Povežite se s nama

U fokusu

Ovakav amandman još nije bio na Gradskom vijeću: ‘Kiosk je u odličnom stanju za rušenje’

Objavljeno:

- dana

AVAR I BUNIĆ BOCKAJU HABUŠA

Kiosk nasuprot Studentskog doma će, čini se, opet biti jedna od glavnih ‘zvijezda’ sjednice Gradskog vijeća Varaždina.

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar i Željko Bunić podnijeli su amandman u kojem predlažu gradonačelniku Goranu Habušu da 115.000 kuna – umjesto za otkup kioska – isplati direktno Zlatnom zrnu kao subvenciju.

Amandman je napisan uobičajenim birokratskim rječnikom, no kad se pročita i obrazloženje dvojice vijećnika, postaje jasno da je riječ o ironiji.

„Gradsko vijeće podržava ugovor koji je gradonačelnik potpisao bez odluke Gradskog vijeća kojim se trgovačkom društvu Zlatno zrno isplaćuje naknada od 115.000 kuna za ulaganja u montažni objekt izgrađen na gradskom zemljištu„, ističu vijećnici.

“Lokacija je odlična, kolnog ulaza nema”

Podsjećamo, Habuš je sa Zlatnim zrnom još u ožujku potpisao ugovor kojim je Grad obvezao da će toj tvrtki isplatiti 115.000 kuna za otkup montažnog objekta. Od Gradskog vijeća je tek dva mjeseca kasnije tražio da osiguraju novac za kiosk. U srpnju je Zlatno zrno ovršilo Grad, a Habuš sad već četvrti put od vijećnika traži da u proračunu osiguraju novac za provedbu ugovora iz ožujka.

Avar i Bunić su u svojem obrazloženju bili slikoviti.   

„Montažni objekt se nalazi na gradskom zemljištu na odličnoj lokaciji koja, doduše, s niti jedne strane nema kolni ulaz, ali s obzirom da je udaljena tek kojih 800 metara od centra grada i pješačke zone ima odličan potencijal za kebab kiosk, pop-corn shop ili neki drugi atraktivan sadržaj. Montažni objekt je u odličnom stanju za rušenje. S obzirom da je prijašnji zakupoprimatelj objekt koristio nekoliko godina red je da mu se isplati subvencija„, zaključili su u obrazloženju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati