Povežite se s nama

Kultura

Otvorena izložba grafika i gvaševa „zaboravljene“ varaždinske umjetnice Aleksandrine Pascuttini

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 26. travnja, u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 u organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA i ogranka Matice Hrvatske Varaždin otvorena je izložba „zaboravljene“ varaždinske umjetnice, samosvojne grafičarke Aleksandrine Pascuttini.

Riječ je o izložbi grafika i gvaševa Aleksandrine Pascuttini koja je preminula prošle godine. Iako je njena smrt prošla neopaženo, osim manje-više u obiteljskom krugu, zahvaljujući znatiželji i ljubavi njenog nećaka i nećakinje na tavanu obiteljske kuće u Varaždinu je pronađeno nekoliko njenih slika, crteža i grafika.

Njeni radovi, mahom grafike nastale šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a svojom likovnom svježinom, snagom pokreta i ritmom izvanprosječni su ne samo u varaždinskim već i u hrvatskim likovnim krugovima uopće.

Okupljenim Varaždincima, obratili su se predstavnici organizatora i to u ime varaždinske VANIMA Hrvoje Selec koji je autor postava izložbe, te inicijator i autor uvodnog teksta u prigodnom katalogu Srećko Lebinec te predsjednik ogranka Matice Hrvatske Varaždin, književnik i likovni kritičar Ernest Fišer, koji je za ovu izložbu izabrao tridesetak grafika.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok otvarajući izložbu podržao je inicijativu organizatora, zahvalivši istovremeno predstavnicima obitelji, nećakinji Vesni Pascuttini-Juraga i Borisu Pascuttiniju koji su nekoliko grafika Aleksandrine Pascuttini odlučili pokloniti varaždinskom Gradskom muzeju, čime je obogaćen muzejski fundus likovnih djela.

Ovom izložbom važnom ne samo za Varaždin već značajnom za hrvatsku likovnu povijest uopće,  nakon kratke stanke VANIMA nastavlja program „Podrum ponedjeljkom“.

Izložba će biti dostupna zainteresiranoj javnosti do 8. svibnja i to radnim danom od 10 do 14 sati uz pridržavanje epidemioloških mjera.

O autorici

Aleksandrina Pascuttini rođena je u Varaždinu 1938. godine. Nakon varaždinske Gimnazije, pohađala je Likovnu Akademiju u Beogradu, gdje je 1966. godine i diplomirala. Postdiplomski studij, smjer grafika završila je 1968. godine. Cijenjena mlada grafičarka, članica tzv. Beogradskog grafičkog kruga, izlagala je na više izložbi, a za jednu je svoju grafiku svojevremeno dobila i Oktobarsku nagradu. Odlaskom na dvogodišnju specijalizaciju u Düsseldorf, a prilikom svog boravka u Njemačkoj pridružila se bratu, poznatom hrvatskom dirigentu Krešimiru Pascuttiniju koji je tada dirigirao filharmonijom u Ulmu. Svoje je grafike predstavila i na nekoliko izložbi u Njemačkoj. Ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća zauvijek napušta slikarstvo i grafiku i prestaje se ozbiljno baviti likovnom umjetnošću, uz koju ju veže tek povremeni pedagoški rad. Kako Aleksandrina ne bi živjela tek u sjećanjima dijela svoje obitelji i poznanika kojih je danas sve manje, organizatori su odlučili ispraviti tu nepravdu i upriličiti joj spomen izložbu.

Kultura

„Vilinsko igrišče“ u Kamenoj Gorici uz bogat kulturno-umjetnički program i zanimljive radionice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof i Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“ iz Madžareva, u Kamenoj Gorici održava se osmo po redu „Vilinsko igrišče“. 

U Kamenoj Gorici će se tako u srijedu, 23. lipnja 2021., s početkom u 18.30 sati, uoči samog spomendana sv. Ivana Krstitelja, kod zvonika održati kulturno-umjetnički program u kojem sudjeluju Kulturna udruga „Sveti Martin“ – Dubrava, Katarina Zadrija – Vrbovec, Darko Foder – Ivanec, Dramska družina „Ozana“ – Visoko, Dramska družina „Videki“ – Novi Marof, Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ – Madžarevo i KUD „Kraljica mira“ – Podrute.

Posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički program, radionica slikanja, radionica pletenja vijenaca i kinča, radionica zvonjenja u zvoniku i degustacija domaćih kolača.

Nastavite čitati

Kultura

Sax in the City: ove srijede kod fontane na Kazališnom trgu koncert učenika na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kazališnom trgu, kod fontane, u srijedu, 16. lipnja, s početkom u 19 sati publici će se predstaviti kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – osnovnoškolci i kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – srednjoškolci.

Uz njih će nastupiti i kvartet saksofona Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice.

Nastup će se održati na otvoreno, a ulaznica nema.

– Sve posjetitelje molimo da se u svakom trenu pridržavaju važećih epidemioloških mjera – poručuju iz Koncertnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!