Povežite se s nama

Život i društvo

Ovogodišnji donatorski Rotary bal bit će u duhu 60-ih godina

Rotary klub Varaždin

Objavljeno:

- dana

Rotary klub Varaždin, kao najstarije rotarijansko društvo u sjevernoj Hrvatskoj, koji će 2020. godine obilježiti 90 godina utemeljenja, održava ove subote, 23. veljače, u hotelu Turist u Varaždinu s početkom u 20 sati tradicionalni 25. Rotary bal.

To je od obnovljenog rada kluba 1992. godine, središnja humanitarna akcija Rotary kluba Varaždin na kojoj se prikupljaju sredstva za fond Nagrade za izvrsnost kojom već 18 godina varaždinski rotarijanci prepoznaju i nagrađuju najbolje srednjoškolce, studente i polaznike poslijediplomskih studija.

Ovogodišnji Rotary bal biti će u duhu 60-ih godina prošlog stoljeća protkan glazbom ranog rock and rolla, rokabilly kulture i modom toga vremena. Tome će doprinijeti posebni glazbeni gosti Robert Mareković i Swingers (bivši Fantomi), kroz program će voditi poznati voditelj Mirko Fodor, a u cjelovečernjem programu biti će niz zanimljivosti i iznenađenja za posjetitelje.

Među ostalim, na ulazu u svečanu dvoranu hotela Turist bit će u suradnji s Auto kućom Prikratki izložena originalni motocikli i „fićo“ iz ranih 60-ih, sve će sudionike na „crvenom tepihu“ fotografirati foto – video studio Plavec – Fiket, nuditi će se jela i pića s menija iz tog vremena, koktel-majstor Denis iz Mai-Thai koktel bara pripremat će koktele s recepturom iz ranih 60-ih, a za posebnu dekoraciju stolova i dvorane u duhu romantičnih 60-ih godina zaduženi su članovi Rotaract kluba Varaždin.

Ovaj zanimljivi humanitarni i društveni događaj na današnjoj su tiskovnoj konferenciji u hotelu Turist najavili predsjednik Rotary kluba Varaždin Andrija Petrović, voditelj programa Mirko Fodor, te glazbenik Robert Mareković.

Popularni Mirko Fodor tom je prilikom najavio da će i emisija drugog programa Hrvatskog radija u subotnje prijepodne biti emitirana iz hotela Turist te da će tom prilikom biti riječi o varaždinskoj gastronomiji, turizmu i, naravno, humanitarnom Rotary balu.

Glazbenik i voditelj radijskih emisija na Hrvatskom radiju Robert Mareković, frontmen nekad vrlo popularne grupe Fantomi, zajamčio je odličnu glazbu i atmosferu pravih plesnjaka ranih 60-ih. Uz njega će nastupiti vrsni glazbenici okupljeni u sastavu Swingers, a umjetnički će dojam pojačati mladi plesni par iz Zagreba.

Predsjednik Rotary kluba Varaždin Andrija Petrović rekao je da će posjetitelje dočekati brojna iznenađenja, te pozvao i druge građane, a ne samo rotarijance, da se u subotnju večer vrate pola stoljeća unatrag.

Ulaznice za ovaj zanimljiv društveni događaj, po cijeni od 400 kuna mogu se nabaviti na recepciji hotela Turist ili izravnom uplatom na žiro – račun Rotary kluba Varaždin IBAN HR8423600001502472598.

Važno je istaknuti da će prihod s ove tradicionalne humanitarne akcije Rotary kluba Varaždin i ove godine biti uplaćen u fond Nagrade za izvrsnost kao središnje humanitarne akcije toga kluba.

Tijekom više od 25 godina djelovanja u svojoj sredini Rotary klub Varaždin proveo je i organizirao niz humanitarnih aktivnosti i tako na najbolji način u djelo proveo rotarijansko geslo služenja zajednici.
25. Rotary bal Rotary kluba Varaždin održava se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Život i društvo

Općina Visoko: Ministarstvo kulture za istraživanje utvrde Čanjevo dosad uložilo više od 300.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom posjeta Varaždinskoj županiji u petak, ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek je, u pratnji župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, posjetila i poznati arheološki lokalitet Utvrdu Čanjevo.

Župan Stričak, kao tadašnji načelnik Općine Visoko, prije 22 godine pokrenuo je arheološka iskapanja, odnosno istraživanje Utvrde Čanjevo, a koju godinu kasnije i osnivanje Udruge Praškocijeve haramije.

– Cilj osnivanja udruge bio je, i dan danas je, davanje dodatnog sadržaja lokalitetu, odnosno prikaz života stanovnika tog doba – 1590. godine. U sve to je bio uključen tj. stručni voditelj dr.sc. Luka Bekić. Bez njega teško da bi sve to zaživjelo. Utvrda je danas najposjećeniji i najprepoznatljiviji lokalitet tog kraja – rekao je župan te napomenuo kako bez financijske pomoći Ministarstva kulture Utvrda bi i dalje bila neotkrivena.

– Idući korak je njena zaštita – rekao je župan.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, prilikom obilaska lokaliteta, nije krila zadovoljstvo s viđenim.

– Istraživanja su dosta dugo trajala, ali je pronađeno zaista jedno zanimljivo nalazište, na lokalitetu koji je već sad zanimljiv i lijepo prezentiran. Drago mi je da i župan i načelnik imaju planove s još jednom višom razinom prezentacije koja će onda sigurno privući posjetitelje ne samo na ovaj zanimljivi arheološki lokalitet nego i u ovu prekrasnu prirodu u Općini Visoko – kazala je ministrica kulture i medija.

Da je Utvrda postala prepoznatljivi simbol Općine Visoko, istaknuo je i načelnik Općine Dragutin Mateković.

– Istraživanja i radovi na Utvrdi Čanjevo kontinuirano traju već 20 godina, i to u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Samo ove godine je od strane Ministarstva za Utvrdu Čanjevo osigurano 20 tisuća eura. Mogu slobodno reći da je Utvrda postala prepoznatljivi simbol naše Općine, ali i jedan od simbola Varaždinske županije – rekao je načelnik Mateković te dodao kako to nisu jedina sredstva koje je Općina ove godine dobila od Ministarstva kulture.

– Uz sredstva za Utvrdu, od Ministarstva smo dobili sredstva i za ogradni zid crkve Presvetog Trojstva kao i za sanaciju stropa i kora zidova crkve Svete Marije Magdalene. Stoga ovim putem zahvaljujem Ministarstvu kulture i medija, kao i resornoj ministrici, na kontinuiranom ulaganju u Utvrdu Čanjevo ali i ostalu kulturnu infrastrukturu – rekao je načelnik.

Inače, Ministarstvo kulture je do sada u Općini Visoko, samo u Utvrdu Čanjevo, uložilo 327.825,33 eura, dok je Općina Visoko uložila 114.322,83 eura.

Arheološka istraživanja na Utvrdi kontinuirano se provode od 2003. godine. U 20 godina, uz istraživanja, napravljena je i konzervacija, sanacija i obnova zidova te pokretnih arheoloških nalaza. Tijekom 2023. godine nastavljena je sanacija, konzervacija i obnova zidova kao osnova za formiranje arheološkog parka, te sama građevinska obnova i prezentacija utvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na MEV-u se okupili dekani javnih veleučilišta: “Stručni studiji budućnost su Hrvatske“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u petak je održana 9. sjednica Odbora javnih veleučilišta Zbora veleučilišta. Dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i domaćin doc. dr. sc. Igor Klopotan, između ostalog, iznio je podatke o upisu u aktualnoj akademskoj godini.

– Mada smo u demografskoj krizi i sve je manje maturanata, kao i upisa u prve razrede osnovnih škola, mi možemo biti zadovoljni budući da smo ukupno dosad upisali 115 studenata na prve godine studija. Ukupan broj studenata je 600, no kada promoviramo 124 prvostupnika i magistara te kada završe obrane završnih radova, u novu akademsku godinu ući ćemo s ispod 500 studenata – rekao je dekan.

Međimursko veleučilište u Čakovcu uspješno je okončalo proces akreditacije studijskih programa, kao i cijele ustanove.

-Moramo se pohvaliti da smo uspješno završili akreditaciju svih studijskih programa i cijele ustanove, što je trajalo gotovo tri godine. Cijeli moj mandat smo se bavili akreditacijskim preporukama i podizanjem kvalitete studiranja – zaključio je Klopotan.

Profesor Stručnih studija doc. dr. sc. Željko Sudarić predsjednik je Odbora javnih veleučilišta Zbora Republike Hrvatske. -Kao i svake godine u ovo vrijeme, glavna tema o kojoj raspravljamo ispred Zbora su aktualni upisi u novu akademsku godinu, koji su rezultati i kako poboljšati da u novoj akademskoj godini stručni studiji budu još zastupljeniji u cijeloj Republici Hrvatskoj, odnosno kako što više privući mlade da studiraju stručne studije jer smatramo da su stručni studiji budućnost za Republiku Hrvatsku – rekao je Sudarić.

Osvrnuo se i na demografsku sliku države i dotaknuo se kako odgovoriti na emografske probleme.

– Ne volimo reći da je demografska slika loša, nego kažemo da nije dobra, ali nadamo se da će u budućnosti biti bolja. Trudimo se privući studente, ne samo iz cijele Hrvatske, nego i iz regije i drugih zemalja. Sva veleučilišta, a posebno javna, rade na internacionalizaciji svojih studijskih programa te smatramo da ćemo u bližoj budućnosti privući mlade, odnosno studente iz cijele Europe i samim time popuniti naše kvote – zaključio je Sudarić.

Inače, ovo je već drugi put da je MEV bio domaćin ovoj sjednici, dok se ranije jednom održala i sjednica Zbora veleučilišta koji okuplja i javna i privatna veleučilišta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje