Povežite se s nama

Međimurje

Otvoren novouređeni Odjel neurologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj bolnici Čakovec 20. prosinnca otvoren je novouređeni Odjel neurologije, gdje su nakon pet mjeseci radova te ukupno 745.500 eura ulaganja Međimurske županije stvoreni uvjeti dostojni 21. stoljeća.

Završetak ove nove velike investicije Međimurske županije u Županijsku bolnicu Čakovec pratile su još dvije lijepe vijesti; ova je Bolnica ušla u obitelj akreditiranih zdravstvenih ustanova te je primila donaciju od 50.000 eura Terezije Hozmec, Međimurke iz Stuttgarta, koja je time ispunila vlastitu želju, ali i želju svog pokojnog supruga Josipa. U ime donatora svečanosti su prisustvovale Ivana Golenko i Marija Kramar. Od većeg dijela donacije kupljen je vrijedan uređaj za centralno praćenje vitalnih funkcija koji će biti smješten u jedinicu za liječenje moždanog udara novouređenog Odjela neurologije.

Donatorici su zahvalili i poslali srdačne pozdrave ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., te voditelj djelatnosti neurologije Boris Hlebec, dr. med., pri čemu je ravnatelj naglasio: “Ovo je odjel gdje sam se prije 23 godine prvi puta susreo s radom u medicinskoj struci, prije i samog upisa na Medicinski fakultet, ovo je odjel koji je mnogo prebrodio tijekom pandemije zbog preseljenja i zbrinjavanja najtežih pacijenata oboljelih od Covida-19, i zato mi je drago da ga danas otvaramo kao suvremeno uređen prostor, dostojan naših vrijednih djelatnika i naših pacijenata. Odjel ide dalje na čelu s doktorom Hlebecom, a na dobrim temeljima koje je ostavio negdašnji voditelj, doktor Robert Marčec. Svima vam želim dobro zdravlje i da što manje koristite ovaj odjel.” Šegović je također zahvalio Upravnom vijeću Bolnice te osobito županu i Međimurskoj županiji na razumijevanju i uloženim sredstvima, a tehničkoj službi ustanove na čelu s inženjerom Alojzom Nestićem na predanom radu i izvrsnoj koordinaciji.

Ponos

Voditelj Odjela neurologije Boris Hlebec izrazio je neizmjerno zadovoljstvo i zahvalnost Međimurskoj županiji, naglasivši da djelatnost zahvaljujući velikom ulaganju ulazi u novo poglavlje unaprjeđenja neurološke skrbi: “Odjel je danas na ponos svima zahvaljujući ljudima koji su desetljećima na svojim leđima nosili njegovo dostojanstvo i razvoj, prebrodili oluje i postali jači. Obnova nije samo novi sloj boje na zidovima već govori o svrsi i priznanje je ljudima koji odjel čine i koji se u njemu liječe.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je nakon pet mjeseci obnove prostora osvanuo još jedan veliki dan za međimursko zdravstvo: “Neurološka skrb zahtijeva multidisciplinarni pristup, a 17.000 pacijenta godišnje dovoljno govori o važnosti postojanja ove djelatnosti u našoj bolnici i važnosti njezina razvoja. Međimurska županija uložila je 600.000 eura u stvaranje boljih uvjeta za djelatnike i pacijente Odjela neurologije i na tome, usprkos izazovima, nećemo stati te smo za potrebe naše Bolnice i dalje na raspolaganju.”

Uz rekonstrukciju prostora Odjela neurologije “od poda do stropa”, kupljen je novi namještaj i oprema vrijedni dodatnih 145.500 eura.

Na napretku i dosezima ustanove djelatnicima Županijske bolnice Čakovec čestitala je izaslanica Ministarstva zdravstva, načelnica Sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite Anita Milas-Anzić, dr. med.,poručivši da budu ponosni na dosege, na profesionalnost i ljudskost koju unose u skrb o pacijentima.

Novouređene prostore na današnjoj svečanosti, uz novinare, razgledali su i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Sonja Tošić Grlač, predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina sa potpredsjednikom Ivicom Baksa, ravnateljice županijskih zdravstvenih ustanova Vlatka Pleh, dr., prim. Marina Payerl-Pal, dr., te Vladmira Križaj Grabant, dipl. iur., zatim predstavnici izvođača radova, tvrtke Kontura i projektanata iz tvrtke K2 ART, te brojni djelatnici Bolnice i županijski vijećnici.

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje