Povežite se s nama

Život i društvo

Ovogodišnji Špancirfest po broju posjetitelja srušio rekord iz 2019. godine

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnji, 25. Špancirfest postigao je fenomenalne turističke rezultate.

– Jubilarni 25. Špancirfest je oborio sve rekorde. Prema procjeni PU varaždinske i organizatora tijekom 10 dana Špancirfesta u Varaždinu je boravilo oko 330.000 posjetitelja. Dosad je bila rekordna 2019. kada je brojka posjetitelja iznosila 300.000. To znači da smo ove godine broj posjetitelja premašili za 10 %. Ipak, mi kao organizatori ne želimo “trčati” za brojem posjetitelja jer nam je povijesna gradska jezgra takva kakva jest, mala i skučena. Također, Grad Varaždin nije infrastrukturno opremljen za primanje većeg broja posjetitelja te nas to potencijalno dovodi do sigurnosnih problema. Cilj nam je sada, ali i u budućnosti, raditi na kvaliteti programa Špancirfesta. Smatramo da jedno kvalitetnim i dobrim programom možemo biti konkurentni na tržištu festivala – reka je danas Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina.

Toth je iznijela i podatke iz sustava eVisitor preko kojeg se mogu pratiti noćenja i dolasci turista u Varaždinu. Oni pokazuju da je za trajanja Špancirfesta bilo 10 % više dolazaka i 1,5 % više noćenja u odnosu na festivalske dane 2022. Najviše posjetitelja i turista došlo je iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

Važni su i podaci o ukupno ostvarenom turističkom prometu na području Grada Varaždina za trajanja 25. Špancirfesta koje su organizatori dobili od Porezne uprave Varaždin. Oni pokazuju da je ove godine ukupan turistički promet, u trgovini i ugostiteljstvu, iznosio 12,6 milijuna eura, što je za 20 % više nego prošle godine na varaždinskom festivalu. Toth je iznijela da je svjesna da je to dijelom rezultat povećanja cijena i inflacije. Gleda se i broj izdanih računa, a on je na ovogodišnjem Špancirfestu bio 10 % veći nego prošle godine. 

Ovogodišnje su izdanje obilježili nastupi, između ostalih, škotskog rock benda Franza Ferdinanda, pred 15.000 posjetitelja i Parnog valjka feat. Igor Drvenkar, pred 18.000 posjetitelja, na glavnoj festivalskoj pozornici s dosad najboljom produkcijom na Špancirfestu. Također, o iznimnom interesu posjetitelja za Špancirfestom govori i podatak o posjećenosti internetske stranice festivala, koja je imala više od 1.695.000 pregleda što je 16 % više nego prošle godine.

Toth je dodala i da su Turističku zajednicu posjetitelji najviše zvali da bi provjerili je li koncert Franza Ferdinanda uistinu besplatan.

Budžet Špancirfesta što se tiče Turističe zajednice ove je godine iznosio oko 750.000 eura, a suorganizatori su uložili i svoja sredstva u pet zona koje su dio festivala, pa se ukupni iznos penje na oko 1,2 milijuna eura.

Rezultatima Špancirfesta je zadovoljan i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, a posebno je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji i čišćenju grada jer se radi o timskom projektu. Bosilj je dodao i da je već odlučeno da će se Špancirfest 2024. održati od 23. kolovoza do 1. rujna.

Život i društvo

Međimurje i ludbreški kraj dobili 342.000 eura za ulaganja u romska naselja: gradit će se ceste, igrališta, rasvjeta…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, dodijelili su odluke o provedbi 17 projekata ukupne vrijednosti 730.000 eura. Riječ je o projektima vezanima za program unaprjeđenja infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine. Među odabranim projektima su i njih šest i Međimurske te dva iz Varaždinske županije.

U Međimurje ukupno dolazi 228.000 eura. Pojedinačno najviše dobiva Općina Nedelišće i to 70.000 za 2. fazu izgradnje Doma kulture u Paragu. Općina Pribislavec na programu je prošla projektom rekonstrukcije Ulice kralja Tomislava za što dobiva bespovratnih 60.000 eura. Slijedi Grad Čakovec koji će zahvaljujući dobivenom iznosu od 47.000 eura realizirati projekt izgradnje pješačko-biciklističke staze u Kuršancu. Općina Podturen osigurala je 21.000 eura za izgradnju sustava oborinske odvodnje u romskom naselju Lončarevo, dok su po 15.000 eura dobile Grad Murskom Središće i Općina Orehovica. Dok će se u Murskom Središću dobivenim novcem urediti dječje igralište u naselju Sitnice, u romskom naselju u Orehovici gradit će se novo dječje igralište.

Grad Ludbreg i Općina Sveti Đurđ dobili su po 57.000 eura, a iskoristit će ih za poboljšanje prometne infrastrukture i postavljanje javne rasvjete. U Ludbregu će se tako raditi na dijelu Ulice 5. studenog, dok u Svetom Đurđu planiraju zahvate na prilaznim cestama prema romskim naseljima na području općine.

– Ovim novcima i dodatnim ulaganjem Grada Čakovca omogućit ćemo sigurnost djece osnovnoškolskog uzrasta koja pješice ili biciklom dolaze u tamošnju školu. Projektom je planirana izrada projektno-tehničke dokumentacije, usluga stručnog nadzora i izvođenje građevinskih radova na stazi u duljini od 1100 metara, širini 1,7 metara s izradom bankine – rekla je tom prigodom čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za subotu DHMZ izdao narančasto upozorenje, očekuje se obilna kiša i grmljavina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Dolazi promjena vremena koju se najavili meteorolozi te i na sjever Hrvatske donosi kišu.

Sedmodnevna prognoza vremena DHMZ-a za subotu, 23. rujna, najavljuje da će umjerena količina kiše pasti na varaždinskom području i to uglavnom popodne.

Treba napomenuti da je za sjever Hrvatske DHMZ za subotu izdao narančasto upozorenje, koje znači da vrijeme može biti opasno.

– Mjestimice obilna kiša. Količina oborine veće od 60 mm. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine veća je od 60 % – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Oblačno će biti i u nedjelju tijekom jutra, a popodne bi trebalo pasti malo kiše.

Malo kiše se očekuje i u ponedjeljak, 25. rujna, tijekom jutra.

Najviša temperatura tijekom vikenad bit će 18 °C, i to u subotu.

Od utorka ponovno stiže sunce i nešto više temperature.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje