Povežite se s nama

Međimurje

Osnažena mreža hitne medicinske pomoći u Međimurju, povećava se broj timova, a evo koje su još novosti

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 16. studenoga stupa na snagu odluka ministra zdravstva Republike Hrvatske o novoj mreži hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza koja Međimurju donosi značajna poboljšanja.

-U našem slučaju, uvaženo je mišljenje Međimurske županije te je mreža osnažena dodatnim timovima, što je iznimno važno s obzirom na više od 7000 terenskih intervencija godišnje – ističu u Međimurskoj županiji.

Konkretno, Međimurska županija dosad je financirala jedan tim u Murskom Središću (od 2017. godine) te dva tima hitne medicinske pomoći u Kotoribi (od 2019. godine), što je mjesečno premašivalo 15.000 eura, a sada financiranje preuzima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Osobito važna novost je povećanje broja timova 2 u ispostavi u Kotoribi, gdje će uskoro, u 24-satnoj smjeni, svaki dan dežurati tim 2. Podsjetimo, ispostava u Kotoribi  dosada je – kao nadstanard – radila samo vikendom, kažu u Međimurskoj županiji.

Broj timova u Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu nije se mijenjao novom odlukom, što znači da Čakovcu ostaje deset timova s liječnikom  tzv. timova 1, Prelog i dalje ima pet timova 1, Mursko Središće pet timova koje čine medicinski tehničar i vozač tzv. timova 2, te Kotoriba – po novoj odluci – dobiva pet timova 2.

I sanitetski prijevoz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije novom odlukom pojačan je devetim timom, a u mrežu su uvrštena i dva djelatnika u prijavno-dojavnoj jedinici sanitetskog prijevoza koje je dosad financirala ustanova. 

O novostima je bilo riječi na konferenciji za medije, održanoj u ponedjeljak u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije u Čakovcu, kojoj su uz ravnateljicu ustanove Vladimiru Grabant, te župana Međimurske županije Matiju Posavca, prisustvovali pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda dr. Drago Starčević.

-Iznimno nam je drago što će ispostava u Kotoribi, po zapošljavanju i edukaciji novih djelatnika, raditi 24 sata, sedam dana u tjednu. Kotoriba je ušla u mrežu zahvaljujući upornosti Međimurske županije koja je finacirajući nadstandard ukazala na njegovu potrebu. Od 2017. godine, finacirajući jedan tim u Murskom Središću te dežurstva vikendom u Kotoribi, Međimurska županija je do danas uložila više od 850.000 eura – naglasila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, dodavši da ustanova vodi brigu i o specijalizacijama te će uskoro u sustav naše hitne ući visokoobučeni medicinski tehničari za hitne intervencije.

Pročelnica Sonja Tošić Grlač istaknula je zadovoljstvo poboljšanjima u mreži, uz naglasak da će to omogućiti profesionalniju skrb za pacijente,te izrazila nadu u poboljšanje mreža i drugih zdravstvenih ustanova.

-Važan je ovo korak u razvojnoj strategiji zdravstvenog sustava u Međimurskoj. Borili smo na svim razinama snažnim argumentima i pred nama je odluka i standard u medicinskim djelatnostima o čijoj važnosti mnogo govore brojke od 7000 intervencija hitne pomoći godišnja, te više od 25.000 pacijenta prevezenih na liječenje i razne dijagnostičke postupke, te oko 800.000 prijeđenih  kilometara vozila sanitetskog prijevoza – rekao je župan Matija Posavec te dodao da svjedočimo primjeru kako i bez oduzimanja upravljačkih prava, te uz dobru suradnju s regionalnom samoupravom, država može postići značajna poboljšanja.

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije trenutno zapošljava ukupno 127 djelatnica i djelatnika, a nova mreža zahtijeva zapošljavanje još deset ljudi. Na raspolaganju je deset vozila za hitni prijevoz pacijenata te 20 vozila saniteta koja se redovno mijenjaju za nova.

Samo tijekom zadnje dvije godine Međimurska županija uložila je sredstva u iznosu od gotovo 3 milijuna kuna, tako se sanirala prilazna cesta prema Zavodu za hitnu medicinu i Županijskoj bolnici Čakovec, izgradilo parkiralište i obnovila kanalizacijske mreža, adaptirali i opremili prostori uprave i Djelatnosti sanitetskog prijevoza te nastavnog centra Zavoda za hitnu medicinu. Prostori ZZHM-a također su energetski obnovljeni. Uz redovno održavanje i obnovu voznoga parka, u dogledno vrijeme dodatno će se opremiti prostor ispostave hitne pomoći u Kotoribi te izraditi projektna dokumentacija za gradnju objekta za smještaj i održavanje službenih vozila. U planu je i izgradnja nadstrešnice na prilazu Zavodu za hitnu medicinu i Županijskoj bolnici u Čakovcu te renoviranje prostora ispostave hitne pomoći u Prelogu.

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje