Povežite se s nama

Sport

Ove godine humanitarna utrka grada anđela posvećena Udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”

Objavljeno:

- dana

Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina uskoro će ponovo trčati i veliki i mali, ne samo zbog rekreacije, već i za plemeniti cilj – u ponedjeljak je najavljena 5. humanitarna utrka grada anđela koja je ove godine posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem „Sunce”.

I ovoga će se puta utrka održati u organizaciji idejnog začetnika Damira Habijana, inače novog ministra gospodarstva i održivog razvoja te Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Sportskog kluba SRD 315 Sjeverozapad i Funkcionalnog centra Active Vita, uz podršku Grada Varaždina.

Kako je istaknuo Habijan, od samog je početka želja organizatora bila da utrka postane tradicionalnom, a budući da će ovo biti njezino peto izdanje, ta se želja i ostvarila.

– Prošle godine imali smo rekordan broj prijava trkačica i trkača, odnosno rekreativaca koji su otrčali našu standardnu rutu od 4,85 kilometra, a ove godine ćemo utrku imati 11. svibnja, sa startom na Kapucinskom trgu. Što se tiče kotizacije, za dječje utrke ona će iznositi 5 eura, a za odrasle 12 eura – rekao je Habijan.

Utrka koja je spoj humanitarne i sportske priče rekreativnog je karaktera, a zahvaljujući pomoći Trkačkog kluba Marathon 95, obogaćena je i dječjim utrkama. Učenici od 1. do 4. razreda trčat će 400 metara, a oni od 5. do 8. razreda 800 metara.

– Start dječje utrke bit će u 10.30, a glavne utrke u 11.30, tako da ćemo imati razmak između dvije dječje utrke – pojasnio je Habijan.

Uputio je poziv svim Varaždinkama i Varaždincima, ali i ostalim trkačima i ljudima dobrog srca iz cijele Hrvatske, pa i šire, da dođu i sudjeluju u utrci koja je lani imala rekordan broj sudionika.

– Hvala svima koji su se dosad odazivali našim pozivima da nam se pridruže, a prošle godine imali smo i nekoliko natjecatelja izvan Hrvatske. Nadam se da ćemo oboriti rekord, ali još je važnije prikupiti dovoljno sredstava kako bismo pomogli našoj udruzi „Sunce” na čiji će račun biti uplaćena sva sredstva – kazao je Habijan.

Voditeljica za sport i razvojne programe ZSUGV, Anica Sitar, naglasila je da je pet godina održavanja utrke dokaz da su organizatori osmislili i realizirali nešto dobro.

– Ova je utrka postala tradicionalna, zahvaljujući našim sponzorima i dobročiniteljima koji su se vrlo rado uključili i veseli nas što smo došli do faze u kojoj se zapravo sponzori javljaju nama jer su prepoznali vrijednost ove utrke. Svake godine sponzora je sve više pa zahvaljujući njima možemo iz godine u godinu organizirati utrku na kvalitetniji način, podići je na viši nivo. Trebamo svakako zahvaliti i Gradu Varaždinu i upravnim odjelima grada, našim gradskim tvrtkama, Gradskoj tržnici i Čistoći koji nam svake godine puno pomažu. Naravno, tu je i Postaja prometne policije Varaždin čiji djelatnici svake godine osiguravaju utrku, čuvaju naše trkače i paze da sve protekne u najboljem redu, a ne smijemo zaboraviti ni djelatnike Hitne medicinske pomoći koji se također uključuju svake godine – rekla je Sitar, posebno zahvalivši Marku Črljencu, predsjedniku udruge Active Vita te Marku Dugandžiću, predsjedniku Sportskog kluba SRD 315 Sjeverozapad, ali i varaždinskoj tvrtki Marlex.

– Tvrtka Marlex  svake godine udvostruči iznos koji prikupimo od startnine i na taj način udruzi za koju skupljamo sredstva uplatimo duplo od onoga koliko skupimo od stratrnina. Zahvaljujemo i svim ostalim tvrtkama koje na bilo koji način pomažu obogaćujući startne pakete, odnosno nagradama za naše najbrže trkače. Naime, osim što utrka ima humanitarni karakter, volimo nagraditi one koji su bili najbrži – izjavila je Anica Sitar.

Marko Črljenec, predsjednik udruge Active Vita, zahvalio je svima koji su sudjelovali na dosadašnjim utrkama i svima koji pomažu u organizaciji.

– Pozivam što veći broj i trkača i netrkača, rekreativaca, da kroz neku zabavnu utrku, kroz neki oblik tjelesne aktivnosti pomognemo onima kojima je potrebna pomoć. Pozivam i sve roditelje da angažiraju svoju djecu, da dođu i na taj način osjete bit sportske aktivnosti. Utrke su relativno lagane, ali djeci su i zabavne, a nama je cilj usaditi im svijest o važnosti aktivnog druženja i pomoći drugima. Sretni smo i ponosni što Varaždin ima jedan takav event – rekao je Črljenec.

Udruga „Sunce” Varaždin je neprofitna, nevladina organizacija civilnog društva koja ove godine obilježava 25 godina postojanja, kazala je predsjednica udruge, Ljubica Bahun.

– Naša je udruga osnovana  s ciljem da se osobama s intelektualnim oštećenjima i njihovim obiteljima pruži podrška, poboljša kvaliteta života te radi promicanja njihove integracije u društvu.

Edukativne i kreativne aktivnosti koje provodimo imaju cilj stjecanja novih znanja i vještina za osobe s intelektualnim oštećenjima. Naša vizija je stvaranje društva koje cijeni i poštuje različitosti u kojem osobe s intelektualnim oštećenjima imaju priliku ne samo za integraciju, nego i za doprinos lokalnoj zajednici – naglasila je Bahun.

Kao i ranijih godina, zainteresirani za sudjelovanje u 5. humanitarnoj utrci grada anđela moći će se prijaviti preko stranice Stotinka.hr, a prijave će biti otvorene uskoro.

Sport

Hana Valjak najbolja na Savi u Krškom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Natjecatelji Kajak kanu kluba Varteks nastupili su na Slovenskom pokalu u kajak spustu za mlađe kategorije održanom na rijeci Savi u Krškom. Na natjecanju je nastupilo 95 natjecatelja iz Hrvatske, i Slovenije.

U kajaku jednosjedu (K-1) kod mlađih kadeta Borna Valjak plasirao se na 8. mjesto.

U kategoriji starijih kadetkinja Hana Valjak pobijedila je u kajaku jednosjedu. Kod starijih kadeta u kajaku Marin Bjeliš plasirao se na 5. mjesto, a Domagoj Kracik na 18. mjesto.

Na natjecanju su nastupili i stariji natjecatelji pa je Ervin Mijatović pobijedio u kanu jednosjedu (C-1) kod veterana.

Nastavite čitati

Sport

3. NL Sjever: Poraz Podravine i remi Varteksa za oproštaj od domaće publike za ovu sezonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varteksa i Podravine u subotu, 25. svibnja odigrali susrete pretposljednjeg, 26. kola 3. NL Sjever.

Varteks je ugostio Dinamo iz Domašinca te odigrao bez golova.

– S trenerske strane svi komplimenti za naše igrače, samo taj pogodak je nedostajao. Imali smo puno šansi, njihov vratar je radio čuda, čestitam mu na tome. Nadam se da će se ovo negdje vratiti drugdje. Kapa do poda igračima, a idući tjedan idemo u Viroviticu, bez kalkuliranja, na pobjedu, završiti sezonu pobjedom, za što bolju atmosferu za uzvrat kupa – istaknuo je Marko Trojak, pomoćni trener Varteksa.

Podravina je pak ugostila Međimurje te je poražena s 3:1.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje