Povežite se s nama

Život i društvo

CARNET i FOI prezentirali rezultate projekta e-Škole na Danu e-Škola u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

U petak, 15. rujna 2023. godine, u Vili Oršić u Varaždinu održan je Dan e-Škola na kojem su predstavnici CARNET-a i FOI-ja predstavili neke od aktualnih rezultata druge faze CARNET-ovog programa „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)” koji završava početkom listopada ove godine.

Više od 60 ravnatelja osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije i okolnih županija prisustvovalo je ovom događaju, što potvrđuje važnost i vrijednost ovog projekta.

U okviru ovog Dana e-Škola, aktivnosti i rezultate projekta predstavio je Tihomir Markulin, pomoćnik ravnatelja CARNET-a, te prof. dr. sc. Vjeran Strahonja i prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu kao voditelji projektnih timova na Fakultetu organizacije i informatike, partnera na projektu.

Uvodno se sudionicima obratio i dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, istaknuvši važan utjecaj digitalizacije, akademske zajednice i projekta e-Škole na osnovne i srednje škole.

Tihomir Markulin prezentirao je rezultate projekta kroz eUsluge, opremu, infrastrukturu, razvijene scenarije poučavanja, digitalno obrazovne sadržaje, edukacije, platforme. Istaknuo je da je program e-Škole drugi najbolji projekt iz područja regionalnog razvoja financiran EU sredstvima, što je veliko priznanje, jer Europska komisija na temelju mišljenja EU građana proglašava najbolji projekt u zadnjih 15 godina.

Istaknuo je i da će škole imati podršku i nakon kraja projekta putem CARNET-ovog helpdeska i mobilnih timova. Projektom BRAIN CARNET će nastaviti raditi na aktivnostima i rezultatima programa e-Škole, prvenstveno kroz CARNET data putem pametnih preporuka, korištenjem umjetne inteligencije i analitike učenja.

U ime CARNETa zahvalio je Fakultetu organizacije i informatike na odličnoj partnerskoj suradnji na projektu te izrazio nadu za suradnju na budućim projektima.

Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja istaknuo je važnost razvoja vertikalnih aplikacija za potporu procesa koji su specifični za školstvo i nisu podržani poslovnim aplikacijama koje u pravilu osnivači osiguravaju školama i škole ih ne žele mijenjati rješenjima razvijenim u okviru projekta eŠkole.

Primjeri vertikalnih aplikacija su učeničke potpore svih vrsta, nabava i distribucija udžbenika, upravljanje ljudskim i materijalnim resursima tijekom cijelog životnog ciklusa i sl.

Takve bi se aplikacije trebale koristiti u svim školama, biti alat za standardizirano obavljanje pojedinih poslovnih procesa, ali i omogućavati ministarstvu, osnivačima i drugim tijelima s javnim ovlastima upravljanje cijelim sustavom, na temelju prikupljenih podataka. Svi potrebni podaci iz drugih sustava trebali bi se pribavljati i provjeravati automatiziranim servisima, bez papira.

Prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep predstavila je područja okvira digitalne zrelosti kao i instrument za procjenu razine digitalne zrelosti škola te usporedila rezultate početnog samovrednovanja i vanjskog vrednovanja digitalne zrelosti škola iz 2020. godine sa završnim iz ove godine s naglaskom na škole u Varaždinskoj županiji.

Završno samovrednovanje 2023. provelo je 1315 škola, dok je završno vanjsko vrednovanje provedeno na 250 škola. Rezultati su pokazali da su škole Varaždinske županije na razini 4 i 5 digitalne zrelosti što je odličan rezultat te se iz rezultata završnog vanjskog vrednovanja vide rezultati projekta e-škole i njihov utjecaj na porast razine digitalne zrelosti škola u Hrvatskoj.

Naglasak je stavljen na sva područja digitalne zrelosti od kompetencija, kulture, planiranja i vođenja pa sve do infrastrukture. Škole koje su sudjelovale u završnom vanjskom vrednovanju dobit će potvrdu i digitalnu značku o ostvarenoj razini digitalne zrelosti škola.

Na događaju su, osim kroz prezentacije i radionice, bili predstavljeni i analizirani rezultati završnog vanjskog vrednovanja i samovrednovanja uz naglasak na preporuke za podizanje digitalne zrelosti (izv. prof. dr. sc. Igor Balaban i doc. dr. sc. Bojan Žugec) i smjernice za igrifikaciju nastavnog procesa (prof. dr. sc. Božidar Kliček, prof. dr. sc. Markus Schatten i dr. sc. Bogdan Okreša Đurić), dajući školama konkretne primjere i smjernice kako koristiti i poboljšati razinu digitalne zrelosti i uvođenje igrifikacije u nastavni proces. Oba dokumenta će biti dostupna školama u sklopu rezultata projekta e-Škole putem CARNET-a.

Događanje je obogatio i prof. Dejan Nemčić, koji je dvije godine zaredom proglašen najboljim učiteljem na svijetu, i to svojim inspirativnim i motivacijskim predavanjem na temu Digitalna tehnologija u nastavi geografije.

Neka od njegovih razmišljanja su da je učitelj najvažniji te ga tehnologija ne može zamijeniti, da učenik mora imati vjeru u predmet, informacije koje prima i samu školu, da je djecu potrebno učiti za život, a ne prvenstveno i jedino za ocjenu te da je sat bez emocija – izgubljeni sat.

Podsjetimo, program, punog naziva “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće” započeo je u ožujku 2015. godine pilot projektom u kojem je sudjelovala 151 škola u Hrvatskoj. 

Na temelju iskustava i rezultata pilota, CARNET je u rujnu 2018. godine krenuo s provedbom druge faze programa e-Škole s ciljem digitalne transformacije nastavnih i poslovnih procesa u svim školama u Republici Hrvatskoj financiranim iz državnog proračuna.

Život i društvo

Komemoracijom obilježen Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaganjem vijenaca, prigodnim govorima te molitvom kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 32. godišnjica oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Obilježavanje su zajednički organizirali Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s Koordinacijom udruga branitelja, pa su tako  obilježavanju uz članove mnogih braniteljskih udruga, načelnike i gradonačelnike, županijske i gradske vijećnike te članove Kriznog stožera i tadašnjeg Izvršnog vijeća Općine Varaždin nazočili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, njegov zamjenik Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki kao i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

Ministarstvo obrane predstavljao je Tihomir Marčec, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Varaždin, Ministarstvo branitelja Dinko tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, a počast je odao i brigadni general Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

U ime svih braniteljskih udruga obratio se Nenad Šantek, dozapovjednik Posebne jedinice policije PU Varaždin.

– Hrvatska je napadnuta od strane srpskih agresora i Jugoslavenske narodne armije, s ciljem da se uništi i pokori. Hrvatski narod nije to mogao dopustiti. Nemjerljivom hrabrošću hrvatskih branitelja, zajedništvom, ljubavlju prema domovini obranjena je i stvorena Republika Hrvatska. Imali smo ogromne žrtve – poginule, nestale, ranjene, uništene gradove, trećina Hrvatska je bila okupirana. Prije 32 godine oslobođen je grad Varaždin, zahvaljujući tadašnjim hrabrim pripadnicima policije i dragovoljcima iz naše županije. Tom  su prilikom zarobljene velike količine vojnog naoružanja i vojne opreme čime je znatno ojačana obrambena moć Hrvatske vojske i policije. Danas se prisjećamo tih slavnih trenutaka hrvatske povijesti – rekao je Šantek.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj je istaknuo kako u Varaždinu, gradu osam stoljetne povijesti, među najvažnijim datumima koji nas podsjećaju na sjajnu prošlost, jedno od najistaknutijih mjesta ima 22. rujan 1991. godine.

-Taj datum ne pada u zaborav, kao ni ljudi koji su se tijekom teških vremena ujedinili, kako bi pomogli jedni drugima i obranili svoj grad u želji da Varaždin i cijela Hrvatska budu suvereni i slobodni u razvoju demokratskog društva. Bila je to besprijekorna pobjeda policijskih i vojnih snaga, ali i pobjeda strategije vođenja pregovora. Danas nas taj dan podsjeća na snagu zajedništva i solidarnosti, a prisjećajući se hrabrosti i odanosti naših sugrađana vojnika i svih onih koji su doprinijeli da Varaždin bude slobodan i neovisan, motivira nas da gradimo bolju budućnost, unatoč svim izazovima koji su pred nama. S ponosom na našu bogatu kulturnu baštinu, našu povijest i tradiciju, gledamo prema budućnosti te nastojimo da naš Varaždin i dalje raste i razvija se, postaje sve moderniji i atraktivniji za nove generacije i da osiguramo bolji život za sve naše građane. – rekao je Bosilj.

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako imamo puno razloga biti ponosni na sve naše  branitelje.

– Ono što je ’95. godine predstavljala vojno-redarstvena operacija Oluja, to je ’91. predstavljala obrana i oslobađanje grada Varaždina. Akcijom Oluja smo oslobodili najveći dio okupiranog hrvatskog područja i poslali jasnu, snažnu poruku da je hrvatska vojska i policija spremna osloboditi svaki pedalj naše domovine. Međutim, ’91. se trebalo najprije naoružati i obraniti, a to se dogodilo upravo ovdje u Varaždinu. O tome nam najbolje govori podatak da je dan ranije prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga dr. Franjo Tuđman imenovao načelnika glavnog stožera Hrvatske vojske, a to znači da su varaždinske dane rata planirali i proveli sve naši „domaći dečki“. To znači da su hrabri Varaždinci i Varaždinke s puškama krenuli na tenkove, raketne bacače i to znači da su uspjeli, a to je bilo bitno za daljnji tijek samog rata. Često se spominje da je zarobljeno oružje u Varaždinu u nekoj novčanoj valuti iznosilo 7 puta više u naoružanju nego prije. Međutim, smatram da je to bilo neprocjenjivo! Do tada su naši branitelji tenkove, višecijevne raketne bacače gledali samo na drugoj strani. Tada, tog dana, smo mogli organizirano ići u obranu. Naravno, tu se nije stalo! Naši hrabri branitelji kroz Varaždinske postrojbe brane od Vukovara do Dubrovnika. Gdje je bilo najteže, tamo su bili Varaždinci – tamo su bili naši policajci, tamo su bili naši pripadnici Specijalne jedinice policije Roda, tamo su bili naši kolege iz 5. bojne prve A brigade Tigrova koja 1992. godine prerasta u sedmu gardijsku brigadu Pume, tamo su bili pripadnici 104. brigade hrvatske vojske. Ono što bih htio poručiti danas – od ’90. do danas, simboli hrvatske državnosti, zastava, grb, himna nisu se mijenjali. Od ’90. do danas nisu se mijenjala obilježja naših ratnih postrojbi, pa ‘hajmo biti ponosni na njih, na ta naša obilježja i sve naše kolege – poručio je Stričak.

Obrativši se prisutnima, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara je rekao kako mu je drago da ima prilike Varaždincima i svim varaždinskim braniteljima čestitati njihov dan.

– Znate i sami da 91. do ovog mjeseca, u kojem se dogodio preokret, do tada nismo imali ništa. Onaj tko je imao lovačku pušku, bio je sretan. Gluposti su se izmišljale i u ovom mjesecu se dogodilo sve, dobili smo naoružanje, uz Božju pomoć, uz hrabrost. Ono što je bilo u vojarni od jugoslavenske armije, neću reći narodna, nije imala ono što smo imali mi. Nas je vodila vjera u pobjedu, srce koje oni nisu imali, oni su imali željezo. Mi smo imali volju, želju, osloboditi našu Hrvatsku i jednom postati zemlja, onakva kakvu danas imamo, zemlju koja je neovisna i koja se sama brine o sebi. To je svima nama na ponos. – rekao je Tandara.

Molitvu za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje predvodio je velečasni Stjepan Najman, župnik župe Sv. Nikola iz Varaždina, a prije svečanosti služena je sveta misa u varaždinskoj Katedrali Uznesenja BDM na nebo.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurje i ludbreški kraj dobili 342.000 eura za ulaganja u romska naselja: gradit će se ceste, igrališta, rasvjeta…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, dodijelili su odluke o provedbi 17 projekata ukupne vrijednosti 730.000 eura. Riječ je o projektima vezanima za program unaprjeđenja infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine. Među odabranim projektima su i njih šest i Međimurske te dva iz Varaždinske županije.

U Međimurje ukupno dolazi 228.000 eura. Pojedinačno najviše dobiva Općina Nedelišće i to 70.000 za 2. fazu izgradnje Doma kulture u Paragu. Općina Pribislavec na programu je prošla projektom rekonstrukcije Ulice kralja Tomislava za što dobiva bespovratnih 60.000 eura. Slijedi Grad Čakovec koji će zahvaljujući dobivenom iznosu od 47.000 eura realizirati projekt izgradnje pješačko-biciklističke staze u Kuršancu. Općina Podturen osigurala je 21.000 eura za izgradnju sustava oborinske odvodnje u romskom naselju Lončarevo, dok su po 15.000 eura dobile Grad Murskom Središće i Općina Orehovica. Dok će se u Murskom Središću dobivenim novcem urediti dječje igralište u naselju Sitnice, u romskom naselju u Orehovici gradit će se novo dječje igralište.

Grad Ludbreg i Općina Sveti Đurđ dobili su po 57.000 eura, a iskoristit će ih za poboljšanje prometne infrastrukture i postavljanje javne rasvjete. U Ludbregu će se tako raditi na dijelu Ulice 5. studenog, dok u Svetom Đurđu planiraju zahvate na prilaznim cestama prema romskim naseljima na području općine.

– Ovim novcima i dodatnim ulaganjem Grada Čakovca omogućit ćemo sigurnost djece osnovnoškolskog uzrasta koja pješice ili biciklom dolaze u tamošnju školu. Projektom je planirana izrada projektno-tehničke dokumentacije, usluga stručnog nadzora i izvođenje građevinskih radova na stazi u duljini od 1100 metara, širini 1,7 metara s izradom bankine – rekla je tom prigodom čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje