Povežite se s nama

Život i društvo

Ovogodišnji donatorski Rotary bal bit će u duhu 60-ih godina

Rotary klub Varaždin

Objavljeno:

- dana

Rotary klub Varaždin, kao najstarije rotarijansko društvo u sjevernoj Hrvatskoj, koji će 2020. godine obilježiti 90 godina utemeljenja, održava ove subote, 23. veljače, u hotelu Turist u Varaždinu s početkom u 20 sati tradicionalni 25. Rotary bal.

To je od obnovljenog rada kluba 1992. godine, središnja humanitarna akcija Rotary kluba Varaždin na kojoj se prikupljaju sredstva za fond Nagrade za izvrsnost kojom već 18 godina varaždinski rotarijanci prepoznaju i nagrađuju najbolje srednjoškolce, studente i polaznike poslijediplomskih studija.

Ovogodišnji Rotary bal biti će u duhu 60-ih godina prošlog stoljeća protkan glazbom ranog rock and rolla, rokabilly kulture i modom toga vremena. Tome će doprinijeti posebni glazbeni gosti Robert Mareković i Swingers (bivši Fantomi), kroz program će voditi poznati voditelj Mirko Fodor, a u cjelovečernjem programu biti će niz zanimljivosti i iznenađenja za posjetitelje.

Među ostalim, na ulazu u svečanu dvoranu hotela Turist bit će u suradnji s Auto kućom Prikratki izložena originalni motocikli i „fićo“ iz ranih 60-ih, sve će sudionike na „crvenom tepihu“ fotografirati foto – video studio Plavec – Fiket, nuditi će se jela i pića s menija iz tog vremena, koktel-majstor Denis iz Mai-Thai koktel bara pripremat će koktele s recepturom iz ranih 60-ih, a za posebnu dekoraciju stolova i dvorane u duhu romantičnih 60-ih godina zaduženi su članovi Rotaract kluba Varaždin.

Ovaj zanimljivi humanitarni i društveni događaj na današnjoj su tiskovnoj konferenciji u hotelu Turist najavili predsjednik Rotary kluba Varaždin Andrija Petrović, voditelj programa Mirko Fodor, te glazbenik Robert Mareković.

Popularni Mirko Fodor tom je prilikom najavio da će i emisija drugog programa Hrvatskog radija u subotnje prijepodne biti emitirana iz hotela Turist te da će tom prilikom biti riječi o varaždinskoj gastronomiji, turizmu i, naravno, humanitarnom Rotary balu.

Glazbenik i voditelj radijskih emisija na Hrvatskom radiju Robert Mareković, frontmen nekad vrlo popularne grupe Fantomi, zajamčio je odličnu glazbu i atmosferu pravih plesnjaka ranih 60-ih. Uz njega će nastupiti vrsni glazbenici okupljeni u sastavu Swingers, a umjetnički će dojam pojačati mladi plesni par iz Zagreba.

Predsjednik Rotary kluba Varaždin Andrija Petrović rekao je da će posjetitelje dočekati brojna iznenađenja, te pozvao i druge građane, a ne samo rotarijance, da se u subotnju večer vrate pola stoljeća unatrag.

Ulaznice za ovaj zanimljiv društveni događaj, po cijeni od 400 kuna mogu se nabaviti na recepciji hotela Turist ili izravnom uplatom na žiro – račun Rotary kluba Varaždin IBAN HR8423600001502472598.

Važno je istaknuti da će prihod s ove tradicionalne humanitarne akcije Rotary kluba Varaždin i ove godine biti uplaćen u fond Nagrade za izvrsnost kao središnje humanitarne akcije toga kluba.

Tijekom više od 25 godina djelovanja u svojoj sredini Rotary klub Varaždin proveo je i organizirao niz humanitarnih aktivnosti i tako na najbolji način u djelo proveo rotarijansko geslo služenja zajednici.
25. Rotary bal Rotary kluba Varaždin održava se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje