod donošenja proračuna za 2014.!

– Župan si je sam kriv za ovu situaciju, jer se doveo u “cajtnot”, budući da sazivaju sjednice praktički pet do 12. Mi nećemo nikoga rušiti, no u srijedu smo morali otići, jer je HDZ bio u pravu, a i mi smo im htjeli pokazati da to što su kupili jednu našu vijećnicu ne znači da u Skupštini imaju veliku većinu – rekao je laburist Siniša Miličić.
Ni sjednica u ponedjeljak nije počela mirno. Nakon što je Štromar rekao da je razlog sazivanja izvanredne sjednice donošenje rebalansa proračuna, jer su, između ostalog, dobili novce od resornog ministarstva za pomoćnike u nastavi, hadezeovac Anđelko Stričak rekao je da su njegovi razlozi “na razini smijeha”.
– Jedan je jedini razlog, a to je što je ova vlast zbog vlastite bahatosti skoro sama sebe srušila i da danas nema sjednice, sutra se ide na izvanredne izbore. Priznajte župane – poručio je Stričak Štromaru.

Smoljanec: Zbog kamata su tužili i druge bolnice, a naš sud je izgleda najažurniji

Prilikom rasprave o rebalansu, zatim, pojasnio je i zašto nije bilo razloga da se sazove hitna sjednica.
– Postoji oko 244.000 kuna proračunske zalihe kojom raspolaže župan, upravnom odjelu za prosvjetu ostalo je više od 987.000 kuna za javne potrebe u obrazovanju iznad zakonskog standarda, a i prema zakonu o proračunu, ono što je došlo kao pomoć, nije obvezno odmah staviti u proračun, nego se na kraju godine u proračunu mora prikazati. Znači, u proračunu ima dovoljno novca za taj projekt, mnogo više od tih 700.000 kuna koje spominjete i jedini je razlog sazivanja sjednice da ne bi došlo do izbora – rekao je Stričak.

Međimurci planirali

Rebalansom je, proračun, inače povećan za 18 milijuna kuna i sada je težak 233 milijuna kuna. Varaždinska županija za asistente u nastavi od države je dobila oko tri milijuna kuna. Ove godine od ministarstva će doći 650.000, dok će Županija izdvojiti 50.000 kuna. Ostatak novca, za projekt koji traje do 15. lipnja iduće godine, planirat će se u proračunu za iduću godinu. No za razliku od Varaždinske županije, susjedi Međimurci novac za asistente u nastavi planirali su već kod donošenja proračuna.

– Od države smo dobili oko 3,2 milijuna kuna, ali smo mi ranije za asistente u nastavi već planirali 700.000 vlastitih sredstava u proračunu, jer mi taj projekt provodimo već godinama – rekao nam je međimurski župan Matija Posavec.
Novac koji je Međimurska županija dobila bit će za 57 asistenata za 64 učenika, dok je u Varaždinskoj županiji novac namijenjen za 92 asistenta.

Ostavite centar u Varaždinu

Županijski vijećnici u ponedjeljak su donijeli i preporuku u kojoj stoji da Županijska skupština preporuča HRT-u da novo sjedište njihovog Regionalnog studija Sjeverozapad bude u zgradi u Varteksovoj ulici u Varaždinu koja je za tu namjenu projektirana i izgrađena do visoke roh bau faze. Prije glasovanja, haesesovac Zvonimir Sabati poručio je vijećnicima neka se ne bune, ako će se na kraju od Županije tražiti da za to izdvoji neke novce, haenesovac Vladimir Stolnik rekao je da su oni za to da centar bude u Varaždinu, ali “bez ucjenjivanja HRT-a oko nekih dodatnih troškova, dok je Ivan Jenkač (HSLS) rekao da bi želio vidjeti po kojim to kriterijima HRT želi taj centar smjestiti u Čakovec

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!