Povežite se s nama

U fokusu

Oprez, snima se: od danas videonadzor u središtu grada i prilaznim cestama prema Varaždinu

Objavljeno:

- dana

POČEO VIDEONADZOR

Sedam kamera na šest lokacije od danas snima užu gradsku jezgru Varaždina.
 

– Ovo nije Big Brother već sustav koji snima javne površine i te se snimke, u slučaju potrebe, mogu koristiti za sudske postupke. Sve što nije operativno zanimljivo će se brisati – najavio je Darko Dragičević, voditelj službe policije PU varaždinske na današnoj konferenciji za novinare u Stepinčevoj ulici u Varaždinu, gdje su postavljene dvije kamere.

Kamerama protiv kradljivaca bicikala i nepropisno parkiranih vozila

Ostale su postavljene na sljedećim lokacijama: Trgu kralja Tomislava, Trgu slobode, Franjevačkom trgu, Stančićevom trgu, a kamera se nalazi i kod robne kuće Varteks.

Cilj uvođenja videonadzora u središtu grada je hvatanje počinitelja kaznenih djela, poput krađa bicikala i remećenja javnog reda i mira, nepropisno parkiranih vozila, na što se građani u zadnje vrijeme često žale, ali i prevencija.

– Kamere će snimati eventualna kaznena djela poput krađa te prekršaja u prometu, a snimke će moći koristiti i građani za svoje sudske postupke – rekao je načelnik PU varaždinske Darko Jurčec.

Osim za prevenciju kriminaliteta, snimke će se koristiti i za turističke svrhe.

– Kamere mogu poslati sliku u svijet i možemo se reklamirati u cijelom svijetu – poručio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš te dodao kako je ovime završena prva faza projekta koji će utjecati na veću sigurnost građana.

Višestruka funkcija videonadzora: snimke će poslužiti za utvrđivanje prekršitelja, ali i za  turističke svrhe

U prvoj fazi za videonadzor je izdvojeno 160.000 kuna, dok će sveukupno za ovaj projekt biti izdvojeno 330.000 kuna iz gradskog proračuna.

– S kamerama je pokrivena gradska jezgra i imat ćemo dovoljno materijala za utvrđivanje počinitelja kaznenih djela ili prekršaja nakon što građani to dojave ili se dogodi kakav neželjeni događaj – rekao je Dragičević iz PU varaždinske.

Sustav je složen na način da se snima 30 dana javne površine, materijal se arhivira, a djelatnici policije, Operativno-komunikacijskog centra (OKC)-a te prometnog i komunalnog redarstva mogu snimke gledati u realnom vremenu.

– U slučaju neželjenih događaja ili dojava snimke se mogu koristiti, a sve snimke koje nisu korisne će se brisati – rekao je Dragičević.

No, zahvaljujući videonadzoru omogućeno je da se svi počinitelji prekršaja neće morati hvatati na licu mjesta, već će dobiti dopis i kaznu na kućnu adresu, baš kao i vozači koji prebrzo voze na ulasku u Varaždin.

Pazite kako vozite jer od danas se to prati!

Uz videonadzor u gradkoj jezgri, u funkciji su i videokamere koje snimaju prebrze vozače na prilaznim cestama prema Varaždinu. Kamere su, podsjećamo, postavljene na pet lokacija: u Ulici braće Radić 166, u Zagrebačkoj ulici kod raskrižja s Cehovskom ulicom, u Turčinu u blizini benzinske postaje Kero benz, u Hrašćici nedaleko raskrižja s Ulicom Petra Zrinskog te u Trnovcu u Ludbreškoj ulici 24.

Glavni cilj je smanjenje broja prometnih nesreća i prebrze vožnje.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Darko Marković kao nezavisni kandidat ide po četvrti mandat načelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Aktualni načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković najavio je kandidaturu za četvrti mandat. Kao nezavisnog kandidata pratit će ga i nezavisna lista za Općinsko vijeće.

Predstavljajući kandidaturu i program Marković je naglasio da je zajedno s djelatnicima općinske uprave i općinskim vijećnicima puno napravljeno tijekom tri mandata, tijekom 12 godina.

– S obzirom na sve što smo do sada napravili, s obzirom na marljivost dužnosnika, općinske uprave i vijećnika, rezultatima smo dokazali da možemo, da znamo i to želimo ponoviti u sljedećem mandatu – rekao je Marković i dodao da je najvažnije od svega konačno pokretanje projekta iskorištavanja geotermalne energije.

– Geotermalna energija nije samo najveći potencijal općine Mali Bukovec, nego i Varaždinske županije. Tim projektom želimo stvoriti energetski neovisnu općinu. I ne samo općinu jer će našim projektom i Varaždinska županija postati energetski neovisna. Puno truda, zalaganja i znanja uloženo je do sada u pokretanje tog projekta. U idućem mandatu taj ćemo projekt završiti, konačno će u općini Mali Bukovec raditi geotermalna elektrana i naša će općina postati energetski neovisna. Pokretanjem tog velikog projekta, sve projekte koji će uslijediti nakon toga bit će puno lakše napraviti jer će prihodi Općine nekoliko puta narasti u narednih 5 do 10 godina – najavio je Marković.

Kandidat za načelnika u četvrtom mandatu podsjetio je da je prije 12 godina proračun Općine Mali Bukovec iznosio 1,8 milijuna kuna, početkom ovog mandata odnosno 2017. godine 4,3 milijuna kuna, a zadnje tri godine na razini od 10 milijuna kuna.

Za projekt izgradnje geotermalne elektrane zahvalio je na podršci aktualnom županu Radimiru Čačiću kojeg će podržati i u kandidaturi za novi mandat župana, kako bi se nastavila uspješna suradnja na realizaciji najvećeg projekta u Općini Mali Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Vrhovni sud pravomoćno oslobodio Pataftu i ostale, dio postupka vraćen na početak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju koji objedinjuje ‘slučaj Bale’, ‘slučaj Jalkovec-Brezje’, ‘slučaj POS’ i ‘slučaj Aerodrom’. Time su Davor Patafta i ostali pravomoćno oslobođeni krivnje za slučaj bale i POS.

Sad svi koji su nas lažno optuživali mogu staviti glave u pijesak, rekao je Davor Patafta i istaknuo kako je presudom zadovoljan. Zanimljivo je da je pravomoćna oslobađajuća presuda uslijedila temeljem dokaznog postupka tužiteljstva, budući da je Vrhovni sud potvrdio kako suđenje nije bilo pravično jer nisu uvaženi dokazi obrane.

Potvrđena, je, naime, oslobađajuća presuda za Ivana Čehoka, Davora Pataftu, Narcisu Huljev, Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu, i to u točkama vezanima uz sklapanje ugovora za zbrinjavanja baliranog otpada između Grada, Varkoma i tadašnjeg T7 VIS-a.

Također, Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je Hrvoje Vojvoda oslobođen optužbi da bi poticao Čehoka na kazneno djelo prilikom kupnje zemljišta za POS-stanogradnju u Ulici Vilka Novaka od tvrtke Ekos Holding.

U kaznenom postupku koji se vodio protiv petero optuženika i tri Pataftine tvrtke, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu Čehok, Patafta i Huljev su oslobođeni optužbi zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Za tvrtke T7 Grupa i T7 Vis utvrđeno je da nisu odgovorne za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti odgovorne osobe Davora Patafte. Hrvoje Vojvoda je također oslobođen optužbe zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlast, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je također ukinuo dio presude Županijskog suda u Zagrebu iz 2018. godine, kojom je Ivan Čehok osuđen na dvije godine zatvora, dok su tada bezuvjetne kazne dobili i Davor Patafta i Narcisa Huljev.

Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je odbio dokazne prijedloge optuženika i ovlaštenog tužitelja bez ikakvog obrazloženja razloga odbijanja. Za dio odbijenih dokaznih prijedloga prvostupanjski sud čak ni ne obrazlaže o čijim je dokaznim prijedlozima riječ, na koje okolnosti su predloženi, niti razloge njihova odbijanja. Odbijanjem dokaznih prijedloga obrane bez obrazloženja je teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Time je i povrijeđeno pravo na obranu koja povreda je mogla utjecati na presudu. Potpuni izostanak obrazloženja odbijanja velikog broja dokaznih prijedloga obrane čini presudu proizvoljnom. Pored toga, za dio optužbi prvostupanjski sud u presudi nije dao ocjenu proturječnih dokaza, a što je također moglo utjecati na presudu.

Prvostupanjski će sud iznova provesti raspravu u tom dijelu optužbe. U ponovljenom postupku sud će ponovno izvesti i ocijeniti sve ranije izvedene dokaze, a po potrebi i nove. Potom će donijeti novu, na zakonu zasnovanu odluku, koju će valjano obrazložiti, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Davor Patafta će, kako doznajemo, sutra održati konferenciju za medije kod bala u Brezju.

Nastavite čitati