Povežite se s nama

Međimurje

Otkrivena bista dr. Rudolfa Steinera u parku Palače turizma Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

U parku Palače turizma Međimurske županije otkrivena je bista dr. Rudolfa Steinera, filozofa, pedagoga i utemeljitelja waldorfske pedagogije koja je u novo doba implementirana u više od tisuću škola i vrtića. Bistu je izradio umjetnik Boris Leiner uz financijsku potporu Međimurske županije i Centra dr. Rudolfa Steniera.

Centar dr. Rudolfa Steinera referentna je ustanova u Hrvatskoj koja se bavi promocijom, izučavanjem i savjetovanjem u biodinamičkoj poljoprivredi. Smješten u Donjem Kraljevcu, Centar je jedna od najvećih turističkih atrakcija donjeg Međimurja. Osnovan je 2008. godine u suradnji Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec. Životni put i ostavština Rudolfa Steinera, koji je 27. veljače 1861. godine rođen u Donjem Kraljevcu, a odrastao i školovao se u Austriji odakle je bio i porijeklom, povezuje dvije zemlje, stoga je bistu velikana otkrio veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Josef Markus Wuketich.

Steiner je za života stvorio vrijednu pisanu ostavštinu od 360 svezaka i više od 6000 članaka i predavanja te brojne skulpture, umjetničke slike i arhitektonske projekte iz svog svestranog opusa.

– Želja nam je bila postaviti bistu na 160. obljetnicu rođenja velikana, no zbog pandemije postavljanje smo morali odgoditi. Danas je 162. obljetnica Steinerova rođenja i s obzirom na ostavštinu koju nam je baštinio sa sigurnošću možemo reći da otkrivanjem njegove biste odajemo počast čovjeku koji je svojim djelovanjem promijenio svijet nabolje – poručila je ravnateljica Centra Dijana Posavec.

Zadovoljstvo što je bista postavljena u Palači turizma Međimurske županije istaknuo je direktor županijske Turističke zajednice Rudi Grula rekavši da posjetitelje Ekomuzeja koji je smješten u Palači turizma najviše privlači upravo dio postava posvećenog Rudolfu Steineru.

– Posjetiteljima je zanimljivo putovanje svjetovima Rudolfa Steinera prikazanima modernom tehnologijom virtualne stvarnosti. On je djelovao u duhovnom smislu i stvarao je društvo koje je ravnopravno, socijalno osjetljivo i njeguje društveno odgovorno ponašanje. Dao je temelje organskoj arhitekturi i njegovo djelovanje je dubinski povezano s prirodom. Rudolf Stenier je genij kojeg u svijetu poštuje veliki broj ljudi putem biodinamičke poljoprivrede i waldorfske pedagogije – rekao je direktor Grula.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat rekao je da je Rudolf Steiner igrom slučaja rođen u Donjem Kraljevcu, s obzirom da je bio sin telegrafista koji je u to vrijeme radio na željezničkoj prugi u Donjem Kraljevcu koja je upravo bila izgrađena.

– Željeznica je doprinijela gospodarskom razvoju našeg kraja, a današnji Centar dr. Rudolfa Steinera jedna je od najvećih turističkih atrakcija donjeg Međimurja – dodao je načelnik Horvat.

– Postavljanjem biste upravo u Čakovcu i to ispred Palače turizma, odajemo počast vjerojatno najpoznatijoj osobi na svijetu koja je rođena u Međimurju, ali i aktiviramo turistički potencijal koji ime Rudolfa Steinera ima – rekla je je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Župan Matija Posavec naglasio je značaj Centra dr. Rudolfa Steinera.

– Centar dr. Rudolfa Steniera u Međimurskoj županiji djeluje s ciljem širenja znanja, iskustva i prakse ovog velikana s naglaskom na biodinamičku poljoprivredu koja predstavlja nadstandard ekološkom načinu proizvodnje te održivo rješenje prilagođeno izazovima zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 22. stoljeća kao i senzibiliziranja javnosti te edukacije potrošača o kvalitetnoj hrani. Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu pretvorit ćemo u Nacionalni centar biodinamičke proizvodnje. Naime, Centar smo kandidirali na natječaj diverzificiranosti turizma, kao dogradnju za interpretacijski centar. Surađivat ćemo sa zemljama i regijama koje su vezane uz Steinera na bilo koji način i neka nam ova bista koju otkrivamo bude i podsjetnik na vrijednosti koje imamo i u tom segmentu ovdje u Međimurju – zaključio je župan Posavec.

S obzirom da je Rudolf Steiner dio svog djetinjstva proveo u Austriji, gdje je u Bečkom Novom Mjestu pohađao osnovnu školu, a zatim i Tehnički institut u Beču, svojim nasljeđem povezuje dvije zemlje, a Veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Josef Markus Wuketich rekao je da je Rudolf Steiner u svoje vrijeme bio vrlo kontroverzna, ali jednako tako mnogostrana, kreativna, inovativna i značajna osobnost te da je još uvijek najpoznatiji po svojoj waldorfskoj pedagogiji.

S austrijskim veleposlanikom i problemu dvostrukog oporezivanja

Dolazak austrijskog veleposlanika iskorišten je i za aktualiziranje rješavanja problema dvostrukog oporezivanja dohotka hrvatskih radnika u Austriji. Međimurska županija uputila je pismo Vladi Republike Hrvatske i nadležnim institucijama vezano uz rješavanje spomenute problematike, te je župan Posavec iskoristio priliku da od veleposlanika zatraži pomoć pri rješavanju ovog velikog problema za stanovnike Međimurske županije.

– Naš je interes što skorije rješavanje problema u svijetlu činjenice da značajan broj Međimuraca radi u Austriji od kojih su mnogi dnevni migranti. Raspravljalo se i o konkretnoj suradnji s gradom Güssingom, primjerom dobre prakse u primjeni obnovljivih izvora energije, te bratimljenju i povezivanju gradova Čakovca i Bečkog Novog Mesta koje veže povijest – dodao je međimurski župan.

Župan Posavec pozvao je veleposlanika Wuketicha na zajedničko polaganje vijenaca hrvatskim junacima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu kojima je u Bečkom Novom Mjestu prošle godine otkriveno spomen-obilježje na lokaciji gdje su pogubljeni 30. travnja 1671. godine. Vijenci hrvatskim velikanima bit će polože u okviru obilježavanja 30, obljetnice Međimurske županije u travnju ove godine.

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje