Povežite se s nama

Život i društvo

Ovogodišnjom “Bažulijadom” do novaca za opremu Očnog odjela varaždinske Bolnice

Objavljeno:

- dana

OVE SUBOTE, 22. TRAVNJA

Ove subote, 22. travnja održat će se 15. tradicionalna humanitarna akcija Lions kluba Varaždin “Bažulijada”. 

Riječ je o natjecanju u kojem će sudjelovati desetak ekipa koje će snage odmjeriti u pripremanju starog pučkog jela varaždinskog kraja – variva od graha koji se često u varaždinskom kajkavskom narječju naziva bažulom.

Tri najbolja bažula dobit će “kuhače”

Natjecanje ima humanitarni karakter, a cilj mu je prikupljanje sredstava za humanitarne akcije: ove godine za opremu Očnog odjela Opće bolnice Varaždin.

Samo natjecanje održati će se na prikladno uređenom prostoru ispred Hotela Varaždin u Varaždinu. Jelo koje će pripremiti ekipe poslužiti će se nakon natjecanja na domjenku sponzora, natjecatelja i članova Lions kluba.

Tri najbolja bažula po ocijeni stručnog suda sastavljenog od prominentnih majstora kuhinje bit će nagrađena “kuhačama” koje će oslikati eminentni varaždinski umjetnici. Birat će se i najbolje domaće suho meso, najbolje vino, kruh, kolač i naravno najbolji slogan za bažul, a proglasit će se i ekipa koja je ostavila najupečatljiviji dojam.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Novi tjedan u našoj zemlji uz 410 novih slučajeva korone i 39 preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 410 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.812, objavio je 19. travnja nacionalni Stožer.

Među njima je 2179 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 199 pacijenata.

Preminulo je 39 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 308.200 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6601 preminula, ukupno se oporavilo 287.787 osoba od toga 2227 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 30.644 osobe.

Do danas su ukupno testirane 1.703.343 osobe, od toga 2728 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa 18. travnjem utrošeno je 693.530 doza, a cijepljene su 553.883 osobe. Prvom dozom cijepljene su 412.143 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 139.647 osoba. Za 2093 osobe nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novi Marof: za 32 bebe do kraja ožujka isplaćeno ukupno 55.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i u 2021. godini nastavio je s isplatom naknada za novorođene na račune roditelja s obzirom da epidemiološka situacija još uvijek ne dopušta susret s roditeljima.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač redovno je organizirao susret s roditeljima najmanjih Marofčna. No, zbog epidemiološke situacije u posljednja tri mjeseca prošle te prva tri mjeseca ove godine nije bilo mogućnosti da se on održi.

Ali roditelji novorođenih Marofčana nisu ostali bez novčanih naknada. Tako je za 32 bebe od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine isplaćeno ukupno 55.000 kuna.

Grad Novi Marof za prvo dijete daje 1000 kuna, za drugo 1000 te za svako sljedeće dijete po 1000 kuna više. U prošloj je godini za ukupno 102-oje novorođenih mališana isplaćeno 174.000 kuna.

Gradonačelnik Jenkač naglašava da je i dalje na prvom mjestu briga za zdravlje svih građana i odgovorno ponašanje. Dodaje da će se tradicionalno druženje s roditeljima i prinovama u njihovim obiteljima održati kada to priliku budu dopustile.

Za naknade za novorođene kaže da su dio poticaja da mlade obitelji ostanu na novomarofskom području.

– Mi nastavljamo s isplatama naknada za novorođene i u proračunu osiguravamo sredstva za tu namjenu. Naravno da želimo da beba bude što više. Osim ove prve novčane pomoći, njima i njihovim roditeljima nastavljamo pomagati tijekom odrastanja i kroz sufinanciranje dječjeg vrtića, kroz osnovnoškolsko obrazovanje, sve do stipendije za deficitarna zanimanja tijekom srednje škole i kroz studentske stipendije – naglašava gradonačelnik.

Nastavite čitati