Povežite se s nama

Kultura

Ove subote uzicu Varaždinskog topa povući će umirovljena primalja Erika Spirić

erika spirić, primalja
FOTO: Varaždinska građanska garda

Objavljeno:

- dana

Varaždinska građanska garda ove subote , 23. travnja, nastavlja sa svečanom smjenom straže ispred gradske vijećnice i izvođenjem pucnja iz Varaždinskog topa, točno u podne, na Starom gradu. Uzicu će ovaj puta povući Erika Spirić.

– Biti “babica” vjerojatno je najljepše zanimanje na svijetu. Biti svjedokom svakom novom životu, radosti i veselju nešto je uzvišeno. A kad posao ne smatraš samo poslom, već živiš struku – onda se zoveš Erika Spirić! Ne želimo ovdje pisati o onoj “drugoj strani medalje”,  ima taj posao i teških i stresnih trenutaka, no dobro uvijek prevlada loše. A samo posebne osobe mogu se nositi s time – objašnjava zapovjednik natporučnik Dražen Loparić.

Erika Spirić završila je Srednju primaljsku školu u Zagrebu (1974.) i Višu školu za medicinske sestre ginekološko opstetričkog smjera na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu (1983). Radni vijek provela je radeći na Odjelu ginekologije i porodništva Opće bolnice Varaždin kao glavna primalja.

Aktivna je na području edukacije primalja, kao voditeljica praktikuma i mentorica. Koautorica je kurikuluma za prvostupnički program primaljstva u Zagrebu i Splitu, te je članica radne skupine Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, koja želi pokrenuti sveučilišne primaljske programe u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Radila je na nacrtima Zakona o primaljstvu te je jedna od osnivačica Hrvatske komore primalja.

Uspostavila je i vodila program antenatalnog obrazovanja u Općoj bolnici Varaždin. Aktivna je na području primaljstva i zalaže se za visokokvalitetnu primaljsku skrb i pravo žena na izbor prilikom poroda. Za svoj rad u primaljstvu primila je nagradu UNICEF-a i grada Varaždina.

– Varaždinska građanska garda odaje dužno priznanje za sve što je gospođa Erika uradila do sada. Naravno, biti ćemo podrška za sve projekte i planove koje gospođa Erika kani ostvariti. Dobro došla u kuću slavnih – naveo je Dražen Loparić.

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje