Povežite se s nama

Život i društvo

Osnovci naučili što je timski duh igrajući tradicijske igre

Objavljeno:

- dana

Veselo pod praznicima

Na ljetnoj igraonici Gradske knjižnice i čitaonice Grada Preloga, petnaestak osnovnoškolaca upoznalo se sa starim igračama, odnosno tradicijskim igrama na otvorenom.

Ljetnu igraonicu Knjižnica i čitaonica Grada Preloga organizirala je u suradnji s Udrugom mladih “Efekt”. Udruga je to koja se s preloškom knjižnicom nalazi u projektu “Legendra” koji potiče razmatranje tradicije i istraživanje starih mitova i legendi.

Igre balonima, vodom…

Djeca su se natjecala u igri s balonima te prenošenjem pijeska i vode, a ravnateljica knjižnice Maja Lesinger objasnila je kako je ovo deveti ciklus radionica koje provodi knjižnica.

– Djeca nisu baš upoznata s takvim igrama, stoga nam je cilj pokazati im neke igre koje mogu igrati zajedno s obitelji. Vrlo je važno i da djeca provode vrijeme vani na zraku – rekla je ravnateljica Lesinger.

Radionice su namijenjene djeci osnovnoškolske dobi, a vrlo je važno, dodaje, da se razvije timski duh kod djece i da nauče da je poraz sastavni dio igre.
Svog sina, sedmogodišnjeg dječaka Luku dovela je Jelena Čonkaš koja smatra da su radionice odličan način da djeca provedu kvalitetno vrijeme zajedno.

– Dobro je što djeca nisu istog uzrasta, već različitih godina, a i ovakva radionica je odlična za mog sina jer se uči odgovornosti dolazaka i odlazaka – rekla je Jelena Čonkaš.
Na radionici se zabavio i jedanaestogodišnji Nikola Srpak koji će na jesen krenuti u šesti razred.
– I inače dolazim u knjižnicu na zabavne radionice, pa sam došao i ovaj puta. Volim se igrati s prijateljima, baš nam je zabavno – rekao je Nikola.

Čitanost ljeti pada

Ravnateljica Maja Lesinger osvrnula se na čitanost knjiga ljeti, koja je manja nego u zimskim mjesecima, što objašnjava odlaskom na godišnje odmore izvan grada. Najviše se čitaju laganije knjige, a knjižnicu više posjećuju žene od muškaraca.

– Žene najviše posuđuju ljubavne i erotske romane, dok muškarci više čitaju krimiće i trilere, ratne i povijesne tematike. Ono što nas posebno veseli jest da, unatrag tri godine, ima sve više osnovca koji, nakon što lektira završi, napokon mogu čitati knjige koje se njima sviđaju – objašnjava ravnateljica i dodaje kako su kod osnovaca posebno popularni dječji romani koji su pisani u obliku dnevnika s ilustracijama koje su slične stripu, pa je kombinacija stripa i romana dobitna kombinacija koju svi vole čitati.

– Isto tako, vidimo i uspjehe naše kampanje za poticanje čitanosti od najranije dobi koju provodimo u suradnji sa dječjim vrtićem “Fiolica”, pa imamo puno posjetitelja vezano uz obiteljsko čitanje. Roditelji posude nekoliko slikovnica i poigraju se s djecom u knjižnici jer je važno djecu od najranije dobi upoznati s prostorom knjižnice i našom ulogom – rekla je ravnateljica preloške knjižnice.

Kampanja koja promiče čitanost krenula je 2013. godine kada je krenula i nacionalna kampanja “Čitaj mi”. Knjižnica je, u dogovoru s preloškim vrtićem, krenula u razvoj lokalne strategije za poticanje čitanja, tako da daje besplatnu članarinu svim novorođenim bebama na području grada.
Također, djelatnici vrtića mogu učlaniti svoje skupine koje mogu koristiti njihove slikovnice.

– Nabavljamo i stručnu literaturu za odgojitelje i učitelje, tako da i s njima surađujemo. Nekako smo zaokružili tu cjelinu. A slikovnice izrađujemo i sami s predškolskom djecom – rekla je ravnateljica koju posebno veseli što su kroz radionice i predavanja s roditeljima naučili na koji način birati kvalitetne slikovnice.
Dodajmo da knjižnica u ljetnim mjesecima omogućuje posudbu dodatne dvije knjige i rok za vraćanje knjiga produžuje se za jedan mjesec.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje