Povežite se s nama

U fokusu

Oprez, snima se: od danas videonadzor u središtu grada i prilaznim cestama prema Varaždinu

Objavljeno:

- dana

POČEO VIDEONADZOR

Sedam kamera na šest lokacije od danas snima užu gradsku jezgru Varaždina.
 

– Ovo nije Big Brother već sustav koji snima javne površine i te se snimke, u slučaju potrebe, mogu koristiti za sudske postupke. Sve što nije operativno zanimljivo će se brisati – najavio je Darko Dragičević, voditelj službe policije PU varaždinske na današnoj konferenciji za novinare u Stepinčevoj ulici u Varaždinu, gdje su postavljene dvije kamere.

Kamerama protiv kradljivaca bicikala i nepropisno parkiranih vozila

Ostale su postavljene na sljedećim lokacijama: Trgu kralja Tomislava, Trgu slobode, Franjevačkom trgu, Stančićevom trgu, a kamera se nalazi i kod robne kuće Varteks.

Cilj uvođenja videonadzora u središtu grada je hvatanje počinitelja kaznenih djela, poput krađa bicikala i remećenja javnog reda i mira, nepropisno parkiranih vozila, na što se građani u zadnje vrijeme često žale, ali i prevencija.

– Kamere će snimati eventualna kaznena djela poput krađa te prekršaja u prometu, a snimke će moći koristiti i građani za svoje sudske postupke – rekao je načelnik PU varaždinske Darko Jurčec.

Osim za prevenciju kriminaliteta, snimke će se koristiti i za turističke svrhe.

– Kamere mogu poslati sliku u svijet i možemo se reklamirati u cijelom svijetu – poručio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš te dodao kako je ovime završena prva faza projekta koji će utjecati na veću sigurnost građana.

Višestruka funkcija videonadzora: snimke će poslužiti za utvrđivanje prekršitelja, ali i za  turističke svrhe

U prvoj fazi za videonadzor je izdvojeno 160.000 kuna, dok će sveukupno za ovaj projekt biti izdvojeno 330.000 kuna iz gradskog proračuna.

– S kamerama je pokrivena gradska jezgra i imat ćemo dovoljno materijala za utvrđivanje počinitelja kaznenih djela ili prekršaja nakon što građani to dojave ili se dogodi kakav neželjeni događaj – rekao je Dragičević iz PU varaždinske.

Sustav je složen na način da se snima 30 dana javne površine, materijal se arhivira, a djelatnici policije, Operativno-komunikacijskog centra (OKC)-a te prometnog i komunalnog redarstva mogu snimke gledati u realnom vremenu.

– U slučaju neželjenih događaja ili dojava snimke se mogu koristiti, a sve snimke koje nisu korisne će se brisati – rekao je Dragičević.

No, zahvaljujući videonadzoru omogućeno je da se svi počinitelji prekršaja neće morati hvatati na licu mjesta, već će dobiti dopis i kaznu na kućnu adresu, baš kao i vozači koji prebrzo voze na ulasku u Varaždin.

Pazite kako vozite jer od danas se to prati!

Uz videonadzor u gradkoj jezgri, u funkciji su i videokamere koje snimaju prebrze vozače na prilaznim cestama prema Varaždinu. Kamere su, podsjećamo, postavljene na pet lokacija: u Ulici braće Radić 166, u Zagrebačkoj ulici kod raskrižja s Cehovskom ulicom, u Turčinu u blizini benzinske postaje Kero benz, u Hrašćici nedaleko raskrižja s Ulicom Petra Zrinskog te u Trnovcu u Ludbreškoj ulici 24.

Glavni cilj je smanjenje broja prometnih nesreća i prebrze vožnje.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje