Povežite se s nama

Život i društvo

Osnovci naučili što je timski duh igrajući tradicijske igre

Objavljeno:

- dana

Veselo pod praznicima

Na ljetnoj igraonici Gradske knjižnice i čitaonice Grada Preloga, petnaestak osnovnoškolaca upoznalo se sa starim igračama, odnosno tradicijskim igrama na otvorenom.

Ljetnu igraonicu Knjižnica i čitaonica Grada Preloga organizirala je u suradnji s Udrugom mladih “Efekt”. Udruga je to koja se s preloškom knjižnicom nalazi u projektu “Legendra” koji potiče razmatranje tradicije i istraživanje starih mitova i legendi.

Igre balonima, vodom…

Djeca su se natjecala u igri s balonima te prenošenjem pijeska i vode, a ravnateljica knjižnice Maja Lesinger objasnila je kako je ovo deveti ciklus radionica koje provodi knjižnica.

– Djeca nisu baš upoznata s takvim igrama, stoga nam je cilj pokazati im neke igre koje mogu igrati zajedno s obitelji. Vrlo je važno i da djeca provode vrijeme vani na zraku – rekla je ravnateljica Lesinger.

Radionice su namijenjene djeci osnovnoškolske dobi, a vrlo je važno, dodaje, da se razvije timski duh kod djece i da nauče da je poraz sastavni dio igre.
Svog sina, sedmogodišnjeg dječaka Luku dovela je Jelena Čonkaš koja smatra da su radionice odličan način da djeca provedu kvalitetno vrijeme zajedno.

– Dobro je što djeca nisu istog uzrasta, već različitih godina, a i ovakva radionica je odlična za mog sina jer se uči odgovornosti dolazaka i odlazaka – rekla je Jelena Čonkaš.
Na radionici se zabavio i jedanaestogodišnji Nikola Srpak koji će na jesen krenuti u šesti razred.
– I inače dolazim u knjižnicu na zabavne radionice, pa sam došao i ovaj puta. Volim se igrati s prijateljima, baš nam je zabavno – rekao je Nikola.

Čitanost ljeti pada

Ravnateljica Maja Lesinger osvrnula se na čitanost knjiga ljeti, koja je manja nego u zimskim mjesecima, što objašnjava odlaskom na godišnje odmore izvan grada. Najviše se čitaju laganije knjige, a knjižnicu više posjećuju žene od muškaraca.

– Žene najviše posuđuju ljubavne i erotske romane, dok muškarci više čitaju krimiće i trilere, ratne i povijesne tematike. Ono što nas posebno veseli jest da, unatrag tri godine, ima sve više osnovca koji, nakon što lektira završi, napokon mogu čitati knjige koje se njima sviđaju – objašnjava ravnateljica i dodaje kako su kod osnovaca posebno popularni dječji romani koji su pisani u obliku dnevnika s ilustracijama koje su slične stripu, pa je kombinacija stripa i romana dobitna kombinacija koju svi vole čitati.

– Isto tako, vidimo i uspjehe naše kampanje za poticanje čitanosti od najranije dobi koju provodimo u suradnji sa dječjim vrtićem “Fiolica”, pa imamo puno posjetitelja vezano uz obiteljsko čitanje. Roditelji posude nekoliko slikovnica i poigraju se s djecom u knjižnici jer je važno djecu od najranije dobi upoznati s prostorom knjižnice i našom ulogom – rekla je ravnateljica preloške knjižnice.

Kampanja koja promiče čitanost krenula je 2013. godine kada je krenula i nacionalna kampanja “Čitaj mi”. Knjižnica je, u dogovoru s preloškim vrtićem, krenula u razvoj lokalne strategije za poticanje čitanja, tako da daje besplatnu članarinu svim novorođenim bebama na području grada.
Također, djelatnici vrtića mogu učlaniti svoje skupine koje mogu koristiti njihove slikovnice.

– Nabavljamo i stručnu literaturu za odgojitelje i učitelje, tako da i s njima surađujemo. Nekako smo zaokružili tu cjelinu. A slikovnice izrađujemo i sami s predškolskom djecom – rekla je ravnateljica koju posebno veseli što su kroz radionice i predavanja s roditeljima naučili na koji način birati kvalitetne slikovnice.
Dodajmo da knjižnica u ljetnim mjesecima omogućuje posudbu dodatne dvije knjige i rok za vraćanje knjiga produžuje se za jedan mjesec.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje