Povežite se s nama

Međimurje

Ostavši bez vida, fra Serafin je rekao: “Čovjek ne gleda očima, nego srcem“!

Objavljeno:

- dana

LEGENDARNI FRATAR IZ IVANOVCA

U franjevačkoj grobnici na groblju Trsat pokopan je u četvrtak, 26. siječnja, fra Serafin Sabol, ugledni franjevac i nekadašnji gvardijan trsatskog Svetišta.

Njegovu posljednjem ispraćaju i komemoraciji prisustvovali su brojni vjernici iz njegova rodnog Međimurja te zamjenica župana Sandra Herman, koja je boravila u službenom posjetu Rijeci.

Vikar i ekonom

Fra Serafin, trsatski franjevac i legendarni gvardijan, zbog svog je služenja upisan u noviju povijest Trsta, Rijeke i Primorja. Rođen je u Ivanovcu 30. kolovoza 1946. godine s krsnim imenom Franjo, članom Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda postaje 1963., a kako se u zagrebu zaredio 1972. godine, prije pet godina proslavio je 40 godina svećeništva. Hrvatsko Primorje je smatrao svojim domom, a zbog svoje vedrine i silne pozitivne energije bio je iznimno omiljen i poštovan u puku. Pastoralno djelovanje započeo je već kao student u Zagrebu, gdje je bio vjeroučitelj za osnovnoškolsku djecu. Kao svećenik djelovao je u Virovitici, na Trsatu, u riječkoj župi Vežica, u zagrebačkom Sigetu, gdje je 1981. imenovan i gvardijanom. Ondje je otad i voditelj izgradnje crkve. Od 1987. do 1990. bio je vikar i ekonom samostana u Požegi, da bi od 1990. pa do kraja svoga životnog vijeka služio na Trsatu, najprije kao vikar, ekonom, ispovjednik, potom, od 1993. do 2002., kao gvardijan i čuvar Svetišta, a od 2002. kao ekonom trsatskoga samostana. Radio je na uređenju Svetišta, najprije prostora samostanske riznice, a potom i parka oko crkve i samostana, koji je pretvoren u Marijin perivoj.

Odan papi

Fra Serafin je s osobitom zauzetošću i radošću pripremao pohode svetoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Od onoga prvoga 1994. godine, do onoga stotoga Papina putovanja izvan Italije, kad je u lipnju 2003. boravio u Rijeci i posjetio Trsat te molio pred čudotvornom slikom Majke Milosti. Osobito odan ovome Papi, fra Serafin je zaslužan što je neposredno nakon Papine smrti na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. “Trsatski hodočasnik”. Osim toga, njegovim je zalaganjem izgrađen i trsatski Pastoralni centar Aula pape Ivana Pavla II., čiji je arhitekt dobio Nagradu “Viktor Kovačić” za najbolje arhitektonsko ostvarenje u 2008. godini. Fra Serafin je dobitnik više državnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada Grada Rijeke. Pretprošle godine dobio je Nagradu Primorsko-goranske županije za životno djelo, a tom je prilikom izrazio radost što su županijski vijećnici u njemu prepoznali darove kojima ga je Bog obogatio.

– Tim darovima poslužio sam se za dobro Svetišta, Grada, Županije i domovine Hrvatske. Ja sam samo iskoristio te darove i sposobnosti da otkrijem dobrotu i ljubav u mnogima koji su mi omogućili da sve ovo učinim – rekao je ovaj legendarni faratar, čiji je pogrebni obred predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić.

U spomenutoj Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu održan je komemorativni skup tijekom kojega je pročitano pismo sućuti zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. U njemu je kardinal između ostaloga istaknuo da je fra Serafin znao da je vjera bez djela mrtva, te je u franjevačkoj jednostavnosti i ljudskoj domišljatosti nastojao zauzeto svjedočiti Božju dobrotu i milosrđe. Čuvar Svetišta i gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu fra Antun Jesenović za fra Serafina je kazao da je bio franjevac koji nije mogao živjeti zatvoren u zdanju samostana, nego je neprestano obilazio ljude i sklapao poznanstva uz iskren osmijeh i optimizam. U svakom čovjeku znao je pronaći nešto dobro, želio je doprijeti do svih te nikad nije za sebe koristio poznanstva, nego ponajprije za Svetište. Naime, kao franjevac i svećenik djelovao je u više gradova u Hrvatskoj, ali su mu Trsat i Rijeka najviše prirasli srcu te su tu njegove organizacijske sposobnosti najbolje došle do izražaja.

Pastoralno djeluje već kao student u Zagrebu, gdje je bio vjeroučitelj

– Veselio se proslavi 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat, a najsretniji je bio kada se uređivao Perivoj i gradila Aula pape Ivana Pavla II. Posebna ljubav bili su mu pjevači, članovi zbora Svetišta, s kojima je rado pjevao – rekao je fra Antun Jesenović. Na kraju je zahvalio liječnicima i medicinskom osoblju te osoblju hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” koje je skrbilo o fra Serafinu, preminulom u subotu, 21. siječnja, u 71. godini života, 54. redovništva i 45. svećeništva. Oproštajnu riječ uputio je i provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak.

– Kada je ostao bez vida, fra Serafin je rekao da čovjek ne gleda očima, nego srcem. On je uvijek gledao srcem i njime otkrivao dobrotu drugih – rekao je provincijal. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsjetio je okupljene da je fra Serafin Sabol bio izvrstan organizator, motivator i okupljatelj.
Sebedarje

– Volio je Rijeku i Rijeka se s tugom i zahvalnošću oprašta od njega. Bio je čovjek s mnogo talenata i darova, a svima se koristio za druge i za zajednicu – naglasio je Obersnel. Dodao je da su ga u šali u Gradu zvali “pročelnikom za vjerska pitanja“! Fra Serafin je i to s radošću prihvaćao, jer pokazalo se da je za Rijeku, i ne samo nju, bio zaista pravi čovjek na pravome mjestu.

I KOLINDA NA SAHRANI

Od preminuloga fra Serafina Sabola, uz članove obitelji, rodbinu, prijatelje i mnogobrojne svećenike i franjevce, došli su se oprostiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te aktualni i bivši predstavnici državne vlasti, kao i ljudi iz javnoga, društvenoga i političkog života.

DAROVI OD BOGA

Fra Serafin je dobitnik više državnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada Grada Rijeke. Pretprošle godine dobio je Nagradu Primorsko-goranske županije za životno djelo, a tom je prilikom izrazio radost što su županijski vijećnici u njemu prepoznali darove kojima ga je Bog obogatio.

PROČELNIK I…

U gradskoj upravi u šali su ga zvali “pročelnikom za vjerska pitanja“ što je on s radošću prihvaćao jer se pokazalo da je pravi čovjek na pravome mjestu

…VIZIONAR

Bio je bio vizionar i jedna od ključnih osoba u organizaciji posjeta pape Ivana Pavla II. Rijeci i Hrvatskoj 2003. godine, čovjek s mnogo talenata i darova

40 godina svećeništva je proslavio prije pet godina. Od 1987. do 1990. bio je vikar i ekonom samostana u Požegi, da bi od 1990. pa do kraja životnog vijeka služio na Trsatu kao vikar, ekonom, ispovjednik, gvardijan…

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje